Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak zvětšit panelákový byt: zaberte si chodbu

aktualizováno 
Cítíte se ve svém panelákovém bytě příliš stísněně? Kromě toho, že si můžete byt různě upravit, takže se opticky zvětší, tu je ještě druhá možnost - skutečné zvětšení bytu o přilehlé nevyužité společné prostory domu, jako jsou chodby, části podest, sklípky či části kočárkárny.

Článek je součástí nového seriálu o rekonstrukcích. 

Pokud chcete poradit i vy s dispozičním řešením vašeho bytu, můžete poslat plánek na e-mail a třeba právě vás projektant vybere a zdarma navrhne možnou úpravu vašeho bytu.

Dále čtěte:

Než začnete přestavovat byt - ZDE

Rekonstrukce bytu: jaká vás čekají úskalí?
ZDE

Uspořádání bytu: dodržujte zavedená pravidla. Vyplatí se to! ZDE

Obytné místnosti: jak je správně uspořádat - ZDE

Rekonstrukce koupelny a WC bez chyb - ZDE

Jak změnit panelákový byt k nepoznání - ZDE

Připojením těchto prostor k bytu získáte v převážné většině případů větší nebo další předsíň či šatnu, někdy dokonce i novou obytnou místnost. Vše je samozřejmě závislé na dispozičním uspořádání navazujících společných prostor, což závisí na daném typu panelákového domu.

Vždy je nutno mít na paměti, že úpravami se nesmí narušit statika objektu, normou stanovené šířky komunikací, přístupnost technického vybavení (požární hydranty, rozvaděče, plynoměry, vypínače osvětlení ap.) a požární bezpečnost stavby.

Pro uskutečnění stavebních úprav a s tím spojeného záboru společných prostor je nutné mít v první řadě písemný souhlas majitelů objektu.

Pak následuje projektová dokumentace, která je podkladem pro vydání stavebního povolení ke stavbě.

Na dvou příkladech si nyní ukážeme možné úpravy:

V 1. případě jde o rozšíření bytu o novou předsíň (případně s šatnou) o ploše 6,9 m2. Úpravy spočívají v tom, že se oddělí část chodby zděnými příčkami (Ytong ap.) a přičlení k bytu. Osadí se vstupní požární dveře a přeloží se požární hydrant do veřejně přístupných prostor. Příklad je aplikován na panelový dům soustavy VVÚ-ETA, které se v Praze hromadně stavěly již od roku 1973.

Návrh prvního řešení



V 2. případě jde rovněž o rozšíření bytu o část společné komunikace. U tohoto příkladu předkládáme také ukázku projektové dokumentace, která je nutná pro stavební povolení na navrhované úpravy v bytě (při zásahu do nosných konstrukcí je nutno doložit také statický posudek). Projektová dokumentace musí obsahovat i plánek stávajícího stavu a souhlas majitele objektu s plánovanými změnami.

Ukázka projektové dokumentace druhého řešení


Technická zpráva

Akce: Stavební úpravy u bytu č......

Stavebník:
Projektant:

Dodavatel: bude vybrán v konkursním řízení

1. Účel stavebních úprav
Přepažením veřejné chodby dojde k rozšíření stávajícího bytu č..... o novou předsíň. Vzhledem k dispozičnímu řešení chodby nedojde k narušení její funkčnosti.

2. Výchozí podklady
Výchozím podkladem byl schválený projekt na shodné úpravy u bytu č... tohoto domu se zpracováním připomínek veřejnoprávních orgánů a zaměření stávajícího stavu.

3. Konstrukční řešení
Stavební úpravy spočívají v těchto pracích:
1. přemístění požárního bydrantu
2. přemístění 1ks světla veřejné chodby
3. osazení 1ks světla nové chodby
4. osazení nové ocelové zárubně 800/1970 mm.

4. Protipožární zabezpečení stavby
Kromě přemístění požárního hydrantu je nutno dodržet podmínku na vstupní dveře bytu - dveřní křídlo s požární odolností 30 min typu FW 30-D3 o rozměrech 800x1970 mm v ocelové zárubni opatřené protipožární páskou.

5. Podmínky výstavby
Výstavba musí být prováděna odbornou stavební firmou vybranou v konkursním řízení. Při výstavbě nesmí být omezen provoz na veřejné chodbě, používání výtahu a poškození konstrukcí chodby. Při výstavbě nesmí docházet k rozporům s domovním řádem.

6. Bezpečnost práce
Při veškerých pracích musí být dodržovány příslušné bezpečnostní předpisy pro stavební práce.



Panelákový byt v moderním kabátě

Chodba může zvětšit panelákový byt

Chodba může zvětšit panelákový byt

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz