Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Je to pro nás splněný sen, hlesla majitelka nového obývacího pokoje

  1:00aktualizováno  1:00
Dům z roku 1920 a mladý pár. Toto spojení končívá téměř pravidelně stejným scénářem: rekonstrukce vyčerpá finanční možnosti na vnitřní vybavení. V tomto případě naštěstí dostali Renata a Lukáš vybavení obývacího pokoje zdarma.

Sympatická dvojice Renata a Lukáš se už znají sedm let, ale společný dům (ovšem v hodně špatném stavu) si pořídili sotva před rokem. Nadchla je hlavně zahrada se vzrostlými stromy.

Budova z roku 1920 však potřebovala náročnou rekonstrukci (zatím se v ní nedá ani bydlet), do níž se mladí pustili svépomocí. Po dokončení by měla přijít svatba.

Mladý pár hodně zaujala zahrada se vzrostlými stromy.

Mladý pár hodně zaujala zahrada se vzrostlými stromy.

Původní obývací pokoj

Původní obývací pokoj

Na práci se podílejí společnými silami: těžko by ale někdo hádal, že drobná Renata zvládla sama udělat elektrické osvětlení, pracuje totiž ve výrobě v mladoboleslavské škodovce a ani takzvaně mužská práce jí není cizí.

Budoucí manželé toužili ve svém budoucím domově hlavně po útulném obývacím pokoji. Jejich přání se pokusili splnit v posledním díle už 11. řady televizní show Jak se staví sen designéři Zuzana Strouhalová a Radovan Mačák (Prima v sobotu 17. prosince v 18:00).

Začátek v prázdném pokoji bývá jednodušší

Fotogalerie

Na rozdíl od ostatních dílů, kde se začíná likvidací starého interiéru, tady to měli designéři snazší. Místnost určená pro obývací pokoj byla totiž zcela prázdná, dokonce zde chyběla i podlaha. Tu zatím mladý pár při rekonstrukci nezvládl.

Průchod do pokoje zůstal volný, hned vedle obývacího pokoje je totiž kuchyně. Vyšší strop snížili autoři proměny sádrokartonovým podhledem, do něhož zapustili zajímavé kruhové svítidlo v rovině s podhledem.

Doplnili ho stojací lampou a rampami (opět ze sádrokartonu), za něž umístili zářivky, aby se v místnosti mohla měnit světelná nálada.

Intenzitu světlo ve stropě lze regulovat.

Intenzitu světla ve stropě lze regulovat.

Na podlahu použili plovoucí laminátovou podlahu ve světlé barvě s téměř neznatelným dekorem dřeva, která ladí s šedou výmalbou a bílým nábytkem. Navíc prostor opticky zvětšuje.

Kombinace válečku a tapety

Designéři využili při výmalbě tradiční váleček (ovšem v netradiční zlaté) na šedou stěnu, aby ji oživili. Protože interiér je určený mladým lidem, zkombinovali váleček s moderní tapetou na míru ze studia Orsei.

Náklady

Stavební a ostatní práce             75 336 Kč
Nábytek                                       72 250 Kč
Podlaha a osvětlení                     26 980 Kč
Dekorace a vybavení                  19 456 Kč

Celkem                                      199 122 Kč

Velká rohová pohovka jistě zvládne i víc hostů. Doplnilo ji hravé a lehké křesílko Buddy, jehož autorem je právě Radovan Mačák a Otto Fiřt (designérská dvojice Merrygorando).

Designéři splnili i další přání mladého páru, a to krbová kamna. Jejich modernímu tvaru odpovídá i skleněná deska pod kamny chránící podlahu před odlétávajícími uhlíky a popelem. Subtilně působící televizní stěna (jen televize jaksi chybí) ze skla a s bílými lesklými plochami má podle designérů působit odlehčeným dojmem.

Šedou výmalbu oživuje klasický váleček, ovšem ve zlaté barvě. Police nad krbem

Šedou výmalbu oživuje klasický váleček, ovšem ve zlaté barvě. Police nad krbem jsou z nehořlavého sádrokartonu.

"To je mazec," prohlašoval evidentně mile zaskočený Lukáš a prozradil, že se ze všeho klepe nervozitou. Renata pak použila téměř happyendovou větu: "Je to pro nás splněný sen."




Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....



Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz