Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina bydlí spokojeně v dlouhé nudli. Nemají příčky, stěny ani dveře

  1:00aktualizováno  1:00
Odvážní mladí manželé Sakura a Ryo Sugiorovi si postavili v Tokiu dům pro sebe a své dvě děti. Stavba je to značně nekonformní. Tvoří ji dlouhá nudle s obytnou plochou 80 metrů čtverečních, na které je poskládáno 44 úrovní.

Pohled ke vstupním dveřím do domu, kterým se vine spirála schodišť jako alternativní dělení prostoru rodinného domu. | foto: Akihisa Hirata a Koichi Torimura

Dlouhá nudle, která z jedné strany ústí do poetické ulice s rezidenční zástavbou a místo do zeleně hledí na betonové parkoviště, se přes všechna omezení stala přívětivou rodinnou oázou se střešní terasou. Nejvíce se z neotřelého rodinného domku radují nejmladší obyvatelé: hernou se jim stal celý dům naprosto bez výjimky. 

Na osmdesáti metrech čtverečních je plno schodů, podest a oken a neobvyklých zákoutí na neuvěřitelných čtyřiceti čtyřech úrovních. Domek jedním tahem provede příchozího od garáže až po střešní terasu. Konstrukci celého esíčka drží jako kotvy tři hlavní betonové pilíře. Zrušeny jsou příčky, stěny i dveře. Vše nahradilo horizontální členěné schodiště.

Fotogalerie

Do vzniklého prostoru se musely vtěsnat všechny životní potřeby a funkční zóny čtyřčlenné rodiny. Nejníže je umístěna garáž s technickým zázemím, následuje koupelna a prádelna.

Schody pokračují přes první ložnici s obytnou společenskou zónou a další ložnicí a následně přechází do nejvyšší úrovně, kde na kuchyňský kout navazuje jídelna s přímým vstupem na slunnou terasu osazenou zelení.

Mladí manželé s dcerkou Ran a synem Genem povýšili unikátní způsob bydlení na životní styl a s vtipem ho pojmenovali „futon lifestyle“ podle tradiční tenké japonské matrace, s kterou si můžete ustlat kdekoliv a po použití ji zase obratně srolovat a uschovat. V běžných domech schody pouze propojují jednotlivé místnosti, Sugiorovi si zvolili bydlení přímo na schodech.

Autorem myšlenky je sedmačtyřicetiletý architekt Akihisa Hirata, který před třinácti lety založil vlastní projekční a designérské studio a dnes je profesorem na fakultě architektury Kjótské univerzity. Jeho neotřelé projekty na sebe poutají pozornost i na evropských výstavách a přednáškách, kterých se často účastní. Se skromnými pozemky se musí při své práci poprat často, japonské podmínky jsou tím proslulé.

Nejvýše je umístěná obytná terasa, na kterou navazuje jídelna a kuchyňský kout.

Nejvýše je umístěná v domě obytná terasa, na kterou navazuje jídelna a kuchyňský kout.

Neutrálnímu bílému interiéru s dřevěnými nadčasovými podlahami a vestavěným na míru vyrobeným skrytým úložným nábytkem dominuje velkolepá policová stěna knihovny. Jednotlivé nábytkové kusy vybírali majitelé společně s architektem tak, aby se jim nekoukaly a neopotřebovaly ani po letech užívání.

Jídelní stůl pochází od tradiční dánské značky Fritz Hansen, malé úložné prostory pořídili u italské firmy Kartell. Důkazem dobrého výběru jak zařízení, tak celého konceptu je, že do domu se rodina nastěhovala před pěti lety, když byly starší dcerce Ran tři roky, a dosud nebylo třeba nic měnit.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Architekti z Liberce navrhli americký burger bar v industriálním duchu

Prostor původně sloužil jako předváděcí místnost nedaleké továrny na klavíry.

Vychutnat si pravý americký burger chce nejen kvalitní maso, ale také odpovídající prostředí. To si uvědomoval i Ryan...

Vila v Karibiku je jako vlastní soukromé letovisko s pláží a kuchařem

Vila stojí na západním pobřeží ostrova Providenciales nedaleko stejnojmenného...

Sídlo velké 455 metrů čtverečních se zahradou a patnáctimetrovým bazénem v britském zámořském území Turks a Caicos je...

V Milionové ulici stojí palácové sídlo ústeckých Rothschildů už 87 let

Franz Petschek koupil svažitý pozemek se starším domem, který nechal zbourat, a...

Vila židovského obchodníka Franze Petschka stojí v ulici, které se v Ústí říkávalo Milionová. Své vily si zde stavěli...



Najdete na iDNES.cz