Jak z minibytu a půdy postavili skvělý půdní byt s terasou

  1:00aktualizováno  1:00
Mezonetový byt v Praze 6 vznikl z miniaturního bytu, který se podařilo spojit se zanedbanou půdou. Navíc plochá střecha inspirovala architekta k vybudování nádherné terasy s výhledem přímo na Hradčany.

Krovy bylo třeba akceptovat | foto: Ivan Bárta

Půdní byt si původně zařizovala maminka se synem. "Dříve jsme s mámou bydleli také v podkrovním bytě, ale malinkém, ze kterého nás nakonec vystěhovali. Protože jsme na šikmé stěny a netradiční pojetí interiéru byli zvyklí, ani nás nenapadlo hledat jiné prostory než zase půdní," vysvětluje Adam.

Po dlouhém hledání měli nakonec štěstí. V Praze 6 se uvolnil miniaturní byt, v jehož sousedství ležela zanedbaná půda, kterou si mohli přetvořit k trvalému bydlení.

"Za to jsme získali nájem zdarma na 25 let dopředu. Rekonstrukce trvala půl roku. Já byl do ní blázen a každý den jsem chodil sledovat průběh prací, protože jsme bydleli kousek odtud," vzpomíná Adam.

Červené pracovní desky oživily na přání majitele interiér

Červené pracovní desky oživily na přání majitele interiér

V centrálním prostoru se zachovala většina původních trámů, jen některé se musely odstranit. Nové zpevnily vzniklou galerii. Do vazby krovu se vlastně nezasahovalo, protože nová podlaha centrálního obytného prostoru, který byl dříve půdou, leží na trámech o několik stupňů výš než vstupní část bytu.

"Ta byla původně malým bytem s jedním pokojem, koupelnou, kuchyní v chodbě a prostorově velmi úsporným balkonkem," vysvětluje Adam.

Základem se staly oblouky

Maminka Adama si přizvala ke spolupráci architekta Vlastimila Mulače z ateliéru Mulen, který vymyslel novou vnitřní dispozici bytu a také navrhl nábytek. Všechno tak sjednocují zakulacené tvary.

Řešení centrálního obytného prostoru muselo respektovat světlík v sousedství koupelny s kotlem, rozvody inženýrských sítí a konstrukci krovu. Umístění schodiště vedoucího na vloženou galerii bylo předem dané nosným pilířem tvaru válce, od kterého se odvíjejí další obliny v bytě.

Nosný pilíř v těsné blízkosti schodiště navíc za svým obezděním ukrývá některé rozvody. Na kulatý sloup pohledově navazuje oblá kuchyňská linka s varným ostrůvkem.

Galerie je plná květin a plynule navazuje na venkovní terasu

Galerie je plná květin a plynule navazuje na venkovní terasu

"Architekt řemeslníkům nic neodpustil, a tak si se spoustou oblin docela užili. Například oblouky ve střešních oknech museli předělávat několikrát," líčí stavební útrapy Adam.

Terasa a Hradčany

"Vzpomínám si, jak jsme s architektem Mulačem prozkoumávali střešním okénkem, které vede do dvora, stav krovu. Objevili jsme plochou střechu, která přímo vybízela k vybudování terasy," ohlíží se zpátky Adam.

Také proto vznikla galerie, na kterou vede točité schodiště a z níž se vchází přímo na terasu se zděným zábradlím. Úprava venkovní terasy, která se nachází v úrovni druhého podlaží bytu, nepotřebovala žádné složité zásahy do střechy.

Odtoky dešťové vody zůstaly na svém místě i v původní výšce. Nad ně byla jen položena dřevěná roštová konstrukce s prkennou podlahou.

Z terasy je výhled až na Hradčany

Z terasy je výhled až na Hradčany

"Na terase jsme vždycky měli truhlíky s koniferami, květinami i bylinkami. Žili jsme tam prakticky od jara do podzimu. Protože je obrácená k jihozápadu, sluníčko si tu užívám hlavně odpoledne a večer, což mi vzhledem k pracovnímu režimu maximálně vyhovuje. Maminka nedávno zemřela, ale milovala tady hlavně snídaně a vůbec rána v bytě…" vzpomíná Adam.

Nábytek se spoustou oblin

Přestože byl předchozí byt také půdní, nábytek v něm museli nechat, sem by nepasoval. Poměrně hodně zařízení navrhl architekt Mulač na míru. V bytě je také jasně znát, který nábytek nese jeho rukopis. Má oblé tvary, a tak navazuje na tvarosloví nosného pilíře.

Ložnici zdobí klenba nade dveřmi i knihovna vyrobená na míru a vsazená mezi původní trámoví. Postel je koupená v obchodě, ale pracovní stolek se zrcadlem pod šikmým sádrokartonovým stropem navrhoval opět architekt.

Ložnice s atypickým pracovním stolem, návrh architekta Mulače

Ložnice s atypickým pracovním stolem, návrh architekta Mulače

Kuchyňská linka je bez otevřených polic, obsahuje výsuvnou spížní skříň a velkou lednici. "Původně byla kuchyňská sestava laděná do černé a šedé kombinace, ale po nějaké době se nám její vzhled zdál příliš tmavý, i když na druhou stranu hezky ladil s přírodním dřevem okolo," vysvětluje Adam.

Kuchyňské pracovní desky tak po čase nechali repasovat červeným povrchovým materiálem. Kuchyně prý působí veseleji a Adamovi se líbí rozhodně víc. Na skutečnost, že je kuchyně spojená s obývacím pokojem, si zvykli proti předchozímu bydlení hned a moc jim to vyhovovalo.

Zdlouhavější souznění probíhalo s vysokým prostorem a s velmi uvolněnou dispozicí. Oba přivykali tomu, že byt leží ve dvou patrech, ale po nějaké době by rozhodně neměnili. Prostor velmi zútulnily květiny, které se příjemně vinou po trámoví.

Zařízení prostorné koupelny si vybrali Adam s maminkou

Zařízení prostorné koupelny si vybrali Adam s maminkou

Chybí jen kumbálek

"Maminka si vždycky v souvislosti s naším bytem stěžovala jen na jednu věc. Neměla tu  malou místnost na úklidové prostředky, jako je kýbl, vysavač a podobně," líčí Adam.

I když architekt uvažoval o komůrce pod schodištěm, vyhrál půvab volného prostoru pod galerií a otevřené schodiště. "Tyto pro chlapy zbytečné věci ukládám mezi dvojité dveře vedoucí z chodby na malý  balkonek otočený do dvora," vysvětluje Adam.

Zařízení bytu sice kreslil architekt Mulač a nábytek vyráběli šikovní známí truhláři, ale vše vymýšlely hlavně dvě ženy – maminka Adama a manželka architekta Mulače, která plnila funkci konzultantky-designérky. Vlastimil Mulač jen radil, schvalovat a kreslil, což fungovalo báječně.

Nosný sloup má tvar válce

Nosný sloup má tvar válce

Když tu teď bydlí Adam sám, uvažuje o práci v zahraničí. Počítá s tím, že by byt pronajal a pak se do něj vrátil, už kvůli výhledu.

"Kdybych byl nedávno v neděli dopoledne doma a snídal na terase, možná bych zahlédl na Hrad­čanském náměstí dav, který vítal Baracka Obamu s jeho ženou Michelle. Na oplátku se do Ameriky chystám já a po půdním bytě, který jsme si ještě zařizovali společně s maminkou, se mi bude hodně stýskat. Jsem přesvědčený, že lidem, kteří mají rádi útulný domov plný dřeva a atypické osobité zařízení, se tu bude líbit," uzavírá.

Více se dočtete v časopise Domov č. 5/2009.

 
Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Dům si postavili, zahradu vybudovali. Teď je jejich snem pergola

Stín na terase zatím poskytuje jen stříška houpačky.

Pohoda pod pergolou jako splněný sen pro tři kluky, jezevčíka a rodiče? Proč ne. V rodině, kde si všichni pomáhají a...

Nejlepší dřevěnou stavbou roku 2018 se stala kancelář na stromě

Celkový vítěz soutěže, projekt Tree Office. Návrh umožňuje pracovat nebo...

Do šestého ročníku největší studentské soutěže zaměřené na dřevěné stavění v České republice, Stavby s vůní dřeva 2018,...

Mají dům i terasu, přesto ještě nejsou spokojeni. Občas vadí i slunce

Dům oslovil čtenáře a jeho rodinu svým architektonickým řešením.

Žehráme, když moc prší, vadí nám slunce, pokud je ho příliš. Tak to mají lidé nastaveno. Kombinace obou problémů je...



Najdete na iDNES.cz