Tříčlenná rodina žije v bytě 1+kk. Architektům pomohl osvědčený fígl

  1:00aktualizováno  1:00
Architekti z pražské kanceláře 0,5 Studio se ujali proměny bytu 1+kk na náměstí I. P. Pavlova, ve kterém žijí mladí manželé, kterým se narodilo dítě. Byt velký 50 metrů čtverečních bylo nutné rekonstruovat a nově přizpůsobit tříčlenné rodině. Vše vyřešilo vestavěné patro.

Patro ohraničené bezpečnostní sítí je na bocích posazené na šatních skříních. | foto: Peter Fabo

Byt má jednu místnost o rozloze 35 metrů čtverečních, kuchyňský kout, koupelnu a toaletu. Hlavní obytnou část bylo nutné přeorganizovat. Prostor musel nabídnout ložnici, šatnu, knihovnu, jídelní kout, dětský a obývací pokoj. Architekti vše vyřešili vložením patra, pod kterým vznikl dostatečný úložný prostor na oblečení a osobní věci. Pod patro se schovala i knihovna.     

„Nejdříve jsme vyměnili starší laminátovou podlahu za dubové parkety, které pokoj výrazně zútulnily a poskytly dítěti příjemnější prostředí pro hraní,“ říká architekt Vít Svoboda.

Byt 1+kk na I. P. Pavlova

Patro záměrně zabírá celou šíři pokoje. Díky tomuto usazení se místnost opticky nezmenšila. Vložení patra do nejméně osvětlené části místnosti umožnily stropy vysoké 3,5 metru. Podchozí výška je 2,1 metru, trámky a desky patra zabraly 10 centimetrů a pochozí výška patra je 1,3 metru.

Patro ohraničené bezpečnostní sítí je na bocích posazené na šatních skříních, uprostřed jej podpírá knihovna. Vstupuje se na něj po schodech, pod kterými vznikl další prostor pro skladování větších věcí. Knihovna pod patrem vytvořila dělící prvek, jenž vymezuje prostor pro budoucí umístění dětské postele. Ve zbývající části pokoje stojí jídelní a pracovní stůl, bicí souprava a je zde místo pro hernu.

„Velký důraz jsme kladli na použité materiály. Skříně jsou z bílého lamina, patro z naolejované březové překližky s přiznanou přírodní strukturou. Jednu boční stěnu pokoje jsme nechali oškrábat, čímž vznikl zajímavý výtvarný prvek. Hlavní stropní osvětlení je z jediného místa vedeno pomocí barevných textilních kabelů,“ popisuje zařízení interiéru architekt.

Díky vloženému patru a nosným skříním se podařilo v jedné otevřené místnosti spojit všechny funkce nutné pro pohodlné bydlení tříčlenné rodiny, která není ochuzena ani o cenný volný prostor. 

0,5 Studio

Architekti z 0,5 studio: Vít Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

Vít Svoboda a Pavel Nový

0,5 Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali architekturu na Pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je "zdraví a krása".

Autor:


Témata: I. P. Pavlov

Nejčtenější

Když si koupíte koženou pohovku za dvacet tisíc, budete sedět na igelitu

O koženou pohovku je třeba se starat přesně podle návodu výrobce.

Zatímco poměr masa v uzeninách už vnímá většina zákazníků, jen málokoho napadne, že pro nábytek označený jako kožený...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Z ruiny na zboření je vilový dům. Stěny má z levného stavebního materiálu

Jao-tung, tradiční čínské obydlí zakopané do země, se dočkalo obnovy.

Čínská internetová hvězda Jie Liang-čchen se rozhodl přestavět a zachránit jednu z tradičních vesnických staveb svého...

Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do...

Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do...

Další z rubriky

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Soutěž pro komplikovaná místa v Praze hledá unikátní projekty

Ondřej Chybík: Projekt 2050 a jeho vnitřní uspořádání vychází z teorie...

Praze chybějí pozemky pro novou výstavbu bytových domů. Obyvatelé městských částí mnohdy brání novým projektům, protože...

Domek velký 40 metrů čtverečních nepotřebuje žádné sítě. Stojí v Kysucích

Vnitřní obklady a vybavení je z běleného smrkového a dubového dřeva.

Slovenské studio ARK-shelter navrhlo minimalistický modulární domek, ideální pro občasný, ale klidně i trvalý únik z...



Najdete na iDNES.cz