Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jeřáb je možné naroubovat jako ovocný strom

aktualizováno 
Na sklonku léta zdobí okraje cest a lesů jeřáby, jejichž oranžovočervené plody lákají nejen ptactvo. Hospodyňky především ocení, že jdou kdekoli lehce pěstovat, mohou být zdravým,a navíc pikantním doplňkem jídelníčku. Jeřabiny totiž obsahují mnoho vitaminu C, provitamin A, kyselinu jablečnou, citronovou a řadu dalších látek, které jsou důležité pro lidský organismus. Například vitamin P (rutin) je nezbytný pro pružnost cév. Výjimečný je navíc obsah sorbitu, cukru vhodného pro diabetické diety. Ten se z jeřabin dokonce získává průmyslově.

"Máme několik jeřábů na kraji našeho pozemku. Jejich plody jsou příliš trpké a svíravé. Myslím, že nejsou jedlé," svěřuje se Marie Jarošová z Pece pod Sněžkou. "Slyšela jsem, že by se daly naroubovat." Jedlý jeřáb se od obecného liší jak chutí plodů, tak rozsahem okraje lístků. "Jeřáb obecný má celou čepel listů vroubkovanou, ušlechtilá sladkoplodá varieta má první třetinu okrajů hladkou," vysvětluje botanička Renata Pohlová. "Na obecný jeřáb (i vzrostlejší) jde jedlý bez problémů naroubovat. Na místě, kde rostou jeřáby, se často najde i malý semenáček, který lze díky roubování od počátku vypěstovat pro kuchyňské použití. Jeřáby s jedlými plody, vhodné pro výsadbu, jsou k mání v zahradnictví." Václav Truhlář ze Školky Litomyšl,s.r.o.,radí: "Při roubování jeřábu je vhodný jednoduchý způsob, kdy se podnož i roub šikmo seříznou a přiloží vzniklými plochami k sobě. V této poloze je bude držet roubovací páska pevně ovázaná kolem. Druhý seříznutý konec roubu (roub by měl být asi čtyři očka dlouhý) je nutné ošetřit štěpařským voskem. Roubovat je však nutné na jaře před začátkem vegetační doby." Štěpařský vosk je běžně k dostání v obchodech s potřebami pro zahrádkáře. Kelímek stojí 50 korun. Cena rovněž běžně dostupné očkovací pásky se pohybuje od 30 do 40 korun. Kromě toho, že drží roub a podnož u sebe, měla by spoj chránit před vodou. Sladkoplodá varieta jeřábu byla objevena počátkem 19. století i na severní Moravě. Dva pasáci ovcí našli na okraji lesa jeřáb, jehož plody měly příjemnou nasládlou chuť. Tato přirozená odrůda jeřábu obecného byla později pojmenována jeřábem moravským sladkoplodým. O jeho rozšíření se zasloužil úředník lesní správy František Kraetzel. Seznámil s tímto objevem mnoho ovocnářů a rozesílal jim rouby. Tak se sladkoplodý jeřáb rozšířil po celém Rakousku-Uhersku a dále do Polska, Francie i Švédska. Byly dokonce zakládány ovocné školky výhradně pro něj. Estetické i užitkové kvality jeřábu lze s úspěchem využít i v dnešních zahradách. Plody této variety jsou chutnější oproti mateřskému jeřábu obecnému díky vyššímu obsahu cukrů a nižšímu obsahu tříslovin. Lze z nich připravit mošt, marmeládu, sirup, víno i kompot vhodný například ke zvěřině. Čas sklizně závisí na poloze a počasí, většinou to bývá polovina září. Pozdější sklizeň přinese plody ještě sladší, ale již s trochu nižším obsahem vitaminu C.Jeřáb obecný sladkoplodý je nenáročný na půdu a teploty, s úspěchem ho můžete pěstovat i v nadmořské výšce 1500 metrů nad mořem. Rozkvétá až v červnu a červenci, takže úroda není ohrožována jarními mrazíky. Uškodit mu může vysoká hladina podzemní vody, protože jeho až sedm metrů hluboko sahající kořeny pak začnou uhnívat. Jeřáb potom žloutne, usychá a přestává být odolný proti mrazu. Prospívá mu, stejně jako ostatním jádrovinám, pravidelné prosvětlování koruny.

Zdravé dobroty

Nejvíce cenných látek mají syrové jeřabiny.Není proto na škodu vyzkoušet nejrůznější kombinace, kterých kuchařka s trochou fantazie určitě vymyslí mnoho. Například rozmačkané jeřabiny smíchané s medem a třeba se strouhaným jablkem mají velmi pikantní a nevšední chuť.

Jeřabinový mošt

Na 1 kg rozdrcených plodů se nalije 300 ml vody a směs se nechá půl dne uležet. Poté se drť přecedí a šťáva se nechá sedimentovat. Čirá se potom zředí vodou v pomětu 1:1 a přisladí cukrem (150 g na 1 l). Moštem naplněné láhve se sterilizují při teplotě 80 stupňů.

Jeřabinový kompot

Jeřabiny se 10 až 15 minut předvaří v nálevu, kde na 1 litr vody připadá 150 gramů cukru. Scezené se pak nasypou do sklenic a zalijí sladším nálevem - 1 litr vody, 650 gramů cukru, 4 gramy kyseliny citronové. Sklenice se sterilizují 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.


Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...



Najdete na iDNES.cz