Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Krásnou červenou dřevostavbu si postavili v lese pro sebe a dceru

  1:00aktualizováno  1:00
V městečku Val-des-Monts v kanadské provincii Québec vyrostl na lesnatém pozemku s výhledem na jezero víkendový domek. Návrh od ottawského architektonického studia Kariouk Associates skrývá překvapivá zákoutí: dětský pokojík ve tvaru vzducholodi a rytiny návštěv na krbu a stropech.

Červenou barevnost pláště domu zvolili autoři proto, aby byla stavba stále výrazná. Dům září v každém ročním období, mezi spadaným listím i ve sněhu. | foto: Photolux Studios (Christian Lalonde)

Manželé žili v Ottawě a víkendy trávili v přírodě, nejčastěji v krásných kanadských lesích. Po narození dcery se rozhodli pro stavbu vlastní chaty. Chtěli v ní trávit svátky a školní prázdniny.

K realizaci přizvali Chrise Davise, Susan Gardinerovou a Matthewa Laheye ze studia Kariouk Associates, kteří pod vedením architekta Paula duBelleta Kariouka navrhli kompletní podobu víkendové vilky včetně interiéru.

Červená dřevostavba

Chata má jednoduchou dispozici. Stavbu tvoří dva propojené bloky. V rozlehlejší části je kuchyň, jídelna a obývací pokoj s krbem, na který navazuje celoročně využívaná prosklená zimní zahrada.

Velkoplošná okna v obývacím pokoji a kuchyni dokonale propojují interiér s exteriérem. Tepelně izolované skleněné plochy nejsou ničím chráněné, předokenní rolety majitelé nechtěli, nemá je nikdo v okolí. Před zloději je stavba chráněná alarmem. V druhé části domu, oddělené předsíní, je ložnice rodičů se sociálním zázemím a pokoj pro hosty.

Jednoduchá a na pohyb nenáročná dispozice byla jedním z přání majitelů – počítají s tím, že se v důchodovém věku přesunou z města na venkov nastálo, navíc budou moci hostit i dceru a její případnou rodinu.

Dcera majitelů je ale zatím malá. Jejím královstvím je netradiční pokoj ve tvaru elipsy, umístěný v patře na galerii a připomínající vzducholoď.  

Rodiče mohou svého potomka kontrolovat ze zázemí obývacího pokoje a naopak hrající si děvče má pocit soukromí, aniž by se izolovala od mámy a táty. V budoucnosti počítají majitelé s uplatněním galerie jako netradiční relaxační zóny a přesunem teenagerky do stávajícího pokoje pro hosty.

Prosklená zimní zahrada slouží rodině celoročně.

Prosklená zimní zahrada slouží rodině celoročně.

Interiér domu je zařízený s důrazem na prostředí, ve kterém chata stojí. Převládají zde přírodní materiály: masivní dřevo, kámen a kožešiny. Největší perličkou jsou měděné a zinkové plechy, kterými je obložený strop chodby nad galerií a okolí krbu v obývacím pokoji.

Na plátech jsou nejen lepty od profesionálních umělců, které rodina postupně doplňuje, ale i amatérská dílka majitelů, jejich dcerky a oblíbených návštěv, které na venkovskou chatu zavítají. Dům se tak stává kronikou rodiny a zaznamenává její život originální formou, která přežije generace.

Červenou barevnost pláště domu zvolili autoři proto, aby byla stavba stále výrazná. Dům tak září v každém ročním období, ať už mezi spadaným listím nebo přikrytý peřinami běloskvoucího sněhu. Fasádu navíc zdobí kovová prolamování, která symbolizují kmeny okolo rostoucích stromů a nenásilné začlenění domu mezi ně.

Kuchyně z masivního dřeva využívá prostor do posledního milimetru.

Kuchyně z masivního dřeva využívá prostor do posledního milimetru.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Interiér pro nadšeného kuchaře, Rusku i milovníka hudby. Inspirujte se

Vizualizace: hlavní obytný prostor v novostavbě na Žižkově - majitelka si přála...

Úprava interiéru nebývá vůbec jednoduchá, zejména tam, kde není dobrá původní dispozice. Jak na to? Nechte se...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Neuvěřitelně zfušovaná rekonstrukce. Firma v domě řádila hlava nehlava

Momentka z práce na krovech. Špatně provedené kotvení hrozí rizikem zhroucení.

Majitelé starého domku v Pardubicích se rozhodli pro rekonstrukci. Oslovená firma se však ujala oprav velmi svérázně....

Najdete na iDNES.cz