Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

K příjemnému bydlení stačí i nábytek z IKEA, zjistila mladá rodina

  1:00aktualizováno  1:00
Byt z 50. let získal propojením kuchyně s obývacím pokojem velkorysý prostor. Díky promyšlenému zásahu architekta se v něm mladé rodině velmi příjemně bydlí.

Pro malé děti je důležitý kontakt s matkou po celý den. Obývací pokoj spojený s kuchyní je tedy prostorem, kde děti chtějí mít své místo na hraní. | foto: Jaroslav Hejzlar

Přestože se dnes na období socialistického realismu díváme skrz prsty, cihlové domy z 50. let většinou poskytují dobrý potenciál pro přestavbu na současné bydlení.

Zástavba už bývá obklopena vzrostlou zelení a z oken se otvírají příjemné výhledy. Dispozice, podobně jako v pozdějších panelácích, nejsou sice optimální, ale cihlové příčky se bourají snadněji než betonové.

Brněnský dům v Merhautově ulici už své neslavné poválečné období budování socialismu připomíná jen starším pamětníkům, mladší generace dnes vnímá spíše pozitiva. Za okny vyšších pater se promítá panorama protějších kopců, nahlédnout lze i do blízkého parku Schreberovy zahrádky nebo do zeleně dvorů.

Rekonstrukce bytu v Brně

Znalci dobré architektury navíc určitě pociťují přítomnost specifického genia loci, který se ve zdejší lokalitě usadil dřív než budovatelé. Stačí sjet hlavní třídou kousek dolů z kopce a narazíte na Dětskou nemocnici, nejznámější dílo architekta Bedřicha Rozehnala.

A když u nemocnice odbočíte do Černopolní ulice, přijdete k největšímu skvostu brněnské, a vlastně i světové, předválečné architektury, slavné vile Tugendhat Ludwiga Miese van der Rohe. Který architekt by nechtěl bydlet či projektovat v blízkosti takového kolegy.

V tomto prostředí měl architekt Radek Sládeček za úkol modernizaci bytu 2 + 1 pro mladou rodinu s dítětem, ke kterému brzy po přestavbě přibyl ještě sourozenec.

Poloha domu slibovala příjemné bydlení, ale dispozice bytu současnému životnímu stylu neodpovídala dvěma základními závadami. Kuchyň měla velmi konfliktní propojení se sousedním obývacím pokojem.

Do uzounké kuchyně se nedalo umístit pohodlné stolování, umístění jídelního stolu v rámci pokoje by obytnému prostoru zase ubralo příliš místa pro jiné funkce.

Druhá závada byla velmi podobná problémům bytů v panelových domech – maličká koupelna a dlouhá úzká toaleta neodpovídaly současným nárokům na hygienické zázemí.

Naopak velkou výhodou bytu je široká dlouhá chodba, která poskytuje možnost dostatečných úložných prostorů. Vhodnou polohu má samostatná ložnice v klidové části bytu, v těsné návaznosti na koupelnu.

Pro dobré fungování domácnosti pak postačí i starší židle, ty dodají bytu

Pro dobré fungování domácnosti pak postačí i starší židle, ty dodají bytu osobitý styl.

Velký a světlý prostor

Stačila poměrně jednoduchá stavební úprava a hlavní část bytu se proměnila v moderní společenský prostor, obývací pokoj sloučený s kuchyní. Výřezy do příček propojily nejenom kuchyň s pokojem, ale opticky do obytného prostoru začlenily také velkou část chodby.

Prostor se uvolnil a denní světlo vstoupilo do dříve temných koutů. Velkorysost otevřeného prostoru umocňuje jednotná podlaha, která volně prochází celým bytem. Nová průmyslová dubová mozaika byt sjednotila a dala mu teplý základ, příjemný na pohled i na dotek.

Díky přívětivé barvě přírodního dubu mohl architekt zvolit velmi střídmou barevnost celého interiéru, aniž by místnostem hrozil sterilní nemocniční vzhled. Bílá barva stěn a úložného nábytku neubírá interiéru světlo, opticky ho neuzavírá, ale naopak zvětšuje.

Ing. arch. Radek Sládeček

*1974

  • 1992–1999 VUT Brno, Fakulta architektury

  • 1996 University of Strathclyde, Department of Architecture and Building Science, Glasgow, UK

  • Praxe v ateliérech:

Studio Polách & Fabián Olomouc
Davis Duncan Architects Glasgow
Kuba, Pilař architekti Brno

Po založení vlastního ateliéru nadále úzce spolupracuje s kanceláří Archial Architects (původně Davis Duncan Architects, Glasgow).

Otevření kuchyně do chodby bez dveří usnadňuje přísun nákupů od vstupních dveří přímo do skříněk či chladničky. Část příčky mezi kuchyní a pokojem se ponechala, pohledově překrývá chladničku ze strany pokoje, další kus se vyboural jen nahoře a spodní část původní příčky vytvořila podnož jídelního stolu.

Masivní dubová deska se stala výrazným prvkem, který zdůrazňuje význam jídelního stolu jako centra domácnosti.

Prostor se tak pro umístění stolu optimálně využil, polovina židlí stojí v bývalé kuchyni, protější židle v obývacím pokoji. Ke stolu se vejde pohodlně šest osob, přitom v pokoji zůstalo dost místa na pohovku a další zařízení.

