Bezvadná proměna. Byt má 24 metrů čtverečních a moc mu to sluší

  1:00aktualizováno  1:00
Pražská architektonická kancelář 0,5 studio se ujala modernizace bytu na Letné, který jeho majitel pronajímá. Garsonka má 24 metrů čtverečních a je součástí významného bloku funkcionalistických domů u kina Oko.

Obytný prostor je orientovaný do klidného vnitrobloku. | foto: 0,5 studio

Majitel bytu se obrátil na studio s požadavkem, aby mu navrhli byt, který bude sloužit k pronájmu pro maximálně dva nájemníky.

Přál si co nejlépe využít poměrně malou plochu a uchovat jedinečnou atmosféru místa s odkazem na "gesamtkunstwerk" celého domu, potažmo bloku.

Nápaditě zařízená garsonka

(Gesamtkunstwerk, integrální či souhrnné umění, je označení díla, v němž je spojeno současně více druhů umění, které se vzájemně doplňují).

Klient měl však také jedno speciální přání. Rozhodl se v bytě využít kombinaci černé a bílé, která by se měla objevit na zvolených površích a materiálech. Tento dialog barev by ovšem zároveň neměl nijak omezovat budoucí nájemníky. Architektům se vše podařilo splnit do puntíku.

Základem je černá, bílá a geometrické vzory

Do bytu o rozloze 24 metrů čtverečních se vstupuje přímo do malé kuchyňky. Zde je i botník obložený nerezový plechem, který opticky zvětšuje prostor. Tento prostor tvoří filtr mezi koupelnou a obývacím prostorem.

Kuchyňská linka i ostatní vybavení bytu je navržené na míru a přizpůsobené malé dispozici. Aby se prostor opticky zvětšil a sjednotil, použili architekti keramickou dlažbu s geometrickým vzorem. Tuto dlažbu nechali položit do kuchyně, koupelny a také vytváří obklad u kuchyňské linky.

Do koupelny se vstupuje dřevěnými posuvnými dveřmi, které jsou lazurované do...
Pohled na vestavěnou kuchyňskou linku. Na podlaze je stejná dlažba, která se...

Klient měl jedno speciální přání: rozhodl se v bytě využít kombinaci černé a bílé.

Do koupelny se vstupuje dřevěnými posuvnými dveřmi, které jsou lazurované do šedého odstínu. V prostoru je do jednotného bloku vestavěná pračka a umyvadlo. Tento díl je sjednocený stejným materiálem.

Obytný prostor je orientovaný do klidného vnitrobloku. Je zde vestavěná postel s úložnými prostory, jídelní stůl a další potřebné úložné prostory. Původní parketovou podlahu se architekti rozhodli zachovat.

Nově navržený vestavěný nábytek využívá maximálně dispoziční možnosti bytu tak, aby opticky nezmenšoval prostor. V kontrastu k němu umístili architekti do interiéru solitérní dobový nábytek. Výrazným prvkem pokoje je lustr české výroby z období 50. let v bruselském stylu. Světelnou atmosféru prostoru dokreslují nástěnná světla.

0,5 studio

Architekti z 0,5 studio: Vít Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

Vit Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

0,5 Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je "zdraví a krása".

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...



Najdete na iDNES.cz