Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen: rekonstrukce koupelny a verandy stála téměř 800 tisíc

  1:00aktualizováno  1:00
Krásný venkovský dům, velká zahrada. A také velké sny. I tak lze označit očekávání Martiny a jejího manžela. Koupili starý statek, narodila se jim dcera. Přecenili však své síly, neodhadli rozsah prací. A vztah se rozpadl. Martina proto zkusila štěstí u designérů.

Do starého domu, na jehož koupi půjčil Martině tatínek, se manželé stěhovali v době, kdy čekali přírůstek do rodiny. Oba se pustili intenzivně do práce, ale manželčin tlak na rychlé úpravy nakonec manžel neunesl, odstěhoval se ke kamarádovi a nechal ženu s půlročním dítětem samotné.

Hledá si však bydlení poblíž, aby mohl dceru vídat. Martina přiznává, že mnohé je i její vina, spěchala na rekonstrukci, zatímco muž situaci řešil svým tempem. K odchodu ho spíše přiměla ona, tak si teď dávají „pauzu“. Jak se zdá, manželův návrat by Martina uvítala.

Původní toaleta

Původní toaleta

Vstupní veranda před rekonstrukcí

Vstupní veranda před rekonstrukcí

Původní koupelna byla ve špatném stavu, dezolátní byly hlavně odpady.

Původní koupelna byla ve špatném stavu.

Od designérů pořadu Jak se staví sen (Prima v sobotu 9. května v 17:35) si přála hlavně proměnu koupelny a vstupu do domu.

Sen o bydlení na venkově

K bývalému statku v Bystřici u Benešova patří velké louky i zahrada. Martina s manželem tady chtěli chovat koně, ovce i kozy a dělat sýry. Tedy hlavně Martina, která manžela přesvědčila.

Fotogalerie

Na designéry má Martina, profesí terapeutka, jedno velké přání: aby se mohla vykoupat v nové vaně, a tak si odpočinout od každodenní práce, v rekonstrukci totiž pokračuje sama.

„Proměna to byla především technicky velmi náročná. Během necelých pěti dní jsme museli udělat poměrně rozsáhlé stavební zásahy, abychom z původní a zcela nevyhovující koupelny udělali moderní a plně funkční. Otázkou bylo, zda ji necháme v původní velikosti, nebo zda dojde k rozšíření do prostoru vedlejšího skladu,“ nastiňuje výchozí situaci designérka Andrea Hylmarová.

Veranda po rekonstrukci

Veranda po rekonstrukci

Nejtěžší rekonstrukce

Bourání příčky s sebou přineslo nutnost přesouvat i topení a významným způsobem i změnu vodoinstalace. Z malé komory vznikla samostatná prádelna, podařilo se zvětšit koupelnu i o sprchový kout.

Na stavbě se tak během pěti dní potkala řada profesí, pracovalo zde dvacet i více lidí najednou. „Na práci se tady stála fronta,“ říká architekt Marek Povolný, druhý z dvojice autorů. Řemeslníci čekali na dvoře, až kolegové skončí. Vystřídali se tu topenáři, instalatéři, elektrikáři, zedníci, truhláři, podlaháři i obkladači.

 „Byla to zatím naše nejobtížnější proměna. Vlastní dispoziční schéma se chvilku hledalo, protože jsme chtěli do původního prostoru koupelny umístit i samostatnou prádelnu a sprchový kout, který tam chyběl. Dlouho jsme také řešili vedení splaškové kanalizace, kde se ukázalo, že je v opačném spádu, než by mělo být. Ani nové rozvody topení nebyly bez problémů,“ vypočítává Marek Povolný.

Chodba po rekonstrukci - na podlaze a stěně za toaletní mísou je použitý vinyl.

Chodba po rekonstrukci - na podlaze a stěně za toaletní mísou je použitý vinyl.

V rámci proměny se zpříjemnil i vstup do domu, zmodernizoval se prostor verandy, upravila se chodba, WC a koupelna s novou prádelnou.

 Na terase u domu a na verandě i v komoře se použil takzvaný mramorový koberec. V tomto případě šlo o velmi vhodné řešení i proto, že na „koberec“ lze vstoupit už čtyři hodiny po aplikaci.

Jinak se v chodbě a v koupelně i WC použil na podlahu voděodolný vinyl Quick-Step, a to v dekoru patinovaného dubu s rustikálním vzhledem. Designéři jej použili i jako obklad na stěnu za WC a na strop koupelny. Koupelnu s bílým velkoformátovým obkladem ozvláštňují podsvícené niky. Do půdorysu koupelny se podařilo vměstnat také sprchový kout s šedým obkladem a hlavovou sprchou.

Designéři připojili ke koupelně část vedlejší komory a tak  získali prostor pro...

Designéři připojili ke koupelně část vedlejší komory, získali tak prostor pro velký sprchový kout.

Martina byla s proměnou více než spokojená, designéři jí vyšli vstříc i v jejím přání dvou umyvadel v koupelně (Laufen). Pračka se sušičkou, myčka a multifunkční trouba v kuchyni (vše Whirlpool) byly skvělým bonusem navíc.

Náklady


Stavební a ostatní práce                                278 966 Kč
Koupelnové vybavení                                     269 529 Kč
Ostatní nábytek, dekorace a dveře                114 375 Kč
Podlahy                                                            35 923 Kč
Spotřebiče                                                        71 930 Kč

Celkem                                                           770 183 Kč

Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Jakub snil o nové kuchyni. Za 100 tisíc má linku, spotřebiče i podlahu

Nová kuchyně vyšla Jakuba na 100 tisíc korun.

V posledním dílu pořadu o bydlení se návrhářka Marta Kačorová pustí do proměny staré kuchyně pro mladého Jakuba. Je to...

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Architekti, kteří mají radši rekonstrukce než novostavby. Ctí historii

Venkovské stavení v Ovesné Lhotě bylo postaveno v 17. století.

V přírodě se koloběh nezastaví. Nové vystřídá staré. Podobně tomu bývá i u domů. Starý dům je opravený a některé jeho...

Najdete na iDNES.cz