Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen v malém průchozím bytě, kde rodina čeká čtvrté dítě

  1:00aktualizováno  1:00
Pro pětičlennou rodinu, která očekává během pár týdnů dalšího člena, je malý byt 2+1 se špatnou dispozicí velkou komplikací. Pro designéry byla tato situace opravdu výzvou.

Když si nedávno kuchař Miloš (31) bral kuchařku Janu, projevil velkou odvahu. „Vyženil“ totiž hned tři děti: osmnáctiletou dceru Adélu a čtrnáctiletého a sedmiletého syna. Možná i proto Jana (37) kývla teprve na jeho třetí žádost o ruku.

Dnes spolu očekávají narození syna Tadeáše, jenže s blížícím se porodem se ukazuje, že malý byt v Praze 6 v Dejvicích, kde obývací pokoj slouží i jako jídelna a ložnice rodičů (a budoucí pokoj miminka), není právě ideální základ pro poklidný rodinný život a soukromí dospělých.

Původní obývací pokoj byl průchozí.

Původní obývací pokoj byl průchozí.

Děti totiž musí chodit do svého pokoje přes obývací pokoj, který je průchozí i do kuchyně a teprve přes ni se chodí na toaletu!

Další proměnu v televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 19. března v 17:35) dostali na starosti Andrea Hylmarová a architekt Marek Povolný.

„Nápad se zrodil velmi rychle. Dispoziční řešení bylo jasným vyústěním přání majitelů bytu vyřešit zónování bytu a soukromí členů rodiny. Zásadním problémem byla špatně umístěná toaleta, situovaná za kuchyní,“ vysvětlují designéři.

Velké bourání

Spojit obývací pokoj s kuchyní Jana nechce, je v ní chladno a chybí v ní okno. Manželům vadí, že děti chodí přes tento pokoj sloužící třeba i několikrát v noci, osmnáctiletá dcera přichází někdy z diskotéky také hodně pozdě. O soukromí si nastávající rodiče mohou nechat jen zdát. Jejich přání je tedy jasné: zbavit se „průchoďáku“, mít normální postel a soukromí.

Fotogalerie

Vyhovět všem přáním však nešlo, chyběl prostor pro samostatné lůžko. Zůstalo tak řešení s pomocí rozkládací pohovky, je alespoň velká a má kvalitní matraci pro pravidelné spaní.

Prvotní však bylo zbavit se chození dětí přes obývací pokoj. To vyřešilo probourání vstupu na WC z předsíně a prodloužení její chodby tak, aby vznikl samostatný vstup do dětského pokoje. Do kuchyně se nyní vstupuje přímo z předsíně, z ní pak posuvnými dveřmi do obývacího pokoje.

Při rekonstrukci se museli autoři proměny vypořádat s výškovými rozdíly místností, křivými zdmi i rákosovými stropy. Rozdíl ve výšce podlah vyřešily OSB desky, na které se položila plovoucí laminátová podlaha.

Povrchové vedení plynu proměnili designéři ze záporu na přednost:. „Nejvíce nás potěšilo zakomponování stávajících viditelných rozvodů plynu, které jsme zvýraznili a udělali z nich zajímavý grafický prvek v interiéru. Současně jsme z trubek pro plyn vytvořili lampy a rám pro zrcadlo, které doplnily plynové rozvody se stejným provedením,“ popisují Andrea a Marek.

Nejvíc se změnila dispozice bytu, vyřešil se přístup do jednotlivých pokojů přes chodbu, nikoli průchodem přes další pokoj. V bytě je nyní více soukromí pro všechny, což je důležité zejména s očekávaným přírůstkem do rodiny.

Chodbu opticky zvětšily světlé barvy a osvětlení, ale také velké zrcadlo.

Chodbu opticky zvětšily světlé barvy a osvětlení, ale také velké zrcadlo.

Trubky jako ozdoba

„Styl proměny můžeme nazvat městským s malým nádechem industriálu. Místo původního nábytku jsme vytvořili nové úložné prostory, které jsou zakomponovány na míru do stěn. Zajímavý prvek představuje využití původních dveří mezi obývákem a dětským pokojem. Místo zazdění vznikla nika a v ní malá pracovna,“ popisují designéři.

Barevně kombinovali bílou neutrální barvu na stěnách, stropech a skříních s kamennou šedou na dveřích a skříních v obývacím pokoji. Kamenná šeď je použita i jako spojující pruh na stěnách, který propojuje niky u TV a pracovny se zbytkem místnosti. Tento horizontální prvek opticky rozšiřuje zmenšený obývací pokoj.

V malém prostoru kuchyně se designéři snažili nabídnout co nejvíce místa.

V malém prostoru kuchyně se designéři snažili nabídnout co nejvíce místa.

Interiéru výrazně pomohla nová svítidla i jejich praktické bezdrátové ovládání, odpadlo tak zasekávání nových elektrických rozvodů. V předsíni nechali designéři položit mramorový koberec, který je šest hodin po aplikaci už pochozí.

Zapomnělo se ovšem na povolení záboru v ulici před domem pro kontejner na stavební odpad, na což rychle upozornili sousedé. Nakonec městská policie vše vyřešila milosrdnou pokutou ve výši 200 korun.

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...



Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu.

Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl...

Rodina koupila pivovar. Po deseti letech v něm nechala srdce i duši

Vstupní recepci dominují zachovalá keramická historická kamna Braupfanne.

V bavorském městečku Eilsbrunn, ležícím jen pár kilometrů od hranic nedaleko Řezna, byla dlouhé roky dominantou budova...

Sýpka hyzdila centrum Soutic. Od demolice ji zachránili občané

Sýpka se na poslední chvíli vyhnula demolici.

Téměř v centru Soutic poblíž Zruče nad Sázavou stála na vyvýšeném místě historická budova sýpky, která byla tak...



Najdete na iDNES.cz