Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když řadový domek vybočí z řady: místo barabizny mají luxusní bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Malý řadový domek nabízel snad jedinou výhodu, příjemnou lokalitu. Technický stav se však ukázal jako prabídný, a tak se majitelé rozhodli místo původně plánované rekonstrukce dům strhnout a postavit nový.

Obývací pokoj s jídelnou | foto: Archiv majitele

Jenže postavit nový dům ve staré brněnské zástavbě nebylo vůbec jednoduché. "Problémů bylo hned několik, především umístění domu ve svahu a pak také úzký pozemek mezi sousedy," vysvětluje architekt Pavel Lazarov, autor projektu.

Musel se vypořádat i s legislativou, protože v dané lokalitě je jasně daná výšková regulace. Není se čemu divit, výrazné zvýšení stavby by mezi ostatními domy bylo neúnosné. To ovšem také znamenalo, že se uvnitř muselo pečlivě počítat s každým centimetrem.

Takto vypadal řadový domek původně

Takto vypadal původní řadový domek

Když je pozemek jako dlaň

Pozemek neskýtal žádnou možnost se "rozmáchnout": Šířka šest metrů a délka dvacet pět metrů představovaly velké omezení. Architekt Lazarov se proto rozhodl pro dvoupodlažní dům s otevřenou galerií.

V přízemí je poněkud netradičně umístěný pokoj dcery v pastelových barvách (13,3 m2) a ložnice (11,4 m2), koupelna (7,93 m2), WC a kotelna. V patře najdete obývací pokoj (37 m2), kuchyně (9,57 m2) a na ni volně navazující jídelnu (6,21 m2). "Obrácenou verzi obývacího pokoje jsem zvolil proto, že zahrada má několik výškových úrovní," vysvětluje architekt Lazarov.

Čelní plocha pokoje je téměř celá prosklená

Čelní plocha pokoje je téměř celá prosklená

Právě na obývací pokoj navazuje galerie s pracovnou (14,7 m2), na níž lze vystoupat pomocí točitého schodiště, zatímco z přízemí vede do patra pohodlné přímé schodiště.

Z galerie je možné vyjít přímo na terasu a na dvorek. K vytápění slouží tepelné čerpadlo domácí výroby, v domě je dále rozvedeno podlahové topení. Jako bivalentní zdroj tepla použil architekt Lazarov krb s ventilátorovým rozvodem vzduchu do ostatních místnostípodlahové topení.

Dětský pokoj

Dětský pokoj

Dům z tvárnic

Pavel Lazarov navrhl zděnou konstrukci z pórobetonových tvárnic a monolitický železobetonový strop. Aby interiér působil hodně vzdušným dojmem, použil velké bezrámové prosklené plochy, ale třeba také zárubně dveří až ke stropu, výška místností (vyjma obývacího pokoje) je totiž pouze 2,5 metru.

Denní světlo přichází do chodby i shora

Denní světlo přichází do chodby i shora

Aby chodba nepůsobila stísněným dojmem, je část jejího stropu prosklená. V domě je minimum nábytku, většina z něj byla vyrobena na zakázku. Efektně vypadá zejména velká knihovna v obývacím pokoji, ale také kuchyně.

Má čelní skleněná dvířka, z kaleného skla je i obklad mezi skříňkami. Bezespárová pracovní deska byla vyrobena z materiálu Hi-Macs, který je velmi odolný. Na dřez byl použit materiál Staron.

Kuchyně v netradiční bílo-fialové kombinaci

Kuchyně v netradiční bílo-fialové kombinaci

V domě najdete na podlahách dřevěnou průmyslovou mozaiku ve výrazných teplých odstínech, v koupelně a na WC pak keramickou dlažbu, na dvoře lomový kámen.

Ačkoliv je dům nově postavený a rozhodně neoplývá přemírou nábytku, díky použitým barvám a dřevu působí příjemným, zabydleným dojmem.

Koupelna opticky zvětšují velká zrcadla

Koupelna opticky zvětšují velká zrcadla

Niku za vanou osvětluje pásek z LED diod

Niku za vanou osvětluje pásek z LED diod

Technické informace

Užitná plocha 153 m2

Vytápění: tepelné čerpadlo domácí výroby, v domě je rozvedeno podlahové topení. Jako bivalentní zdroj tepla je použit krb s ventilátorovým rozvodem vzduchu do ostatních místností

Obvodový plášť: pórobetonové tvárnice s tepelně izolační vložkou s dodatečným zateplením fasády
Střešní krytina: plechová se stojatou drážkou

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...

Další z rubriky

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...



Najdete na iDNES.cz