Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když jim spadla část kuchyně, obrátili se na designéry. Ti jim vyhodili i postel

  1:00aktualizováno  1:00
Malý byt 1 + 1 přeplnili manželé za osm let nábytkem. Pak přišla doslova rána. Spadla jim celá horní část kuchyňské linky. Proto zavolali na pomoc designéry.

Spací zónu s rozkládací pohovkou kopíruje napínací tapeta na stěně a stropě | foto: Prima

Byt s dispozicí 1 + 1 má přibližně 40 metrů čtverečních. Jejich plné využití však ještě komplikují šikmé stropy v kuchyni. Do tohoto prostoru se museli vměstnat dva dospělí lidé včetně veškerých svých věcí.

A tak ačkoliv manželka pracuje z domova, místo pracovního stolu jí musel posloužit jen barový pult v kuchyni. I když se při zařizování snažili manželé účelně využít každý centimetr svého bytu, výsledek jejich očekávání nesplnil. A nenadchnul ani designéry.

Obývací pokoj před proměnou

Obývací pokoj před proměnou

Robustní sedačka  - tolik oblíbený prvek českých obýváků

Robustní sedačka - oblíbený český prvek

"Obývací pokoj zbytečně zastupuje všechny místnosti, je tu robustní sedačka tak typická pro české domácnosti, velké lůžko se špatnou a nevyhovující matrací," vyjmenovává největší chyby Ladislav Rendl, designér pořadu Jak se staví sen (Prima 8. března v 21:20).

Vše v jednom stylu

Designéři Kamila Douděrová a Ladislav Rendl sladili obě místnosti do stejného stylu. Zvětšili i dveře mezi nimi, aby se prostor rozšířil.

"Do obou místností jsme zvolili stejnou podlahu, která interiér opticky sjednocuje. Kuchyňskou linku jsme vybrali v kombinaci bílé barvy a švestkového dřeva. Stejné dřevo jsme použili i na panel za televizí v obýváku," vyjmenovává další triky, jak vyzrát na malý prostor, Kamila Douděrová.

Barový pult fungoval i jako domácí kancelář majitelky

Barový pult fungoval i jako domácí kancelář majitelky

Na zdi kuchyně zůstávají patrné stopy po horních kuchyňských skříňkách, které spadly

Na zdi kuchyně zůstaly patrné stopy po kuchyňských skříňkách, které spadly

V původní kuchyni, na jejímž vzhledu se podepsaly padající skříňky, které navíc poškodily i ty spodní, nebyl klasický stůl. Nahrazoval ho barový pult, který sloužil i jako domácí kancelář Karolíny pracující z domova. Po proměně jí designéři dopřáli pracovní stolek v sousední místnosti.

I když designéři v prázdné kuchyni neměli místa nazbyt, přesto do kuchyně vtěsnali všechny spotřebiče, které do moderní domácnosti patří. Pomohli si ostrůvkovým uspořádáním kuchyně.

Do ostrůvku se vešla varná deska i trouba

Do ostrůvku se vešla varná deska i trouba

Do ostrůvku umístili varnou desku a troubu, dominantou se stala tvarově atraktivní recirkulační digestoř, která funguje i jako lustr. Vedle varného centra zbývá dostatečně velká pracovní plocha a místo slouží zároveň i ke stolování.

Kromě centrálního lustru se pod horními skříňkami táhne i dlouhá zářivka. "Když jsme vybírali barvu světla, zvolili jsme raději bílé. I když mnozí považují za příjemnější teplejší žlutý odstín, který je ideální pro rodinné prostředí, bílé světlo dodá místnosti na objemu," vysvětluje Kamila Douděrová.

Ostrůvek slouží zároveň jako jídelní stůl

Ostrůvek slouží zároveň jako jídelní stůl

Na slabou příčku zavěsili designéři jen malou skříňku, aby také nespadla

Na slabou příčku přišla jen malá skříňka

Na postel nebylo místo

V obývacím pokoji ušetřili designéři spoustu místa tím, že zde zrušili klasickou postel a peníze investovali do rozkládací pohovky. Kvůli nízké výšce stropů zde nebylo možné realizovat spaní v patře, které jinak bývá v malých bytech velmi oblíbené.

"Říká se, že rozkládací sedačky jsou vhodné akorát na příležitostné spaní, ale my jsme vybrali provedení s kvalitní matrací, proto se na ní dá spát pravidelně," popisuje Ladislav Rendl.

Velkou část místnosti zabírala manželská postel

Velkou část místnosti zabírala manželská postel

Pro vybranou sedačku hovořilo i to, že se snadno rozkládá a kolečka má opatřená gumovou vrstvou. Při pohybu tak nevydává skoro žádný hluk, což je důležité, protože manželé bydlí v nejvyšším patře a mají pod sebou sousedy.

Za pohovku a také na strop nad ní designéři dali textilní tapetu, která svou velikostí přesně kopíruje velikost rozložené pohovky. Dochází tak k určitému optickému oddělení spací zóny od dalšího prostoru.

Obývací pokoj po proměně

Obývací pokoj po proměně

Při práci lze sledovat i televizi

V obývacím pokoji autoři proměny zcela změnili původní uspořádání zón a prohodili sedačku s televizí. Je to hlavně proto, že ke stejné stěně jako televizi umístili i Karolínin pracovní stůl. Stačí tak, aby poodjela s židlí a může se při práci odreagovat sledováním děje na obrazovce (je-li ovšem jaký).

Celou jednu stěnu zabírají vestavné skříně. Na první pohled je zaregistruje málokdo. "Protože jde o velký a masivní kus nábytku, nechtěli jsme, aby si jich okamžitě všiml každý, kdo vstoupí do místnosti. Proto jsme je umístili kolem dveří. Zůstávají tak návštěvám v zádech," vysvětluje Kamila Douděrová.

Konferenční stolek je opatřen kolečky, a tak s ním lze při rozkládání pohovky snadno poodjet

Konferenční stolek má kolečka, a tak s ním lze při rozkládání pohovky snadno poodjet

V obývacím pokoji zbylo místo i na domácí minikancelář

V obývacím pokoji zbylo místo i na domácí minikancelář

Pracovní židle i doplňky v místnosti jsou vyrobené z plastu. "Samozřejmě jsme se báli, aby třeba pracovní židle pode mnou nepraskla, ale jak jsem si zjišťovala, u kvalitního plastu nehrozí, že by se snadno poškrábal, praskl nebo třeba zežloutl. Proto mi nevadí," říká majitelka.

Obývacím pokojem byla nadšená, stejně jako manžel kuchyní. Ta je totiž hlavně jeho královstvím.

Stěnu kolem vstupních dveří zcela zaplnily skříně

Stěnu kolem vstupních dveří zcela zaplnily skříně

Náklady

Kuchyňská linka 49 260 Kč
Spotřebiče 84 219 Kč
Nábytek do obýváku 94 557 Kč

Autoři:



Nejčtenější

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...



Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...

Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...

Rodinný dům skrývá překvapení. Je chytře schované pod skalkou

Luxusní dům v anglické obci Benson v Jižním Oxfordshiru je na prodej za milion...

Luxusní dům v anglické obci Benson v Jižním Oxfordshiru je na prodej za milion liber, v přepočtu 28,7 milionu korun....

Design není cool obor, je to práce pro exoty, tvrdí Alexander Gufler

Alexandr Gufler, autor nejznámější české židle za posledních 30 let, ve svém...

Sedím kousek od centra Vídně a piji výbornou kávu. V ateliéru designéra Alexandera Guflera. Vlastně se není čemu divit....



Najdete na iDNES.cz