Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Netradiční dům, kde díky atriím vstupuje exteriér do interiéru

  1:00aktualizováno  1:00
Všechno zlé je pro něco dobré, říká staré přísloví. Tak tomu bylo i zde. Rekonstrukce domu přes snahu majitelů a architektů nevyšla, a tak vznikl zcela nový dům, tentokrát přesně na míru. Investor alespoň nemusel řešit, kde po dobu stavby bude bydlet.

Nenápadná stavba má dostatečný odstup od příjezdové komunikace. | foto: Ivan Bárta

Architekti ze studia Qarta Architektura byli nejdříve investory postaveni před úkol upravit a zrekonstruovat původní dům z 90. let nedaleko Frýdku-Místku, který stál přímo uprostřed velké, rovinaté parcely s výhledem na Beskydy.

Může se hodit

Chcete bydlet podle svých snů a hledáte nový dům nebo pozemek pro jeho stavbu? Najděte si svůj sen na Reality.iDNES.cz.

Splňte si sen a postavte si vlastní dům. Na AAAPOPTAVKA.CZ poptejte zdarma architekty nebo stavební firmy z celé ČR.

Jenže odstranit všechny chyby, jichž se tehdy stavbaři dopustili, a přizpůsobit stavbu požadavkům na současné bydlení se ukázalo jako nemožné. Navíc současný majitel preferoval bydlení v jednopodlažní stavbě bez jakýchkoliv bariér.

A tak vznikl dům zcela nový, umístěný v zadní části pozemku tak, aby prosklené čelní stěny směřovaly na jih s výhledem na Beskydy. Rovinatá parcela se ukázala pro takové řešení ideální.

Poznámka: Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Exteriér vstupuje do interiéru velkými prosklenými stěnami.

Exteriér vstupuje do interiéru velkými prosklenými stěnami.

Dům plný zářezů

Podélná stavba s čelními prosklenými plochami dovolila architektům propojit exteriér s interiérem. A to i s pomocí "zářezů" do obdélníkové hmoty, které vytvářejí venkovní atria umístěná vlastně do interiérů.

Dům je plný světla také díky použití světlíků do dětských pokojů a vstupní chodby. Autoři projektu sestavili dům z jednotlivých zón: na začátku je garážová a vstupní část, dále pak pokračují dětské pokoje s vlastním hygienickým zázemím.

Fotogalerie

Střed a centrum domu představuje polosoukromá zóna tvořená kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a venkovní krytou terasou. Severní část tvoří ložnice, šatna, koupelna a pracovna.

Tradiční kombinace kamene a dřeva na fasádě působí moderním a nadčasovým dojmem. Šedá okna (kombinace hliníku a dřeva) s trojskly mají dostatečně subtilní rámy, takže nijak nenarušují "přírodní " vzhled domu.

Velké množství prosklených ploch nabízí nádherné výhledy do okolí. Nejbližší sousedé jsou dostatečně daleko, takže soukromí majitelů není nijak narušeno. Kámen je použit tak, aby prostupoval z exteriéru do interiéru, připomíná zdejší původní venkovské stavby.

Velký krb s krbovou vložkou je dominantou obývací části.

Velký krb je dominantou obývací části. Rodina mu dala přednost před velkým televizorem. Ten zůstal "stranou".

V jednom z atrií je venkovní sezení. Uživatelé jsou zde chránění před větrem i...

V jednom z atrií je venkovní sezení. Uživatelé jsou zde chránění před větrem i deštěm, na zastřešení bylo použito sklo.

Kamenné stěny nepůsobí nijak chladně, naopak jsou sladěny s dřevěnými obklady, trámy a dřevěnými podlahami v příjemném poměru. Koncepci domu odpovídá i vnitřní vybavení. I zde vsadili autoři na nadčasovost, nenápadnou barevnost a přírodní materiály.

Technické informace

Autoři: studio Qarta Architektura - Ing. arch. David Wittassek a Jiří Řezák

Realizace RD: 2011 - 2013
Užitná plocha: 310,5 m²
Zastavěná plocha: 385 m²
Plocha pozemku: 1778 m²

Konstrukce: obvodové konstrukce plné cihly, dozdívané těšínským pískovcem, dřevěná fasáda z modřínu

Vytápění: plynové, podlahové topení

O autorech:

Qarta Architektura má za sebou řadu velice zajímavých a designově zpracovaných návrhů, mezi které patří řada rodinných domů nebo úspěšný administrativní projekt v pražském Karlíně Corso I a Corso II. 

Podle návrhu Qarta Architektura bude také postavena administrativní budova Five! Smíchov Offices. Projekt vznikl na půdorysu bývalé tramvajové vozovny, ke které se hrdě hlásí. Historický charakter budovy se odráží v jejím industriálním konceptu, zároveň zde nechybějí výrazné moderní prvky.

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...



Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Postavili si dům v Dolním Rakousku. Mají rozumnější stavební předpisy

Jednoduchou, ale ne nezajímavou architekturu dřevostavby tvoří dvě na sebe...

Jaký dům vlastně člověk potřebuje? S dostatkem soukromí a prostoru pro rodinu, aby poskytoval pohodlí, útočiště a v...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Třípodlažní chata s molem nabízí neuvěřitelný výhled na jezero

Nejvyšší patro chaty je vybudované nad úrovní korun okolních stromů.

Chata na Modrém jezeře (Blue Lake Retreat) texaského studia LakeFlato Architects je jednou z vítězných staveb oceněných...



Najdete na iDNES.cz