Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Překvapil vás kruhový dům? Pak vás bude vnitřek šokovat

  1:00aktualizováno  1:00
Běloskvoucí věžička s pěticí strmých schodišť je novostavbou bez zbytečných okázalostí. Netradiční dům, který stojí v japonském městě Okazaki na pozemku velkém 150 metrů čtverečních, navrhla architektonická kancelář Studio Velocity.

Dům vyrostl na zahradě staršího domku. Architekti se snažili nový objekt postavit tak, aby se majitelé vzájemně nerušili. | foto: Studio Velocity

Pozemek se objevil na realitním trhu kvůli nepřízni osudu. Majitele trápily finanční problémy. Situaci vyřešili prodejem části pozemku, který leží v lákavé rekreační lokalitě města Okazaki v prefektuře Aiči na japonském ostrově Honšú.

Mladá rodina tak získala skromný kus půdy o rozloze necelých 150 metrů čtverečních. Architekti Miho Iwatsuki a Kentaro Kurihara z japonské kanceláře Studio Velocity, kteří jsou zvyklí přicházet s neuvěřitelnými, až šokujícími nápady, jako je třeba dům kopírující Mont Blanc nebo domek pro jednoho, vymysleli geniální způsob, jak na malém pozemku poskládat komfortní bydlení a vyvarovat se stísněnosti.

Fotogalerie

Zahodili veškerá klišé a na kruhovém půdorysu o velikosti padesát pět metrů čtverečních vyrostla stavba s dvojnásobnou užitnou plochou. Architekti namísto klasických horizontálních pohledů těžili nejvíc z vertikál: okna směřují k nebi, stejně jako schodištní tubusy, světlíky a střešní okna.

Namísto obyčejných dveří vedou do jednotlivých pokojů celé interiérové věžičky se schodišti a ze všech pokojů v domě lze vyjít přímo do zahrady. S nesmírnou péčí je do posledního detailu upraveno i okolí domu. Pod stromy našly místo odpočívadla a lavičky, venkovní letní sprcha i přístřešek, pod který lze věšet mokré prádlo, aby se usušilo na čerstvém vzduchu.

Hlavní vchod do domu vede po venkovním schodišti z patra. Za malým zádveřím je velká obytná zóna. Podle chodu hodinových ručiček začíná tradiční částí s podlahou pokrytou tatami, následuje kuchyňská linka s varným ostrůvkem a jídelním stolem, zóna s dětskou hernou a několik pohodlných rozkládacích pohovek potažených kůží.

V přízemí domu navazují jednotlivé pokoje na dispozici v patře. Z hrací části lze sestoupit po schodišti do dětské ložnice, druhý dětský pokoj je naproti. Čtvrtinu koláče půdorysu zabírá ložnice majitelů s šatnou a zbytek vyplňuje sociální zázemí a technická komora.

Na kruhovém půdorysu padesát pět metrů čtverečních vyrostla stavba s...

Na kruhovém půdorysu padesát pět metrů čtverečních vyrostla stavba s dvojnásobnou užitnou plochou.

V domě plném dřevěných dveří s romantizujícími oblouky nechybí množství květin a pokojových rostlin, které vytváří příjemné přírodní vizuální bariéry, stejně jako květované koberečky, plédy a dečky.

Celek nenechává na pochybách, že romantická duše majitelky je s princeznovským konceptem nové rekreační chaty nadmíru spokojena. Masivní dřevo je dominujícím materiálem nejen na nábytku, ale také na podlahách a zútulňuje i jednotlivé privátní pokoje. Bílé a dokonale hladké stěny jsou adekvátním partnerem hutné kresbě masivu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Vítejte v krabici. Američané se zamilovali do kvádrů a kostek

Vítejte v krabicích! Pro Los Angeles  jsou tvary kvádrů novou etapou v...

Současné moderní budovy mají minimalistický design bez jakýchkoliv nepotřebných a zdobných prvků. Nejpopulárnější je...

Mladým architektům, a nejen jim, se nelíbí absence otevřených soutěží

Zelné náměstí v Brně prošlo úspěšnou rekonstrukcí.

Mladým brněnským architektům a urbanistům, sdruženým ve skupině GEN Brno, se nelíbí, že město chystá řadu velkých...

Architekti z Liberce navrhli americký burger bar v industriálním duchu

Prostor původně sloužil jako předváděcí místnost nedaleké továrny na klavíry.

Vychutnat si pravý americký burger chce nejen kvalitní maso, ale také odpovídající prostředí. To si uvědomoval i Ryan...



Najdete na iDNES.cz