Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Apple dokončuje sídlo pro 13 tisíc zaměstnanců. Má tvar obřího kruhu

  1:00aktualizováno  1:00
Nové kanceláře americké technologické společnosti Apple vyrostly v městě Cupertino v okrese Santa Clara v Kalifornii. Autorem kruhové komerční budovy o průměru 492 metrů je studio britského architekta Normana Fostera.

Autorem kruhové komerční budovy o průměru 492 metrů je studio britského architekta Normana Fostera. | foto: Profimedia.cz

Nový komplex stojí nedaleko současného sídla společnosti na parcele o velikosti 70 hektarů. Třípatrová kruhová budova dostala název Apple Park, původní pojmenování bylo iRing. Menší stavební a terénní úpravy budou pokračovat minimálně do konce roku 2017.

Technologický gigant chce v následujících šesti měsících do nové budovy postupně přestěhovat tisíce zaměstnanců. Ti budou mít k dispozici kanceláře o velikosti 290 tisíc metrů čtverečních, k nim je nutné připočíst laboratoře s rozlohou 28 tisíc metrů čtverečních a sál s tisícovkou sedadel. Součástí areálu je i vlastní elektrárna.

Fotogalerie

Uprostřed ohromujícího sídla připomínající kosmickou loď je rozlehlé nádvoří. Celý komplex se chlubí velkým množstvím zeleně, především vzrostlých stromů, Apple jich chce vysázet tři tisíce. Budova jimi bude obklopena ze všech stran. K tomu je třeba přičíst dalších šest tisíc rostlin odolných vůči suchu.

Apple se pustil do nákupu sazenic pro svůj kampus ve velkém. Firma nakupovala v Kalifornii a Oregonu tak náruživě, že se na ostatní společnosti toužící pracovat v zeleni, již nedostalo.

Pohled na Apple Park z ptačí perspektivy:

Zaměstnanci mají k dispozici také částečně podzemní parkoviště pro 11 tisíc vozů o rozloze 325 tisíc metrů čtverečních. Tolik prostoru bylo věnováno parkování kvůli nařízení města Cupertino. Zákon vyžaduje přesně daný počet parkovacích míst pro zaměstnance.

Kancelářský komplex leží velmi daleko od jakékoliv hlavní veřejné dopravy. Všichni pracovníci tak jsou nuceni jezdit do zaměstnání autem. Někteří odborníci se proto obávají nárůstu znečišťujících emisí. Jediným možným řešením by bylo přestěhování zaměstnanců blíž k Apple Parku. Případně by se dalo uvažovat o soukromé kyvadlové dopravě.

Autor:



Nejčtenější

Bydlete v Chorvatsku, u moře se prodávají zajímavé byty i domy

Jadranska Hrvatska, Hvar, Chorvatsko. Vybavený apartmán 2+kk/T je na prodej za...

V posledních měsících je na prodej velké množství vil, domů i apartmánů v Chorvatsku, mnohdy s výhledem na moře....

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...



Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Zlatý důl. Byt velký 40 metrů čtverečních stačilo natřít bílou barvou

Moje poslání je činit ze světa krásnější místo, píše na svém webu designérka...

Trochu domov, byznys, láska i kalkul. Mladá belgická designérka Anouk Taeymansová si zařídila originální domov, kde si...

Ve zrekonstruovaném bytě na Žižkově knihovna dělí jeden pokoj na tři

Hlavní obytný prostor rozděluje na tři části velká knihovna. Parkety dodávají...

Dříve opomíjené pražské čtvrti, jako je například Žižkov, nové obyvatele příliš nelákaly. Jenže časy se mění. Z...

Další z rubriky

Prosklené velké plochy oken jsou lákavé, ale bydlení někdy komplikují

Na ochranu před sluncem je nutné u velkých prosklených ploch myslet dopředu.

Když rodinný dům, tak prosklená stěna do zahrady nebo francouzská okna s přímým výstupem na terasu. To je přání spousty...

Prosklený dům má neuvěřitelný výhled do údolí, okna nic nezakrývají

Stavba je zasazena v relativně strmém východním svahu, takže bylo nutné provést...

Odvážné architektonické pojetí a velmi citlivé zasazení do krajiny v údolí potoka… Tím vším již na první pohled zaujme...

Rodinný dům musel architekt přizpůsobit předpisům CHKO, úkol zvládl

Architekt použil zajímavý optický trik, díky němuž má dům z horní strany do...

Navštívili jsme osobitý rodinný dům v malebné horské krajině pod Lysou horou v chráněné krajinné oblasti, který si...



Najdete na iDNES.cz