Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když si architekt postaví dům sám pro sebe, pamatuje i na detaily

  1:00aktualizováno  1:00
Nový dům v romantické kopcovité krajině na sever od Ostravy je živoucím důkazem toho, že architektura vycházející z nejnovějších technologií a materiálů může vstoupit do přírody a příliš neuškodit.

Na světle omítnuté přízemí nasadili architekti přesahující "ložnicové" těleso odlišené modřínovým obložením mořené na barvu koňaku | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Pozemek v mírném severním svahu má sice souseda, jinak se ale ocitá takřka na okraji civilizace. Je to díky pozici vymezené na západní straně lesem, na východě silnicí a ze severu otevřené do dáli směrem k hřebenům Beskyd.

Tiché místo, kde srnky a bažanti možná způsobí během dne víc hluku než projíždějící auta, by mohlo inspirovat k představě tradiční dřevěné chaloupky.

Na světle omítnuté přízemí nasadili architekti přesahující "ložnicové" těleso odlišené modřínovým obložením mořené na barvu koňaku

Na světle omítnuté přízemí nasadili architekti přesahující "ložnicové" těleso odlišené modřínovým obložením mořeným na barvu koňaku

"Původně jsem kvůli charakteru krajiny navrhoval stavbu se sedlovou střechou, ale nebyli jsme s ní spokojeni. Myslím, že i moderní architektura s plochou střechou, která využívá nejnovější materiály a technologie, může harmonicky splynout s přírodou," říká architekt Martin Chválek, autor návrhu a zároveň majitel domu.

Křižovatka přímých linií

Půdorys domu vyšel ze dvou základních na sebe kolmých provozních linií, které se protínají ve vstupní hale. Pokud majitelé přijedou domů autem, pohybují se ve směru od severu k jihu po linii garáž – čisticí zóna – šatna – vstupní hala – spíž – kuchyň.

Kdo přichází hlavním vstupem, postupuje ve směru zádveří – vstupní hala – obývací pokoj – venkovní terasa u bazénu. Součástí přízemí je také pokoj pro hosta.

Všechny dřevěné prvky na fasádě mají příjemný odstín koňaku, okna chrání předokenní kovové žaluzie

Všechny dřevěné prvky na fasádě mají příjemný odstín koňaku, okna chrání předokenní kovové žaluzie

Obývací pokoj se prostřednictvím jídelny propojuje s kuchyní v jeden společný obytný prostor, který po otevřeném schodišti prolíná až do haly v patře. Ta je využívána jako otevřená pracovna, dále jsou tam ložnice a zázemí. Společný obytný prostor se v exteriéru rozrůstá o krytou venkovní terasu.

"Architekt by měl nejdříve sám bydlet v rodinném domě, aby poznal jeho provoz, nebo ještě lépe sám sobě dům postavit, aby si prošel proces stavby z druhé strany a zakusil zátěž a zvraty, které prožívají klienti," pokračuje Martin Chválek.

Kuchyně má podle architekta Chválka vyzařovat čistotu, to bílá linka v laku dokonale splňuje

Kuchyně má podle architekta Chválka vyzařovat čistotu, to bílá linka v laku dokonale splňuje

"U rodinného domu považuji za podstatný co nejjednodušší provoz a bezúdržbovou domácnost. To znamená krátké přímé komunikace a logické návaznosti, každá věc musí mít své místo."

Dispoziční koncept zahrnuje i určitou rezervu s výhledem do budoucna, k velikosti úložného prostoru a zázemí se přistupovalo velkoryse.

Téměř každá místnost v přízemí má vlastní výstup na zahradu a celé podlaží řešil majitel jako bezbariérové. Nechybí tu komfortní koupelna s velkým sprchovým koutem, pokoj pro hosta může v případě potřeby bez problémů sloužit jako ložnice starších rodičů.

Koupelna rodičů ctí oranžovo-bílý barevný princip i čistotu a jednoduchost tvarů

Koupelna rodičů ctí oranžovo-bílý barevný princip i čistotu a jednoduchost tvarů

Hranoly s vnitřním životem

Kompozice složená z elementárních geometrických těles uvnitř překvapí: členitý interiér, bohatý na dramatické průhledy, svědčí o promyšlené práci se světlem a s architektonickým detailem.

