Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když děti povyrostly, rodiče si zařídili byt po svém

  1:00aktualizováno  1:00
Po deseti letech se mění auto, nikoli byt. To si přesně uvědomovala čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi, když se rozhodla pro nový nábytek. Mezonetový byt zařizovali naštěstí rodiče před lety s vědomím, že si teprve za pár let pořídí definitivní vybavení.

Jídelna s obývací částí - navrhovaný stav | foto: Kyzlink

Když se mladý pár stěhoval před deseti lety do mezonetového bytu v novostavbě, bylo prvorozenému synovi pár měsíců.

Za necelé dva roky mu přibyl bráška a tak měla rodina stále co řešit – i platit. Nábytek i další doplňky se  proto pořizovaly zejména s ohledem na praktičnost a cenu. A také s vědomím, že prostě občas přijde k úhoně, ale to prostě k malým dětem patří.

Půdorys bytu

Půdorys bytu

Po deseti letech synové odrostli, dva příjmy zase dovolily poohlédnout se po kvalitní změně. A protože mladý pár žije hodně společenským životem, rád a často přijímá návštěvy.

Chtěl si proto dopřát společenskou část bytu v reprezentativnější podobě než doposud. Ovšem bez jakýchkoliv stavebních zásahů, pouze pomocí výměny nábytku!

Upozorňujeme čtenáře, že pro větší názornost byly pro nově navržený stav použity vizualizace, nikoli fotografie.

Byt pro rodinu i návštěvy

Mezonetový byt tvoří společenská a intimní zóna. První je umístěna poněkud netradičně výše, v níže položeném podlaží se pak nacházejí dětské pokoje, ložnice a koupelna.

Toto rozdělení určil již developer dispozičním řešením i rozvody vody a odpady. V nové kuchyni musely proto spotřebiče - zejména digestoř - a dřez zůstat na původních místech.

Původní kuchyně

Původní kuchyně

Nově navržená kuchyňská část

Nově navržená kuchyňská část

 
"Manželé se nechtěli pouštět do žádných stavebních úprav, pouze si přáli vybavit novým nábytkem a spotřebiči kuchyni, jídelní a obývací část včetně zádveří,“ vypočítá zadání architekt Petr Pospíšil z firmy Kyzlink (www.kyzlink.com).

Mezi přání zákazníků patřila i výměna materiálů a barev. Změna životního stylu se však odrazila i v jejich  preferencích na odpočinek, zejména pokud jde o čalouněný nábytek.

Zatímco před lety byla na prvním místě možnost rozkládací pohovky na přespání návštěv, dnes je to  pohodlí  při sledování filmů.
 

Původní obývací pokoj

Původní obývací pokoj

Nová podoba obýváku

Nová podoba obýváku

Kam se skříněmi

Časté schůzky architekta Pospíšila s majiteli se většinou odehrávaly jako debata o ukládání. Zatímco on doporučoval ponechat především obývací pokoj a jídelnu hodně otevřené a vzdušné, ne zahlcené nábytkem, rodina toužila využít veškerý volný prostor k uskladnění věcí, jež se za deset let v bytě nashromáždily.

A protože si na jejich rozmístění v této zóně zvykli, nechtěli nic měnit.

Zádveří - původní stav

Zádveří - původní stav

Nové zádveří se blíží obytnému prostoru

Nové zádveří se blíží obytnému prostoru


"Byl to docela boj, ale nakonec uznali, že bude lepší doplnit intimní zónu o vestavné skříně. Děti ještě stále potřebují dost místa – mladšímu synovi je dnes osm, staršímu deset let – takže je maminka má stále ráda na očích. Proč by se měli vyhýbat nábytku?!  Úložný prostor jsme rozšířili v zádveří, ale tak, aby výsledný dojem nepůsobil stísněným dojmem,“ vysvětluje Petr Pospíšil.

Jeho návrh představuje moderní a zároveň dostatečně nadčasové řešení, které odpovídá věku majitelů i jejich dětí.




Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

V hlubokých lesích se skrývá krásný dům. Slibuje úžasné ticho a klid

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním...

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním místem pro ty, kteří touží po klidu na...

Realiťák roku. Hlasujte pro NEJ makléře a vyhrajte vstupenky na ples

1

Realitní makléři pomáhají plnit sny o bydlení, které však často přináší starosti. Šikovný realiťák je proto skutečnou...



Najdete na iDNES.cz