Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V Berlíně vyrůstá oáza pro 3 500 zaměstnanců. S bazénem a barem na střeše

  1:00aktualizováno  1:00
Na hranicích berlínských čtvrtí Kreuzberg a Mitte vyroste nové sídlo německého vydavatelství Axel Springer podle návrhu architektů ze studia OMA. Čtvrtina prostor členité budovy bude patřit neformálním místům pro setkávání.

Místa, kde se mohou novináři přirozeně potkávat, tvoří celou čtvrtinu budovy. | foto: OMA (Office for Metropolitan Architecture)

Vedení německého vydavatelství zjistilo, že pro stále náročnější čtenáře, kteří touží po hravějším a rychlejším sdělování informací, se musí změnit i práce novináře, a to si vyžádá systémové změny.

Vydavatelství proto vypsalo architektonickou soutěž, díky níž vznikly návrhy na novou architektonickou i ideovou podobu moderní mediální centrály pro 21. století.

Nové sídlo Axel Springer

Z více než dvou desítek přihlášených světových studií se do druhého kola soutěže na sklonku loňského roku dostala pětice renomovaných ateliérů z celého světa: nizozemská OMA, dánští B.I.G., tokijští SANAA, pekingská kancelář německého architekta Ole Scheerena a jediné domácí studio, berlínští Kuehn Malvezzi.

Nejužší výběr posledního kola pak vypadal téměř jako rodinná prezentace: dostalo se do něj nejen studio legendárního Rema Koolhaase, OMA, ale i studia jeho žáků: B.I.G. a Ole Scheeren. Největší zkušenosti nakonec zvítězily: jako první se umístil čtyřicetičlenný tým studia OMA, vedený Koolhaasem a Ellen van Loonovou.

Vybrat si Koolhaase bylo prozíravé. Vždy to přitahovalo psaní, vystudoval Nizozemskou filmovou a televizní akademii a živil se scenáristikou. Časem se z něj stal reportér. Ve zlomovém roce 1968 se při psaní o potlačených studentských nepokojích v Paříži seznámil s mladými studenty architektury.

Nové berlínské sídlo vydavatelství Axel Springer vznikne podle návrhu...

Nové berlínské sídlo vydavatelství Axel Springer vznikne podle návrhu architektů z kanceláře OMA. Centrála vyroste na hranicích čtvrti Kreuzberg a Mitte.

Jejich pohled na svět přesvědčil čtyřiadvacetiletého Koolhaase o tom, aby dál hledal své poslání. Následovalo studium architektury v Londýně a v roce 1975 založil studio Office for Metropolitan Architecture.

Za více než třicet let prošla jeho atelierem zvučná jména jako Zaha Hadid nebo Bjarke Ingels. Dnes má na tři sta padesát zaměstnanců a sídlí nejen v Koolhaasově rodném Rotterdamu, ale také v New Yorku, Pekingu či Hongkongu.

V nové velkoryse pojaté budově bude pracovat na tři a půl tisíce zaměstnanců. Nedaleko parcely, kde bude nové sídlo vydavatelství stát, vedla Berlínská zeď. Právě její architektura byla tématem Koolhaasovy diplomové práce. Budova bude stát na dohled dnešní centrále vydavatelství, která byla postavená v šedesátých letech minulého století a mezi oběma domy bude moci panovat čilý ruch.

Každodenní práce ve vydavatelství by se měla z velké části vzdát rutiny a vše namířit k dnešní zrychlené digitální době. Proto Koolhaas vytvořil mediální dům jako "digitální krajinu, kterou protíná komunikační most". Místa, kde se mohou novináři přirozeně potkávat, tvoří celou čtvrtinu budovy. Vše začíná ráno v přízemním lobby, kde bude možné se občerstvit a začít okamžitě pracovat, druhým největším společným prostorem bude střecha s posezením, barem, bazénem a lázněmi. Na střeše se také budou konat větší společenské akce.

Původní budova vydavatelství Axel Springer v Berlíně byla postavena v...

Původní budova vydavatelství Axel Springer v Berlíně byla postavena v šedesátých letech minulého století.

Za nejdůležitější ovšem považuje Koolhaas "komunikační most", který se klene nad "informačním údolím". Díky němu lze z nadhledu nejen pozorovat ruch a práci v newsroomech, ale i hledat řešení pracovních kauz a problémů.

Tradičnímu pojetí kanceláří s dlouhými nekonečnými řadami pracovních stolů a židlí neodpovídá ani zbytek projektu. Novináři by měli nerušeně pracovat v hnízdech a buňkách, které tvoří vždy různý počet pracovních stolů. Místa budou částečně mobilní, aby se dala různě natočit, když bude redaktor potřebovat v klidu přemýšlet a psát.

Centrála je rozdělena podle jednotlivých projektů do podoby terasovité zahrady, která se v polovině překlápí a stupňuje se naopak od nejvyšších pater. Bohaté členění by mělo zamezit chaosu a bloudění.

Nedaleko parcely, kde bude nové sídlo vydavatelství stát, vedla Berlínská zeď....

Nedaleko parcely, kde bude nové sídlo vydavatelství stát, vedla Berlínská zeď. Právě její architektura byla tématem Koolhaasovy diplomové práce. Výšková budova je stávajícím centrem nakladatelství Axel Springer.

Časopis Time Koolhaase zařadil mezi stovku nejvlivnějších lidí světa, v Dubaji vyprojektovat celé nové město pro půl druhého milionu obyvatel a je kurátorem letošního architektonického benátského bienále.

Není jen architektem domů, ale i životního stylu. Vytváří novou svébytnou podobu světové architektury a bojuje proti globální době, ve které se slévají stavby jednotlivých zemích do nerozlišitelné masy. 

Do hledání původních stylů se budou moci ponořit návštěvníci letošního bienále architektury v Benátkách, které se bude konat od 7. června do 23. listopadu. Kurátor Koolhaas už loni vyslovil přání, aby se v expozicích objevily především konkrétní modely staveb, díky kterým si návštěvník jednotlivá národní specifika snadno zapamatuje a ubude náročných vizualizací, kterými se to v uplynulých ročnících jen hemžilo.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...



Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...

Byt prozářila barva mědi a teplé dřevo. Byt 3+kk vsadil na detaily

Kuchyň je s jídelní a obývací části spojena velkým „podávacím okénkem“. Měděné...

Pro architekta nebývá ideální, když do projektu vstupuje až v okamžiku, kdy už jsou hotové stavební úpravy a interiér...



Další z rubriky

Nová pražská lávka spojí ostrov Štvanice s Karlínem a Holešovicemi

Lávka překlene 38 metrů mezi Karlínem a Štvanicí a 149 metrů mezi Štvanicí a...

Po zřícení trojské lávky bude každá podobná stavba pečlivě sledována. To platí i o lávce spojující přes ostrov Štvanice...

Živé obrazy, které je nutné zalévat. Ale jen jednou za 3 až 4 týdny

Vizualizace: Vzhled a barevnost rámů je možné přizpůsobit interiéru.

Někdo si pořídí na stěnu olejomalbu s motivem kytice, jiný dá raději přednost květinám živým. Vtipný nápad řeší také...

Jak vypadá „chudý“ dům za 20 milionů dolarů. Platí se za místo

Vchod do domu s nezbytnou fontánou

Přejete si vlastní bruslařský ovál, kuželkovou dráhu nebo heliport? Bez problémů. Chcete novodobé baroka s více jak...



Najdete na iDNES.cz