Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když do garsoniéry musíte dostat obývák, ložnici, kuchyň i koupelnu

  1:00aktualizováno  1:00
Zařídit dobře malou kuchyň je hodně obtížné. Ještě náročnější však bývá vyřešit celý byt, samozřejmě malý. Neměl by být zahlcený nábytkem, ale také zde nesmí nic důležitého chybět. To je i případ garsonky v pražských Holešovicích.

Vizualizace: Kvůli lůžko byla kuchyňka umístěna na pódium. Mladému majiteli pár schůdků opravdu nevadí. | foto: Ing. arch. Miroslav Stach, Balance idea

Mladý majitel se s vyřešením své malé garsoniéry (bez koupelny!) obrátil na architekta Miroslava Stacha ze studia Balance idea. Ten dostal za úkol umístit do pokoje s plochou kolem 20 m2 a do malé předsíňky, z níž se vstupovalo na WC, tedy celkově do necelých 24 m2, obývací pokoj, kuchyňku, ložnici, koupelnu a WC. A také dostatek úložných prostor.

"Rekonstrukce a základní koncepce bytu byla dána umístěním stoupaček, s nimiž ve starém činžovním domě nelze téměř manipulovat, a obdélníkovým půdorysem," vysvětluje architekt Stach.  Bytům ve starých činžovních domech sice občas chybí koupelna (a někdy i WC), naštěstí mívají vysoké stropy kolem tří metrů a více. To byl i případ této garsonky.

Vizualizace: Obývací část po zasunutí lůžka - velké prosklení přivádí do

Vizualizace: Obývací část po zasunutí lůžka - velké prosklení přivádí do kuchyňky denní světlo.

Postel pod kuchyní

Hlavní obytný prostor rozdělil architekt Stach na obytnou část, v níž jsou úložné prostory a pracovní kout. Malá kuchyňská linka byla umístěna do "boxu" na pódium, pod které se vešla výsuvná postel. Denní světlo do kuchyňky přivádí prosklená část příčky. Prosklení se opakuje i na stěně sousedící s koupelnou. I tam "doputuje" část denního světla.

Obytná část je tak opticky i funkčně oddělena pomocí pódia, do "ložnice" nepřijde ani odér z vaření, což bývá typický problém garsoniér.

Fotogalerie

Varné centrum s dřezem a pracovní plochou je umístěné podél stěny v boxu, prostor mezi chodbou s úložným prostorem odděluje tabule v návaznosti na vysoké spotřebiče.

Za kuchyňskou část umístil architekt Stach samostatnou koupelnu se sprchových koutem, umyvadlem a prostorem pro pračku.

Hlavní úložný prostor je proti pódiu s kuchyňkou, vešla se sem knihovna obrácená směrem do obývací části, vysoká skříň s policemi a se zásuvkami na prádlo, ale také vysoké šatní skříně, jejichž úložnou kapacitu zvýšila sklopná šatní tyč.

"V rámci bytu bylo nutné vyřešit i další úložné prostory v předsíni, kde je hlavní šatní skříň a botník. Do koupelny jsem navrhl další vysokou skříň, v níž je skrytá pračka. Ta navazuje na skříňku pod umyvadlem," popisuje svůj návrh Miroslav Stach.

Vizualizace: Pohled do malé, ale funkční kuchyňky

Vizualizace: Pohled do malé, ale funkční kuchyňky

Pro barevné sjednocení a optické zvětšení nevelkého prostoru bylo použito minimum barev i omezené množství materiálů. Posuvné dveře šetří místo.

V celém bytě se počítá s položením dubové podlahy, nábytek na míru bude s bílého matného thermopalu, tedy materiálu, který se snadno udržuje a zároveň je velmi odolný vůči mechanickému namáhání nebo dokonce nárazům. Thermopal je povrchově upravená dřevotřísková (DTD) nebo dřevovláknitá (MDF) deska s oboustranně nalisovaným vysokotlakým (HPL) laminátem s tloušťkou 0,8 mm a povrchem ve vysokém lesku nebo matu.

V současné době probíhá realizace projektu.

Autor

Ing. arch. Miroslav Stach

Absolvent Fakulty architektury na ČVUT v Praze

 Práce pro ateliér A.M.O. projekt a Sense of living

  •  Autor stavebního systému Box house – spolumajitel patentu
  •  Autor systému e-Qbook.com – elektronického stavebního deníku – spolumajitel patentu
  •  Z realizovaných rodinných domů:  RD Brandýs nad Labem, RD v Tuchlovicích
  • Z projektů: České komerční centrum v Minsku, vinice v Chile, bytový komplex v Holešovicích, polyfunkční dům ve Zlíně, hotelový komplex v Thajsku, projekt Green village v Saudské Arábii
  • V současné době se věnuje konceptům Life technologies a MY garden – pasivní a soběstačné domy, vlastní produkce potravin a energie.
  • Nyní pracuje jako hlavní architekt v architektonickém ateliéru Balance idea.
Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Katastrofy českých domácností. Co všechno dokážou naše zlaté ručičky

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně...

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně zfušovanou práci, nekvalitní provedení a někdy...

Překvapení pro přítelkyni. Niky je z pokoje za 200 tisíc nadšená

Niky je z nově zařízeného pokoje nadšená. Jakuba vyšla proměna na necelých 200...

Jakub bydlí v Praze na nábřeží. Své přítelkyni a herečce Niky uvolnil v bytě pokoj se secesními kachlovými kamny a...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Katastrofy českých domácností. Co všechno dokážou naše zlaté ručičky

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně...

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně zfušovanou práci, nekvalitní provedení a někdy...

Střecha i klenby se zřítily. Obnovu zámku odstartovala rekonstrukce chlévů

Pro osvícené vlastníky je zámecký areál architektonický a funkční celek, a to...

Zámek v Třebešicích u Divišova v okrese Benešov je z druhé poloviny 16. století. Jako mnoho jiných podobných objektů za...

Hedvika se zbavila staré ložnice. V nové za 130 tisíc se cítí jako v ráji

Nová ložnice vyšla Hedviku na 130 tisíc korun.

Hedvika se chtěla zbavit staré ložnice. Je vášnivá čtenářka a přála si místo, kde by pohodlně odpočívala a četla si....



Najdete na iDNES.cz