Je libo hmyzí menu?

Hmyz v jídle má dokonce svou vědu - entomofagii.
entomofagii. Zkoumá využití hmyzu jako potravy. V Africe, jihovýchodní Asii a severní části Latinské Ameriky tvoří hmyz základ jídelníčku a je vyhledávanou lahůdkou. Hmyz totiž obsahuje až 80 procent vysoce kvalitní bílkoviny. Některé druhy hmyzu jsou velmi tučné a jiné zase mají pouze mizivé množství tuku, což je zajímavé především pro ty, kteří "drží linii". Na rozdíl od jiných živočichů můžete většinou hmyz konzumovat celý.

Včelí pochoutka

250 g larev nebo kukel včel nebo vos

* 1 máslo
* 1 šálek včelího medu
* skořice
* kardamom
* špetka muškátového oříšku

Na pánvi rozpusťte máslo a usmažte v něm larvy a kukly. Nandejte je na talířky, zalejte medem a podle chuti poprašte skořicí, kardamomem a muškátovým oříškem.

Včelí placičky

250 g larev nebo kukel včel či vos
* 500 g krystalového cukru
* 4 polévkové lžíce másla
* 4 polévkové lžíce oříšků (na jemno nakrájených), nakrájené vlašské ořechy (1/2 šálku)
* nakrájené mandle (4 lžíce)
* hřebíček
* skořice

Na pánvi rozpusťte máslo a na mírném plameni na něm osmahněte larvy a kukly. Pak přimíchejte oříšky, mandle a koření. Na pánev dejte cukr a za stálého míchání ho na středně silném plameni nechte zkaramelizovat. Další pánev vytřete máslem a na něj dejte vrstvičku zkaramelizovaného cukru. Na cukr rovnoměrně naneste ostatní přísady. Směs nechte vychladnout a ztuhnout, vše pak nakrájejte.

(pramen:http://www.sweb.cz/entomofagie/iex.htm)