Dům je průhledný ve všech směrech, optickou "páteř" tvoří pohledová osa vedoucí od vstupu až k lesu na opačném konci zahrady. Architekt dbal na to, aby každá místnost v domě měla pokud možno přirozené denní světlo, jednotlivé prostory se navzájem prolínaly a celek se tak opticky zvětšil.

Ložnice s měkkým kobercem nabízí příjemnou intimitu

Ložnice s měkkým kobercem nabízí příjemnou intimitu

Okna společné obytné části jsou orientována tak, aby sem dopadaly sluneční paprsky od rána až do večera. O slunečnou atmosféru se stará také oranžové ladění doplňků. "Akcentovali jsme propojení s přírodou, hlavně výhled k lesu, panoramatické záběry krajiny se uplatňují na schodišti a nahoře v ložnicích," říká Chválek.

Další velmi podstatnou součást architektonického konceptu tvoří trvanlivé přírodní materiály, které nekladou velké nároky na údržbu, keramická dlažba, pískovec, hladké odolné povrchy (sklo, Corian, MDF desky) a kvalitní dřevěné dýhy...

Na půvabu domu se z velké části podepisuje vybavení interiéru vyrobené na míru přesně podle vlastních potřeb či zvyků.

Dveře, obložení stěny a vestavěný nábytek na míru jsou provedeny v olšové dýze

Dveře, obložení stěny a vestavěný nábytek na míru jsou provedeny v olšové dýze

Zejména v předsíni, v koupelnách i jinde najdeme neocenitelné drobné detaily, které usnadňují a zpříjemňují život, i když nejsou příliš vidět a někdy se dokonce záměrně rafinovaně skrývají (například přihrádka na klíče, šatna jako dřevěný korpus zabudovaný v předsíni atd.). A právě takové "intimní" detaily patří k faktorům, které dělají dům domovem.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 220 m²

Užitná plocha: 320 m²

Konstrukce: základové pasy a základová deska ze železobetonu odolného proti agresivní vodě, zdicí systém Porotherm, (obvodové zdivo Porotherm, vnější zateplení PPS a minerální vlna, větraná vzduch. mezera, obložení fasády modřínové palubky), stropy železobetonové, schodiště dřevěné samonosné, plochá střecha s hydroizolační fólií Firestone

Výplně otvorů: okna dřevěná EURO, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní (Sapeli)

Vytápění: ústřední plynové, rozvody v podlaze + žebříkové koupelnové radiátory, krb, solární kolektory pro ohřev vody v bazénu

Větrání: řízená výměna vzduchu s podzemním rozvodem

Autor

Ing. arch. Martin Chválek

* 1958

Autorizovaný architekt, absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha. Je spolumajitelem architektonické a inženýrské kanceláře Osa projekt v Ostravě, která se zabývá především bytovou a občanskou výstavbou (školské, obchodní a administrativní budovy, hotely a sportovní stavby).
Spolupráce na projektu: Ing. Pavel Pietak, Ing. Petr Ščotka


Více se dočtete v časopise Můj dům č. 9/2009.







Nejčtenější

Na vylepšení kuchyně si Hanka přichystala 200 tisíc korun. Cenu nakonec musela...
Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce kuchyně paní Hanky, která opustila...  celý článek

1
S bratrem mám kvůli bydlení věčné spory. Bojím se, že to nikdy neskončí

Rodiče mi darovali pozemek vedle svého domu, ve kterém bydlí společně s mým bratrem. Na mém pozemku chceme s manželem stavět rodinný dům a oddělit zahradu...  celý článek

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě. Ani později se ve Velkém jablku neobjevil...  celý článek

Bělostné hladké fasády odrážejí intenzivní sluneční paprsky a vyniknou i ve...
Jak si žije španělský učitel v letním domě na ostrově u Ibizy

Formentera, menší a klidnější soused ostrova Ibiza, zůstává jedním z posledních čistých a nepřelidněných přírodních rájů ve Středozemním moři. Právě zde, v...  celý článek

Dominantní prvek na čelní štítové stěně obývací části představuje rohový krb.
Rodinný dům udivuje nadčasovým řešením i velkorysým prostorem

Navrhnout interiér rodinného domu s plochou 190 metrů čtverečních ve vesnici nedaleko Frýdku-Místku byl pro architektku Lucii Videckou více než příjemný. Třeba...  celý článek

Další z rubriky

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl Recy věci, kde o vítězi rozhoduje...  celý článek

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S kolegou Josephem Longem z kanceláře LTD...  celý článek

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.