Rodina žije v pokoji velkém 40 metrů čtverečních. Vydrží to deset let

  1:00aktualizováno  1:00
Japonsko má problém. Moderní rezidence i jejich obyvatelé stárnou a nikdo nemá sílu ani prostředky na generální opravy. Řešení přinesla až architektonická kancelář Takešiho Šikaučiho. Vymysleli bydlení na dobu určitou.

Přes den slouží prostor koupelny jako dětská herna. | foto: Koichi Torimura a Takeshi Shikauchi

Podle japonského ministerstva pro místní rozvoj je v současné době v Japonsku 1,29 milionu bytů starších třiceti let. S každým měsícem počet těchto bytů z dob stavebního boomu stoupá.

Jejich obyvatelé stárnou společně s nemovitostmi a na velké opravy se nevzmůžou. Celé čtvrti začínají chátrat. Pořídit si nové bydlení přitom není v Japonsku levnou záležitostí, a mladé rodiny proto raději volí pronájem s pochybnou kvalitou bydlení.

Rodina žije v jedné místnosti

Tokijské architektonické studio vedené mladým architektem Takešim Šikaučim se rozhodlo vnést do situace trochu optimismu. Mladý tým architektů se rozhodl podpořit rekonstrukce ve vyhaslých komplexech.

Modelovým bytem se stala garsoniéra o rozloze 40 metrů čtverečních. Byt leží ve městě Funabaši v prefektuře Čiba na ostrově Honšú. Pořídila si ho mladá rodina se dvěma malými dětmi, která do projektu šla pod podmínkou, že je náklady na koupi a modernizaci nebudou stát více, než kolik by zaplatili za deset let v nájmu. Byt byl opraven před dvěma roky. Poslední práce byly dokončeny v listopadu 2012 a rodina se nastěhovala hned poté, na začátku prosince. Loni realizace získala světové ocenění Good Design Award.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Původní podoba bytu byla tvořena klasickým zádveřím, kuchyní s jídelnou, úložnými prostory, sociálním příslušenstvím a dvěma japonskými pokoji, od sebe oddělenými tradičními japonskými posuvnými stěnami. Princip posuvných stěn, které umí vytvořit soukromí a intimní atmosféru, zůstal zachován i v renovovaném interiéru. Velkou devizou bytu je balkon, který je po celé délce jedné stěny apartmánu a který rozšiřuje životní prostor rodiny o další společná místa.

V přímém sousedství sporáku je pódium s velkorysou koupelnou s vanou i sprchou. Přes den slouží hlavní prostor pokoje jako obývací pokoj a koupelna jako dětská herna, v noci se z obýváku stává ložnice a koupelna se drží svého primárního účelu.

Pohled z vany. Z koupelny lze vyjít na dlouhý balkon nebo si můžete při koupeli...

Pohled z vany. Z koupelny lze vyjít na dlouhý balkon, nebo pokud chcete, můžete si při koupeli povídat se zbytkem rodiny připravujícím večeři.

Desetileté období, po které plánuje rodina v bytě v této dispozici bydlet, je také úsekem, po který jim bude neustálá vzájemná přítomnost příjemná. Později, s přibývajícím věkem dětí, které si vyžádají vlastní životní prostor, bude nutné řešit bydlení znovu a jinak.

Takeši Šikauči radí v tiskových materiálech pracovat s bydlením pružněji a individuálněji, než jsme byli zvyklí dosud. Byty přirovnává k oblečení, v různých fázích života, zájmů, věku i figury nám jednoduše sedí něco jiného a není třeba si v předzvěsti toho, že ztloustneme, kupovat předem o tři čísla větší kalhoty. Stejné je to i s bydlením, žijme okamžitými potřebami a neplánujme desetiletí dopředu. Nehledě na to, že naše sny se vždy nemusí nutně setkat s realitou.

Byt si pro sebe pořídila mladá rodina se dvěma malými dětmi, která do projektu...

Byt si pro sebe pořídila mladá rodina se dvěma malými dětmi a kočkou, která do projektu šla pod podmínkou, že je náklady nebudou stát více, než kolik by zaplatili za deset let v nájmu. Na snímku je rodina majitelů bytu.

Autoři rádi provokují a vyzývají společnost k dialogu. Jak uvádí Takeši Šikauči  na svém blogu, celé studio překvapilo, s jakou rychlostí miniaturní apartmán obletěl světová média a dostal se na stránky nejprestižnějších magazínů a novin zabývajících se luxusním bydlením.

Obyvatelé a majitelé bytu si ani po dvou letech života v malé garsoniéře na nic nestěžují. Rodina většinu času tráví mimo domov, v zaměstnání, v kroužcích či školkách, ve volném čase se baví vlastními aktivitami mimo město. Podle studia si připadají jako posádka, všichni na jedné lodi. K tomu je vědomě inspirovali i sami architekti, když mořské bárce připodobnili barevnost interiéru včetně podlahy z širokých teakových prken, která má lodní dobrodružství připomínat.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Na samotě u Prievidze si mladá žena vybudovala bydlení jako v ráji

Na dotažení některých detailů se majitelka radila s architektkou, která navrhla...

Když jste od malička ve spojení s přírodou, dlouho ve městě nevydržíte a utečete na hory. To byl i případ sympatické a...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Další z rubriky

Vánoční dárky pro gurmány, ekology i milovníky svařeného vína

Množství soli, které se do potravin absorbuje ze solné desky, závisí na řadě...

Drobné spotřebiče nebo doplňky do bytu sice bývají tradičním vánočním dárkem, ale i zde je možné najít originálnější...

Koupila pozemek a chtěla stavět. Problém dlouhý 200 cm vše překazil

1

V roce 1992 jsem si koupila pozemek, který jsem původně chtěla využít pro stavbu domku. Mám však problém s cestou,...

Na samotě u Prievidze si mladá žena vybudovala bydlení jako v ráji

Na dotažení některých detailů se majitelka radila s architektkou, která navrhla...

Když jste od malička ve spojení s přírodou, dlouho ve městě nevydržíte a utečete na hory. To byl i případ sympatické a...

Najdete na iDNES.cz