Jak se staví sen: ze dvou tragických nudlí vytvořili krásné bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Více než špatná dispozice bytu 2+1, kterou majitelka, byť v dobré víře, další úpravou ještě víc pokazila. To byl hlavní problém, s nímž se museli architekti vypořádat během rekonstrukce tohoto interiéru.

Další pokračování televizní show přináší opět velmi smutný příběh. Samoživitelka Jana je v invalidním důchodu, kvůli onemocnění kloubů absolvovala už v sedmi měsících první operaci, další během let přibývaly. Ve dvoupokojovém bytě bydlí se svou maminkou Jarmilou a synem Tomášem.

O otce Jana přišla, když jí bylo osm let, zemřel doma na infarkt. Její mamince, která je dnes už ve starobním důchodu a dokonce se poprala s rakovinou, tehdy zůstaly na starost tři děti (8, 9 a 13 let), dvě dcery a nejstarší syn. Rodina si sice pomáhá, ale peněz nikdy nebylo tolik, aby si matka s Janou mohly dovolit pořádnou rekonstrukci.

Původní kuchyň, kam se nevešla ani chladnička

Původní kuchyň, kam se nevešla ani chladnička

Do pořadu Jak se staví sen (Prima v sobotu 2. dubna v 17:35) přihlásila rodinu Janina starší sestra, která s rodinou bydlí nedaleko. Přála si pro maminku a sestru novou kuchyň.

Jenže to pro designéry Martinu Pištělákovou a Petra Hodana nebylo řešení stávající situace.

Rozhodli se riskovat a během pěti dnů provést akci „kulový blesk“: z kuchyně se stal dětský pokoj, z dětského pokoje a obýváku jeden velký obytný prostor, kam se vešla kuchyň, jídelna, obývací pokoj i ložnice maminky Jany. A proměna se nevyhla ani předsíni.

Ta kuchyň...

Obě ženy se moc snaží, ale zatím zvládly pouze rekonstrukci koupelny. Babička má svůj pokoj, pro Tomáška, Janina syna, vytvořily vlastní pokoj. Je to ale jen dost neútěšná „nudle“, která vznikla rozdělením obývacího pokoje pomocí sádrokartonové příčky. Vstup do ní skládacími lamelovými dveřmi znamená takřka nulovou zvukovou izolaci.

Fotogalerie

Při první rekonstrukci byla vybourána i příčka mezi kuchyní a zbytkem obývacího pokoje. Jenže i tak na kuchyňskou linku zbylo minimum místa. Nebyla zde téměř pracovní plocha na vaření, chyběla digestoř, o myčce si mohly obě ženy nechat jen zdát...

Chladnička musela být v předsíni. Ze starobního a invalidního důchodu se prostě moc nenašetří. Přitom obě dvě rády vaří i pečou.

Designéři se proto rozhodli k velmi radikálnímu kroku: vybourat sádrokartonovou příčku mezi obývacím a dětským pokojem, aby ze dvou „nudlí“ vznikla dostatečně velká obdélníková místnost s plochou přes 20 m2.

Zazdít naopak nechali průchod mezi kuchyní a obývacím pokojem, z kuchyně tak vznikl důstojný dětský pokoj s plochou téměř 12 m2 a hlavně samostatným vstupem z chodby. Tomáš dostal i „dospěláckou“ postel místo své dětské palandy, velký pracovní stůl i dekorace odpovídající jeho velké zálibě, fotbalu.

Nová kuchyňská linka (Oresi) v kombinaci bílé a v současné době velmi oblíbeném dekoru dubu nabízí jak dostatek pracovní plochy, tak úložného prostoru. Spotřebiče Whirlpool jsou v atraktivním provedení, čelní plochy mají z bílého skla, do kuchyně se vešla i vestavná chladnička a trouby v ergonomicky vhodném umístění.

Pracovní plocha v kuchyni se výrazně zvětšila, přibyl i úložný prostor.

Pracovní plocha v kuchyni se výrazně zvětšila, přibyl i úložný prostor.

Pro Janu pořídili autoři proměny sice rozkládací pohovku (Phase), ale s kvalitní matrací a snadnou manipulací. To je pro ženu, která trpí velkými problémy s klouby a páteří, hodně příjemný bonus.

Dveře a předsíň dělají první dojem z bytu

Proměně neunikla ani předsíň. Martina Pištěláková a Petr Hodan si vtipně vyhráli s výměnou dveří, nakombinovali bílé zárubně a dveře se zárubněmi a dveřními křídly od výrobce Sepos v módní šedobéžové barvě, kterou použili i na výmalbu.

Z bývalé „chalupářské“ předsíně tak vznikl příjemný a světlý prostor, jemuž výrazně pomohlo i zvolené osvětlení. V celém interiéru bylo také nutné srovnat podlahy, designéři nechali všude položit vinyl, který je odolný a snadno se udržuje.

„Tato proměna byla obrovská výzva, co se rozsahu v tak krátkém čase týká. Z původního plánu rekonstruovat obývací pokoj s kuchyní a maximálně se vstupní chodbou se vyklubala rekonstrukce i dětského pokoje. S výsledkem jsme ale spokojeni. Dispozice kuchyně, a hlavně ostrůvku se stolem, byl asi tak osmý návrh, vyšel jako jasně nejlepší,“ hodnotí designéři Martina Pištěláková a Petr Hodan.

Malý Tomáš dostal novou postel, dekorace odpovídá jeho velkému koníčku.

Malý Tomáš dostal novou postel, dekorace odpovídá jeho velkému koníčku.

Nové dveře a bílá výmalba včetně bílých skříní opticky zvětšily a prosvětlily...

Nové dveře a bílá výmalba včetně bílých skříní opticky zvětšily a prosvětlily předsíň.

Hlavně Martina se neubránila při předávání nějaké té slze. Příběh rodiny ji dojal, možná i proto se tentokrát designéři pustili do mnohem větší rekonstrukce, než bylo původní „zadání“.

Akce byla časově velmi náročná, protože například voda se od původní kuchyně posouvala o pět metrů, což je kvůli spádu poměrně hodně, ale instalatéři se s tím zdárně poprali. Díky novým materiálům a technologiím (třeba vysokopevnostnímu sádrokartonu, který unese i těžké kuchyňské skříňky nebo bezdrátovému ovládání svítidel od společnosti iNELS) se vše stihlo v termínu.




Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Kapličce hrozilo zřícení. Majitel ji daroval městu, to ji zachránilo

Kaple se nachází u historické cesty z Rochlice do Jablonce nad Nisou.

Proseč nad Nisou bývala vsí zbožných horalů. Jediným stánkem jejich víry byla dlouhá léta malá kaple vyzděná ze...

Nejlepší dřevěnou stavbou roku 2018 se stala kancelář na stromě

Celkový vítěz soutěže, projekt Tree Office. Návrh umožňuje pracovat nebo...

Do šestého ročníku největší studentské soutěže zaměřené na dřevěné stavění v České republice, Stavby s vůní dřeva 2018,...

Z hromady sutě a popela vstala Kotelna v Libčicích. Plány má velkolepé

Originální přeměna bývalé kotelny na multifunkční prostor Kotelna je dalším...

Originální přeměna bývalé kotelny na multifunkční prostor Kotelna je dalším krokem k obnově 150letého průmyslového...



Najdete na iDNES.cz