Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když se fasáda oblékne do dřeva

aktualizováno 
Nevšední tvář a značnou originalitu dává rodinnému domu na jihu Brna především funkcionalistický styl, v němž je postaven. Rodina Vallových totiž pochází ze Zlína, kde je v tomto slohu mnoho domů. Nejznámější jsou takzvané Baťovy domky, jejichž fasádu tvoří obkladové cihly. V případě vilky Vallových nahradilo cihly dřevo.

Roman Valla, ředitel komunikační agentury Ogilvy&Mather Morava se s rodinou do Brna přestěhoval ze Zlína. Už když si pronajali byt na sídlišti Kamenný Vrch, věděli, že chtějí do vlastního, ne do bytu, nýbrž do domu. A to ne do ledajakého. Jejich představa už tehdy byla velmi vyhraněná - velký pozemek a naopak nepříliš velký, zato neobvyklý dům.

Pravé místo objevili náhodou
"Původně jsme chtěli stavět v Ivanovicích u Brna, ale nakonec z toho sešlo," říká Roman Valla. "Jednak nás tak docela nezaujalo místo jako takové, jednak tam byly malé pozemky - navíc v rámci satelitního městečka. A tento způsob bydlení by se nám určitě nelíbil."

Začali se tedy poohlížet po jiné lokalitě. Jelikož severně od Brna jsou již všechny oblasti poměrně hodně zastavěné, rozhodli se zkusit štěstí směrem na jih. "Docela náhodou jsme přijeli do Moravan, asi tři kilometry od Brna. Prostředí se nám moc líbilo, ale už tam také nebyly volné pozemky," popisuje Roman Valla. "Tak jsme jen tak vyrazili ještě o kousek dál. Přehoupli jsme se přes kopec a před námi se objevilo to pravé místo."

Proč tolik odlišný dům?
Jak už bylo řečeno, Vallovi tíhnou k funkcionalismu. A v podobném stylu zamýšleli postavit i svůj dům. A to přesto, že okolní domy jsou všechny "klasické", i když ne podnikatelské baroko. "Navíc jsme chtěli dům, který nám bude přátelský, jen pro nás prostě akorát, žádný zbytečný prostor," říka majitel.

Dispozice jsou tedy uzpůsobeny tak, aby se více méně vše odehrávalo v přízemí. "První patro chápeme jako dočasné - jsou tam jen dětské pokojíčky, šatna a koupelna. Děti totiž odrostou a nejspíš z domu odejdou a my už potom budeme starší a bude pro nás pohodlnější pohybovat se v přízemí," vysvětluje Roman Valla.

Chystá se malá přístavba
Trochu však podcenili svoje potřeby, především pokud jde o úložné a skladovací prostory. "Zkrátka tu nakonec nemáme místo na všechno, co potřebujeme," konstatuje majitel domu. Takže se chystá ještě menší přístavba. V blízké budoucnosti by tak v patře vedle dětských pokojíčků měla být přistavěna malá domácí posilovna a v přízemí ještě jedna šatna a nějaké skladovací prostory.

Sázka na moderní interiér
Rodina Vallových chtěla atypický malý dům ve tvaru kvádru, zasazený do velké zahrady. Ve vesnici, kde bydlí, jsou však předepsány sedlové střechy. Takže nakonec má sedlo i tento dům, i když neobvyklé.

Architekt Svatopluk Sládeček ze studia New Work znal představy a potřeby majitelů budoucího domu. Vypracoval několik studií, z nichž si jednu Vallovi vybrali. Aby bylo místní vyhlášce, která nařizuje sedlové střechy, učiněno zadost, architekt navrhl na rovné střeše malé sedlo, z jedné strany prosklené. Díky tomu padá do obývacího pokoje přírodní světlo.

Svatopluk Sládeček řešil i některé části interiéru, například podlahy. Do obývacího pokoje navrhl exotické dřevo merbau, do ostatních prostor javor. "Jinak si interiér řešíme sami, ale téměř vždy po dohodě s architektem," říká Roman Valla.

Interiér moderně i postaru
Zařízení vilky Vallových je převážně velmi moderní. Nikde nestojí skříně ani knihovny. Charakteristické pro vnitřní zařízení jsou samostatné kusy nábytku se špičkovým designem. Majitelé mají rádi i starožitný nábytek. "Dříve nás hodně lákal, teď spíš preferujeme moderní věci a k nim jako solitér jeden kus starožitného nábytku," říká Roman Valla. To proto, aby výsledek nepůsobil depresivně.

Kuchyně, oddělená od obývacího pokoje jen nízkou zdí, u které stojí klavír, by se dala označit až jako hypermoderní. "Tady totiž preferuji chladný, studený tón," vysvětluje Jana Vallová. Linka je částečně dřevěná, ale převládá nerezové zařízení, přestože je náročnější na údržbu. Dětské pokojíčky majitelé zařídili tak, aby byly útulné. Použili k tomu nábytek z borovicového masivu od firmy Gazel.

"Interiér však ještě dokončujeme. Spousta věcí se musela udělat znovu, některé i víckrát - například stěna u schodiště, která je ze skleněných kachlí, se přestavovala třikrát," líčí majitel domu problémy se stavební firmou.

Ale i jinak interiér ještě pořád dolaďují. Teď například vybírají světla do obývacího pokoje. Přijde jich tam pět, přičemž každé má sloužit jinému účelu a zároveň musí ladit. A to není vůbec jednoduché. "Chtěli bychom spíš nějaká atypická světla, opět funkcionalistický styl," dodává Roman Valla.

Bazén i biotop
Zahradu si majitelé v podstatě vymysleli sami. Základní práce samozřejmě udělali zahradníci, zbytek, třeba skalku, dodělali vlastním přičiněním.
Terén je trochu svažitý. Proto se rozhodli především pro trávníky a sem tam skalku či květiny. Ještě se Vallovi chystají zasadit stromy, nejlépe už trochu vzrostlé.

A taky se připravují na stavbu bazénu. Původně měli v plánu biotop, tedy v podstatě rybníček s rostlinami a s čištěnou vodou. "Jenže já mám na koupání ráda klasickou bazénovou, krásně průhlednou vodu," říká Jana Vallová. Takže nakonec se rozhodli pro kompromis, vlastně bazén i biotop. Voda bude předělená, ale opticky budou obě části propojeny, třeba mostkem.

Pohled architekta

Dům rodiny Vallových na jihu Brna výškově kopíruje sklon rostlého terénu. Z hlediska soudobosti projevu jsme dostali volnou ruku. Ostatní nároky byly poměrně přísné. Jistým rébusem bylo zajištění soukromí při vhodné orientaci ke světovým stranám. Za důležité považuji rozčlenění do menších hmot tak, aby dům spíše než vilu připomínal shluk provozních staveb či přístavků typických pro moravský záhumenek. Takto mohl návrh lépe procházet průběžným upřesňováním zadání včetně posledního rozhodnutí o nevelké přístavbě.

Svatopluk Sládeček, architekt, studio New Work

Atypické bydlení. Rodina Romana Vally nechtěla bydlet v satelitním městečku. Dala přednost funkcionalistické vilce s dřevěnou fasádou a velké zahradě.

V obývacím pokoji vsadili majitelé na solitérní kusy nábytku vysoké kvality. Jídelní stůl je od Natuzzi, sedačka od firmy Böhm.

Chodba je od obýváku oddělena skleněnou stěnou.

Majitelé vsadili na samostatně stojící kusy moderního nábytku z dílen špičkových designérů.

Majitelé se rozhodli pro kuchyni v chladných tónech. Převládá zde nerez doplněný dřevem.

Do jinak moderního obývacího pokoje umístili majitelé i tradiční krb na dřevo. Skleněná okénka je možné otevřít.

Do koupelny zvolili Vallovi dnes velmi moderní mozaiku a umyvadlo špičkového designu.

Dům je postaven ve funkcionalistickém stylu, ale zároveň tak, aby připomínal shluk staveb typických pro moravský záhumenek.

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Další z rubriky

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz