Je libo skořicovou bazalku?

Stále více příznivců dobrého jídla přichází na to, že není nad čerstvé koření. Chuť a aroma čerstvých bylinek se nedá se sušenými srovnat. To si teď o dovolené ověřily tisíce turistů. Mezi voňavé "vzpomínky", které lze snadno pěstovat na zahradě, na balkoně či v květináči za oknem, patří i bazalky.

Výrazná chuť a vůně, kterou se bazalka proslavila, je u nás známá hlavně z italské kuchyně. Toto koření má však mnohem více podob, než by se mohlo na první pohled zdát. "Existují bazalky s citronovou, skořicovou či lékořicovou vůní, s listy vínové barvy, a dokonce i stromová bazalka dorůstající dvoumetrové výšky. Keříčky s listy různých barev a velikostí vypadají velmi ozdobně, a ještě navíc odpuzují komáry a jiný obtížný hmyz," vysvětluje Arnošt Petera, který je "přeborníkem" na bazalky, ve svém zahradnictví pěstuje bazalek hned sedmnáct různých druhů. Aby byly bazalky opravdu pohlednými "keříčky", potřebují pravidelné zastřihávání. Právě ustřižené konce mohou okořenit salát, těstoviny či jídlo z hub. Různé typy chutí a vůní lze využít pro nejrůznější pokrmy, slané i sladké. Bazalky jsou vzhledem ke své jižní domovině teplomilné. Do zahrady by se proto měly vysazovat až v polovině června. Daří se jim ale i na okenním parapetu nebo na balkoně. Na záhonech mohou růst samotné, nevadí jim však ani společnost kvetoucích trvalek, s nimiž vytvářejí pohledné kombinace. Svědčí jim propustná písčitá půda a přiměřená rovnoměrná zálivka. Obzvláště náročné na teplo jsou bazalky s ozdobnými tmavočervenými listy. Žádné z bazalek však přes zimu venku nevydrží, mohou ji ale přečkat v mírně vytopené místnosti s dostatkem světla. Jediná skutečně vytrvalá bazalka je stromový druh dorůstající až dvoumetrové výšky, Ocimum Gratissimum. Před mrazy ji však musíte také schovat doma, výhodné je proto pěstování ve větší nádobě, kterou lze podle potřeby přemisťovat. Bazalky se kupují hlavně na jaře, ceny za sazeničku se pohybují okolo dvaceti korun. Vyplatí se koupit zdravou rostlinku v květináči z dobrého zahradnictví než si domů přinést nějaké vytáhlé nedochůdče, právě vydloubnuté z pařeniště a zabalené do novin. Vrcholek je třeba ihned zastřihnout, aby bylinka krásně košatěla.