Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Předání kuchyně a obýváku skončilo hádkou. Designéři byli zaskočeni

  1:00aktualizováno  1:00
Před patnácti lety si koupili manželé se dvěma dcerami dům na venkově a od té doby jej opravují, jenže stylem, jako když vlaštovka lepí hnízdo. I proto starší dcera přihlásila rodinu do pořadu Jak se staví sen.

Špatné bylo patrně už rozhodnutí o pořízení staršího domu na venkově. Maminka Eva se podvolila přání manžela, jenže ze stěhování z města nebyla rozhodně nadšená. Manžel pracuje u kamionové dopravy, a doma tak bývá minimálně. Jeho kutilské akce na opravě domu se tak vlečou celých 15 let, většinou nic ani nedokončí.

Původní obývací pokoj se starým zátěžovým kobercem

Původní obývací pokoj se starým zátěžovým kobercem

Dcera Beáta si myslí, že za těžkou nemocí maminky, která propukla před pár lety, je i její rozčarování z místa, kde bydlí, a také z toho, jak dům vypadá. Beáta na čas z domu odešla, ale po rozchodu s přítelem se vrátila, a tak na ni stav maminky i domu dolehl po návratu o to víc.

Proto rodinu přihlásila (bez vědomí rodičů) do televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 7. května v 17:35).

Pan Vlaštovka

Když designéři Martina Pištěláková a Petr Hodan dorazili na „místo činu“, byli hodně zaskočeni. Z domu doslova sálala depresivní nálada, což mamince Evě, která trpí už pět let onemocněním krve, při její léčbě rozhodně nepomáhá. Kvůli její nemoci nedostali ani úvěr v bance na rekonstrukci.

Nesmyslná dispozice, starý černý nábytek, letitý zátěžový koberec. Výraz „neútulno“ je ještě jemným označením stavu. K tomu si připočtěte padající omítku, popraskané stěny, chybějící odpadané dlaždice...

Fotogalerie

Manžel se sice pouští do oprav, ale práci pouze rozdělá, nic nedokončí. Svým přístupem zaskočil i moderátorku pořadu Laďku Něrgešovou, která ho proto přejmenovala na „pana Vlaštovku“: přilepím, odletím...

„Nové dispozice jsme vyřešili redukcí kuchyně, zbouráním příčky, která zbytečně vymezovala prostor kuchyně a obývacího pokoje, a napojením stolu na kuchyňský ostrůvek. Nový pokoj jim tak umožní pohodlný průchod kolem stolu na všechny strany,“ vysvětluje Martina Pištěláková.

Designéři se snažili interiér hodně prosvětlit, vytvořit logické komunikační trasy (včetně výstupu na terasu) a také zachovat vytápění dřevem, což si rodina přála.

Optimismus a hravost měly vnést do interiéru zejména barvy a pak také tapety s motivem motýlů. Staré dveře nechali designéři vyměnit za nové, použité odolné provedení (CPL laminát s dekorem dřeva od výrobce Sepos) bylo zvolené hlavně kvůli Beátě, která se věnuje canisterapii a její psí kamarádi neberou občas ohledy na zařízení interiéru...

Kamna na dříví a skříňku pod televizor umístili designéři na malý stupínek.

Kamna na dříví a skříňku pod televizor umístili designéři na malý stupínek.

Nová pohovka s polohovacími opěrkami zad je v porovnání se starou sedačkou opravdu někde úplně jinde, pro nemocnou Evu představuje určitě dobrou volbu.

Kuchyň s vestavnými spotřebiči by jí také měla výrazně ulehčit život. Eva ráda a dobře vaří, takže si ji opravdu užije. Mramorový koberec ve světlé pískové barvě pak pomohl vyrovnat různé výšky podlah.

Jediné, co se nepovedlo, byl závěr: rodina si začala vyčítat vztahy, kosti kostlivců ve skříni chřestily, až se designéři divili. Takový závěr ještě pořad nezažil.

Klasickou teplovzdušnou troubu Whirlpool doplnila mikrovlnka, aby se vyrovnala...

Klasickou teplovzdušnou troubu Whirlpool doplnila mikrovlnka.

Kamna na dřevo si  rodina přála zachovat.

Kamna na dřevo si rodina přála zachovat.

Autor:



Nejčtenější

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...



Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...

Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Češi s hromadou kamení dokážou doslova zázraky. Podívejte se

Před pár lety jen hromada kamení nebo totální ruina. Dnes krásná stavba, u níž...

Před pár lety jen hromada kamení nebo totální ruina. Dnes krásná stavba, u níž by vás ani nenapadlo, že někdy vypadala...

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...

Chalupa z 19. století se po rekonstrukci chlubí nejen novou kuchyní

Jako první se musela na chalupě z počátku 19. století vyměnit střešní krytina.

Obliba chat a chalup je pro tuzemsko typická. A protože jejich ceny neustále narůstají, přestavuje pro majitele...



Najdete na iDNES.cz