Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se žije rodině v kvádru: po rozpacích přišlo nadšení a spokojenost

  1:00aktualizováno  1:00
Dům na předměstí se od svých sousedů výrazně liší lapidárním pravoúhlým konceptem a důsledně úsporným vzhledem. Navenek střídmá až minimalistická stavba poskytuje velmi pohodlné bydlení.

Mezi klasické vilky se sedlovými a valbovými střechami architekt odvážně "zasadil" strohý uzavřený kvádr. Masivní vzhled zjemňuje vertikální dřevěné obložení fasády. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Lubomír Fuxa

Manželé si pro bydlení se dvěma dětmi v klidné okrajové čtvrti Prostějova představovali klasický rodinný dům se sedlovou střechou, s komfortním moderním vybavením, ale vzhledem podobný okolní starší zástavbě.

"Nabídka od architektů však přišla zcela odlišná, s výrazným minimalistickým designem," vzpomíná majitelka domu. "Postupně jsme začali minimalistickou architekturu studovat a objevovat její jednoduchost, krásu, účelnost, čistotu. Po měsících hledání na internetu a mnoha diskusích s architektem jsme došli k názoru, že celá dispozice odpovídá všem našim požadavkům a je odrazem i nás samotných."

Masivní vzhled zjemňuje vertikální dřevěné obložení fasády. Zdroj:

Masivní vzhled zjemňuje vertikální dřevěné obložení fasády. Zdroj: www.mujdum.cz

Minimalismus v praxi

A tak na rovinaté parcele, ve společnosti nesourodých domků a vilek z druhé poloviny minulého století, vyrostla stavba střídmě pravoúhlého střihu. Dvoupodlažní kvádr s plochou střechou si zakládá na kompaktním úsporném tvaru s fasádami řešenými jako přesná geometrická kompozice.

Severní, orientovaná do ulice, je zcela uzavřená bez oken, jediným členěním je mírně zapuštěný vjezd do garáže a vstup do domu. Široké jižní průčelí se naopak otevírá do zahrady dvěma prosklenými plochami – pásovým oknem v patře a prosklenou stěnou s posuvnými dveřmi v přízemí.

Již na první pohled je zřejmý i barevný a materiálový koncept: vnější povrch obvodového pláště domu tvoří obložení z přírodního dřeva, vše, co je do něj zapuštěno, má kontrastní tmavě šedou barvu (okenní rámy, parapety, předokenní rolety).

Jídelna je vybavena velkým dřevěným stolem s chromovanou podnoží a subtilními

Jídelna je vybavena velkým dřevěným stolem s chromovanou podnoží a subtilními skořepinovými židlemi z Vitry. Zdroj: www.mujdum.cz

Jednota vnějšího a vnitřního

Také dispoziční uspořádání je založeno na přímočarém pravoúhlém konceptu. Na vstupní partii se zázemím navazuje velký společný obývací prostor, který je v podélném směru přehledně rozčleněn na kuchyň, jídelnu a sezení a přes prosklenou stěnu se po celé délce prolíná ven na dřevěnou terasu.

V patře se ze schodišťové haly vchází do tří ložnic, orientovaných do zahrady. Interiér domu má dostatek denního světla a slunce po celý den. V podtextu dispozice vyznívá energeticky úsporný koncept: obytné místnosti jsou orientovány na jižní stranu, komunikace, schodiště, úložné prostory a zázemí se soustřeďují u uzavřené severní fasády.

Nábytek architekt zvolil převážně v bílé barvě, aby interiér působil co

Architekt zvolil nábytek převážně v bílé barvě, aby interiér působil co nejvzdušněji. Žlutá kuchyňská linka pak interiér "rozsvítí" i za ošklivého počasí. Zdroj: www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 105 m²
Užitá plocha: 165 m²
Konstrukce: betonová základová deska, zdivo Porotherm, vnější zateplení a obložení dřevěnými hranoly (s větranou mezerou), zastropení betonová stropní deska
Výplně otvorů: okna dřevěná s izolačními dvojskly, exteriérové rolety, dveře lakované bezfalcové do obložkových zárubní a atypické posuvné
Vytápění: ústřední, plynový kotel, podlahové topení + radiátory, krb s krbovou vložkou, klimatizace

Málokdy se podaří najít rodinný dům, jehož architektura i návrh vybavení pocházejí od téhož autora. V tomto případě tato šťastná souhra nastala, exteriér i interiér domu spojuje jednotný minimalistický duch. Autorem je architekt Marek Lachman.

Střízlivé vybavení je navrženo z přírodního dřeva, lakovaných MDF desek, kovu a skla. Účelný nábytek svými kompaktními tvary a hladkými nečleněnými povrchy koresponduje s vnější podobou domu. Žluté barevné akcenty na pozadí bílých stěn a dubových podlah dokreslují slunnou atmosféru, která prozařuje celý dům.

Dětské pokoje jsou na přání svých obyvatel pojaty v pestřejších barvách, aby se

Dětské pokoje jsou na přání svých obyvatel pojaty v pestřejších barvách, aby se dětský svět odlišil od "dospělého". Zdroj: www.mujdum.cz

Žlutý akcent se objevuje i v jiných částech domu, prospívá i koupelně s

Žlutý akcent se objevuje i v jiných částech domu, prospívá i koupelně s antracitovým mozaikovým obkladem. Zdroj: www.mujdum.cz

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 7/2011.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Do pokojíčku se vešla rozkládací pohovka. Na skříni sedí návrhář Petr Šlejmar a...
Klišé nečekejte. Pokojíček pro dva kluky má nejveselejší kryt na topení

Dáša s Petrem čekají dvojčata, pro které potřebují zařídit dětský pokoj. Manželé žijí v bytě v centru Plzně v secesním...

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.