Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchyň a pokoj jako splněný sen pro babičku i vnučky. Přišly i slzy

  1:00aktualizováno  1:00
Možná uroníte slzu i vy. Příběh dvou sester, které skončily v dětském domově a babička si je vybojovala až po několika letech, má šťastný konec. Sestry si přály novou kuchyň jako poděkování obětavé babičce, jenže ona zase pokoj pro ně. Nakonec se splnil sen všem.

Maturantka Jana přihlásila rodinu do televizní show Jak se staví sen, aby se babička, která ji a sestru zachránila z dětského domova a obětavě se o ně stará, dočkala konečně nové kuchyně. Z důchodu na ni nenašetří.

Příběh sester (16 a 18 let) je dost děsivý, jejich máma začala brát před lety drogy, zadlužila nemovitost, kde bydleli, a pak utekla do Anglie. Manžel musel splácet dluhy, které udělala, a výchovu tří dětí (nejstarší syn je už dospělý a bydlí jinde) nezvládal. Sourozenci skončili v dětském domově.

V kuchyni byla sice myčka, ale jen úzká, lednice musela být v předsíni.

V kuchyni byla sice myčka, ale jen úzká, lednice musela být v předsíni.

Babičce, které si je chtěla vzít hned k sobě, úřady nevyhověly, povolené byly jen návštěvy. Teprve před dvěma roky, po změně legislativy, se k ní mohla děvčata konečně nastěhovat.

Babička je v očích děvčat velmi statečná žena. Snaží se je připravit do života, učí je vařit, starat se o domácnost. Pomáhá jí i její druhý manžel, také důchodce, který se o vnučky stará tak, jako kdyby byly jeho vlastní.

Pro architekty Kamilu Douděrovou a Františka Kobližku, kteří dostali tuto proměnu na starost, to byl hlavně souboj s časem. Proměna v domě, který dříve sloužil jako prodejna, byla s ohledem na pět dní, kdy musí proběhnout, časově téměř neřešitelná. Hlavně kvůli křivým podlahám, pod vrstvou koberců a PVC našli totiž řemeslníci vedle zbytků betonu pouze sypanou škváru.

Původní kuchyň musela sloužit i jako obývací pokoj.

Původní kuchyň musela sloužit i jako obývací pokoj.

Komplikace vlastně způsobila i rodina: děvčata chtěla kuchyň pro babičku, ta preferovala nový pokoj pro děvčata, „aby konečně bydlela jako ostatní mladí lidé“.

Zařízení bytu je totiž více než „retro“. Designéři se ale nakonec rozhodli vyhovět oběma generacím. I kvůli osudu, který rodinu potkal.

Kuchyň ve vanilkové

Byt 2+1 měl původně kuchyň, obývací pokoj a ložnici. Aby sestry získaly vlastní pokoj, vyčlenila jim babička původní obývák, ten se „přesunul“ do kuchyně. Samotná kuchyňská linka je spíše torzem kuchyně, sice s úzkou myčkou, ale s chladničkou v předsíni a omezenou pracovní plochou.

V obytné kuchyni zvolili designéři řešení s kuchyňským ostrůvkem, po kterém babička toužila, protože měla představu o společném vaření s vnučkami. Na ostrůvek navazuje stůl s „barovým“ nástavcem, na druhé straně jej drží na míru vyrobená překližková deska, vyřezaná do geometrického oblouku s perforovanými otvory.

Fotogalerie

Babička se kromě vysněného ostrůvku dočkala i naplnění dalšího přání, a to trouby ve výši očí, ohýbání při pečení jí už nedělalo žádnou radost. Autorům proměny se podařilo umístit v kuchyni i vestavnou chladničku, ta byla předtím v předsíni.

Vanilkovou kuchyň doplnily i dveře od firmy Sepos ve shodném barvě a v kování, které odpovídá zvolenému stylu nábytku i stáří domu. Původní by působily vedle nového nábytku dosti odpudivě.

V místnosti září i rohová pohovka (Phase), na podlahu aplikovali řemeslníci takzvaný mramorový koberec s plničem pórů, to kvůli snadnější údržbě. Vyrovnala se tak křivá podlaha, během několika málo hodin byl povrch pochozí. Největší nerovnosti však musel vyřešit beton, toho spotřebovali řemeslníci hned celé dvě palety.

Nová kuchyň pro babičku má ostrůvek s varnou deskou, na který navazuje atypicky...

Nová kuchyň pro babičku má ostrůvek s varnou deskou, na který navazuje atypicky řešený stůl.

Palandy pro dívčí pokoj

Děvčata vedla časté spory o jediný pracovní stůl, designéři jim dopřáli každé vlastní. Spaní vyřešily palandy, šířka matrací dovolí i přespání kamarádek, což bylo jedno z dívčích přání. Vzhledem k vysokým stropům, kvůli kterým se ovšem pokoje špatně vytápějí, představuje tato varianta praktické řešení.

Velké zrcadlo a krejčovská panna se letos budou hodit hlavně Janě, kterou čeká maturitní ples. Studuje čtvrtým rokem hotelovou školu, Naďa prvním rokem střední školu zaměřenou na sociální činnost. Tento obor si nevybrala náhodou, jejím snem je pomáhat dětem. Pro ni byl nový pokoj ve světlých barvách tím nejkrásnějším dárkem k šestnáctým narozeninám.

A názor architektů na celou proměnu? „Nakonec jsme zvládli zrealizovat oba pokoje, jinak by to byla doslova Sophiina volba, vybrat buď kuchyň pro babičku, nebo pokoj pro holky. Styl kuchyně s obývákem je lehce venkovský, přiměřený věku babičky, avšak doplněný výraznou moderní barvou, přeci jen tam žijí i dvě mladé slečny,“ popisují designéři Kamila Douděrová a František Kobližka.

Podlahu vyrovnal „mramorový koberec“, který lze doplnit kusovým kobercem.

Podlahu vyrovnal „mramorový koberec“, který lze doplnit kusovým kobercem.




Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....



Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Všechno prodali, obětovali víkendy a teď mají bydlení za 895 tisíc korun

Softwarový inženýr Nicholas Underwood z americké Atlanty a jeho přítelkyně,...

Softwarový inženýr Nicholas Underwood z americké Atlanty a jeho přítelkyně, lékařka Heather Yandziaková, skončili s...

Z rekreačního domku mají po rekonstrukci skvělé bydlení u přehrady

Celý interiér je ve výrazné černobílé kombinaci doplněné dřevěnými prvky, které...

Pokud budete hledat v Brně zajímavou lokalitu, určitě nemůžete opominout okolí brněnské přehrady. Zeleň, klid a také...

Malý a tmavý domek proměnili na příjemný prostor se spoustou světla

Integrace terasových dveří vnáší do úzkého prostoru spoustu přirozeného světla...

Malý dům v Londýně představuje skvělé využití prostoru. Chytré nápady architektonického studia Blustin Design přinesly...



Najdete na iDNES.cz