Kuchyňská sestava zůstala ve své poloze přes celou délku čelní stěny teď už otevřeného prostoru, ale namísto spížní skříně v rohu a plechových skříněk, které někdy v sedmdesátých letech nahradily původní dřevěné, tu vzniklo moderní a funkční pracoviště s vestavěnými spotřebiči.

Tvarově jednoduchou linku tvoří bílé skříňky; spodní mají dvířka s nenápadným kováním, dvířka horních skříněk o kousíček přesahují korpus, takže se dají snadno uchopit a otevřít i bez jakýchkoliv úchytek. Sestava využívá prostor až do výšky stropu, má tedy kromě všech potřebných spotřebičů a velké pracovní plochy i dostatek úložných prostorů.

Nábytek, na rozdíl od pevných částí stavby, se dá v průběhu času snadno

Nábytek, na rozdíl od pevných částí stavby, se dá v průběhu času snadno doplňovat či zaměnit.

Neokázalý pokoj

Modernizace bytu není levnou záležitostí a mladá rodina musí pečlivě zvážit každou investici. Vyplatí se pro začátek oželet efektní sezení či další designové kousky nábytku a investovat především do zařízení, které je trvalého charakteru.

Mezi ně určitě patří podlaha, kuchyňská sestava a hygienické zázemí. Pro dobré fungování domácnosti pak postačí i starší židle, které dodají bytu osobitý styl, levná pohovka z IKEA nebo kontejnerové skříňky s plastovými zásuvkami na hračky. Nábytek, na rozdíl od pevných částí stavby, se dá v průběhu času snadno doplňovat či zaměnit.

Pro malé děti je důležitý kontakt s matkou po celý den. Obývací pokoj spojený s kuchyní je tedy prostorem, kde děti chtějí mít své místo na hraní. Batole tu může mít postýlku či ohrádku – a vůbec není na závadu, že se bílé stěny stanou jeho prvním malířským plátnem, stěna se časem lehce přemaluje – a u stolu bezpečnou vysokou stoličku.

Mezi koupelnou a ložnicí je totiž vsazeno vnitřní okno s čirým sklem.

Mezi koupelnou a ložnicí je totiž vsazeno vnitřní okno s čirým sklem.

Starší dítě potřebuje volnou plochu na podlaze a skříňku na ukládání hraček. Určitě ocení také nízký stolek se židličkou, kde může kreslit i posvačit. Rozumní rodiče takovému vybavení obývacího pokoje dají přednost před rozměrnou sedací soupravou, která většinou slouží jen ke sledování televize.

Zařízení obytného prostoru brněnského bytu je velmi sympatické – neokázalé, funkční a plně vyhovující rodině v tomto období života s maličkými dětmi.

Moderní zázemí

Širokou chodbu autor návrhu využil k umístění souvislé skříňové stěny po celé délce chodby. Jen první část sestavy u vstupu má menší hloubku kvůli otvírání dveří, zbývající skříně mají klasickou vnitřní hloubku 60 cm, která odpovídá ukládání ramínek na šaty a kabáty.

Vejdou se sem nejenom veškeré oděvy pro celou rodinu, ale také úklidové prostředky, ve skříni nejblíže koupelny je také pračka. Uvolnila se tak plocha maličké koupelny, kam se většinou praní musí umístit. Skříně mají stejně jako kuchyňská sestava čistě bílou barvu, takže splývají se stěnami a člověk je nevnímá jako nábytek.

Skříně v koupelně mají stejně jako kuchyňská sestava čistě bílou barvu, takže

Skříně v koupelně mají stejně jako kuchyňská sestava čistě bílou barvu, takže splývají se stěnami a člověk je nevnímá jako nábytek.

Větší přestavbu si vyžádaly koupelna a toaleta. Rozměrově přibližně odpovídaly bytovému jádru panelových domů, ale měly nevlídnější proporci. Do užší a delší koupelny se vana vešla jen s odsazením od dveří, přímému navázání už překážela zárubeň, k umyvadlu se procházelo až do nejzazšího kouta. Ještě stísněnější dojem tunelu vytvářela dlouhá toaleta.

Architekt Sládeček obě místnosti propojil, koupelna dostala novou širší vanu a naproti ní velkou plochu pro umyvadlo a odkládání toaletních potřeb. Pod deskou jsou úložné skříňky, nad ní velké zrcadlo, které prostor opticky násobí. V tomto případě ne dvojnásobně, jak je při odrazu běžné, ale mnohonásobně.

V zrcadle se totiž kromě samotné koupelny odráží i celá ložnice a vlastně i velký kus Brna, pokud okna ložnice nezacloní žaluzie. Mezi koupelnou a ložnicí je totiž vsazeno vnitřní okno s čirým sklem. Koupelna dostala nejen denní světlo, ale také zcela nový rozměr. Společně s ložnicí vytvořila soukromou zónu bytu, která má do původní stísněnosti opravdu hodně daleko.

Technické údaje

  • užitná plocha: 65 m²
  • podlahy: průmyslová mozaika dub, v koupelně keramická dlažba
  • obklady: v kuchyni nerezový plech, koupelna keramika Rako Object Color One, bílé lamino a omyvatelný nátěr
  • deska stolu: dubová spárovka
  • nábytek: bílé lamino
  • vytápění: dálkové teplovodní, žebrové radiátory
Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....

Další z rubriky

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz