Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen v paneláku: mladý pár si nad výsledkem i poplakal

  1:00aktualizováno  1:00
V den dvacátých narozenin mu zemřela maminka, tatínek pár týdnů poté. Vysokoškolák Bohdan tak sice zdědil byt 3+1 v pražském paneláku, ale na velké úpravy nemá peníze, vydělávat si musí hlavně na studia.

Život nerozdal Bohdanovi právě veselé karty. Od svých patnácti viděl, jak maminka bojuje s rakovinou a po pěti letech jí podlehla. Rodiče se rozvedli, když mu byly čtyři roky, přesto ho smrt otce, který zemřel také na rakovinu jen pár týdnů po mamince, těžce zasáhla.

Naštěstí se právě v té době sblížil s Terezou, která studuje na stejné vysoké škole a stejně jako on si na studia vydělává brigádami. Bydlet mají kde, ale interiér starého panelákového bytu by už potřeboval pořádnou změnu, hlavně kuchyň a obývací pokoj. Za dva roky společného bydlení zvládli studenti opravu bytového jádra a ložnice, a to s pomocí Terezina tatínka.

Původní kuchyň byla tmavá a úzká.

Původní kuchyň byla tmavá a úzká.

Ale co s kuchyní? Mladé studenty napadlo zkusit štěstí v televizní show Jak se staví sen. Podařilo se, architekti Kamila Douděrová a František Kobližka se rozhodli proměnit část bytu tak, aby vyhovoval mladému páru (televize Prima v sobotu 4. června v 17:35).

Ze dvou pokojů jeden

Tereza s Bohdanem si přáli spojit kuchyň s obývacím pokojem, což bylo logické řešení. I kvůli velikosti kuchyně, která měla rozměry 2 × 6 metrů, tedy tvar dlouhé a úzké nudle, kde je světlo jen u okna.

Během bourání ovšem řemeslníci narazili na malý problém, a to šachtu sloužící k odvětrání spíže. Ta prochází všemi patry, takže ji nelze odříznout. Po obložení sádrokartonem designéři šachtu využili jako součást ostrůvkového řešení.

Fotogalerie

Po stržení starého PVC nechali autoři proměny srovnat podlahu a položit vinyl v dílcích. Mladá dvojice si takové řešení představovala i kvůli tomu, že chová fretky a pro ty by třeba koberec rozhodně nebyl vhodný.

Místo „tradiční“ bílé kuchyně zvolili tentokrát designéři provedení v oranžové a perleťové, vše doplněné atraktivními spotřebiči v černé barvě, a to včetně samostatně stojící kombinované velké chladničky s atypickou šířkou 72 cm.

„Celkový návrh vycházel v podstatě z dekoru podlahy, kresba dřeva jilmu je velmi zajímavá, výrazná, křivky v ní jsme využili v grafice na grafoskle ve dveřích, na barovém pultu a také na potištěném napínaném plátně na stropě,“ popisují designéři.

Do ostrůvku je umístěna varná deska.

Do ostrůvku je umístěna varná deska.

Kamila Douděrová a František Kobližka použili také prvky ve stylu glamour. Ten se odráží na tapetách se zámeckým vzorem nebo na dvířkách v barvě perleti.

Třetím „highlightem“ proměny byly knihy. „Chtěli jsme vtipně zakomponovat velké množství knih, zvolili jsme netradiční podstropní police, které probíhají po dvou stěnách. Nezdá se to, ale takto umístěné knihovny pojmou stejné množství jako velká vestavná knihovna,“ upozorňují designéři.

Mladý pár byl s proměnou spokojený, padly i slzy radosti. Nebylo jich málo, nechyběla totiž ani vzpomínka na maminku.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Z hostince muzeum. Müllerův dům prorostlý plísní zachránilo až město

Budova Muzea města Tišnova, známá jako Müllerův dům, je kulturní památkou.

Budova Muzea města Tišnova, známá jako Müllerův dům, je kulturní památkou. Vznikla kolem roku 1712 přestavbou staršího...

Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu.

Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl...

Sýpka hyzdila centrum Soutic. Od demolice ji zachránili občané

Sýpka se na poslední chvíli vyhnula demolici.

Téměř v centru Soutic poblíž Zruče nad Sázavou stála na vyvýšeném místě historická budova sýpky, která byla tak...



Najdete na iDNES.cz