Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

  1:00aktualizováno  1:00
Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan Vorster z Kapského Města v JAR, kteří obdivují díla hlavního představitele brutalismu Louise Kahna. Ze spolupráce vznikl dům inspirovaný přírodou se čtyřmi kruhovými moduly.

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie. | foto: Malan Vorster

Lidé z architektonické kanceláře Malan Vorster Architecture Interior Design z Kapského Města v Jihoafrické republice se hned na první konzultaci s klientem vydali přímo na pozemek, kde majitelé stavbu zamýšleli.

Zakladatelé studia, architekti Pieter Malan, Jan-Heyn Vorster a Pieter Bruwer, jsou ostřílení projektanti a designéři, společně pracují od roku 2013 a postupují vždy stejně: klient jim poví o svých představách, vydají se na parcelu, kde nějaký čas pobudou a nakonec přijdou s unikátním řešením, které je šité na míru. Zelená zahrada se v tomto případě promítla do organických tvarů, které však trumfla čistá geometrie.

Fotogalerie

Starší pár majitelů si na vzrostlé zahradě u velké vily přál romantickou zašívárnu podobnou bydlení ve starých vykotlaných kmenech. Místo toho přišel tým tvůrců s vizí přísného čtverce propojeného se čtyřmi kruhovými moduly. Do nich v jednotlivých patrech architekti umístili nejen komunikační zóny, jako schodiště, ale také posezení, jídelní kout nebo čtenářské vyhlídky.

Dům se skládá ze čtyř pater, výšku celé stavby určily vzrostlé stromy. Majitelé se díky tomu budou po celé roky kochat takřka volným výhledem skrz nejvyšší větve stromů do zahrady a daleko do krajiny.

První patro je technickým zázemím domu, druhé patří otevřené obytné zóně obývacího pokoje, následuje galerie ložnice se skleněným zábradlím a nejvýše položená je relaxační terasa. S pevnou zemí dům propojuje lávka s masivním železným zábradlím.

Dřevěné povrchy pláště stavby jdou ruku v ruce s myšlenkami brutalismu: nejsou speciálně ošetřené a budou ve své surovosti stárnout podobně jako kmeny stromů, kterými je dům obklopen.

Starší pár majitelů si na vzrostlé zahradě u velké vily přál romantickou...

Starší pár majitelů si na vzrostlé zahradě u velké vily přál romantickou zašívárnu podobnou bydlení ve starých vykotlaných kmenech.

Dominantní materiály sklo, dřevo a kov byly zpracovány moderními technologiemi, cedrové lamely řezaly lasery. Symbolika uzavřeného soukromí v pevném rodinném kruhu, která je základním stavebním prvkem domu, je přítomná i v nejmenších detailech, jako je například sanita v koupelně. Barevnost interiéru vychází z přírodních tónů a kombinuje odstíny země, vody a nebe.

Stavba uspěla ve světových architektonických soutěžích, odborníci vilku dokonce označují jako precedens, je křehká a skromná, technicky i vizuálně unikátní, ale zdrženlivá, přichystaná na laskavé stárnutí společně se svými majiteli a respektem k přírodě.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Realiťák roku. Hlasujte pro NEJ makléře a vyhrajte vstupenky na ples

1

Realitní makléři pomáhají plnit sny o bydlení, které však často přináší starosti. Šikovný realiťák je proto skutečnou...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Najdete na iDNES.cz