Jak se staví sen. Dcery pomohly mamince nejen k nové kuchyni

  • 20
Druhý den po Vánocích před 17 roky skončila cesta autem pro mladou rodinu tragicky: otec zahynul a maminka se těžce zranila. Jen obě dcerky vyvázly pouze s drobnými oděrkami. Přesto mladá žena dokončila rozestavěný dům a dcery skvěle vychovala. Jako odměnu jí za to pořídily novou kuchyň.
Reklama

Dcery Ivana a Petra přihlásily maminku potají do televizní show Jak se staví sen. Přály si pro ni novou kuchyň jako odměnu za její obětavou péči. Maminka Ivana pracuje v dětském domově, z malého platu šetří každou korunu, aby dům udržela v dobrém stavu, ale na interiér už jí moc peněz nezbývá. Po letech si sice našla přítele, s nímž žije, ale ani tak není financí nazbyt.

Původní kuchyň, v nice stojí chladnička.

Původní kuchyň, v nice stojí chladnička.

Proměnu v dalším dílu televizní show (Prima 8. května v 21:30) si vzali na starost architekt Marek Povolný a Andrea Hylmarová.

Léta běží, nábytek stárne

Většina nábytku v přízemí, které obývá Ivana (v podkroví žije dcera s přítelem), pochází z doby, kdy se dům stavěl, což je už 24 let. Manžel zahynul, když dům nebyl ještě ani zkolaudovaný, a tak se Ivana musela hodně uskrovnit. Z platu učitelky to jednoduché opravdu nebylo.

Přesto dokázala našetřit na všechno, co bylo potřeba. Jak pro dcery, tak na dokončení a zařízení domu. Původně si dcery Petra a Ivana představovaly pro maminku pouze novou kuchyň, ale protože obývací pokoj na ni volně navazuje, rozhodli se designéři proměnit oba pokoje. A nejen to, celým přízemím prochází stejná dlažba na podlaze, a tak nakonec přibyla ještě i chodba a zádveří domu.

Fotogalerie

Celá proměna se nakonec odvinula od maminčiny záliby ve sbírání starého kameninového nádobí a obliby lehce rustikálního stylu.

Problém s podlahou

Reklama

Největší problém realizace proměny se objevil hned na začátku, kdy chtěli designéři odstranit hned dvě vrstvy keramické dlažby. Jenže pod tou druhou byl nesoudržný a sypký podklad, takže bylo nutné zvolit jiné řešení.

Nakonec se vše stihlo, včetně výměny dveří za nové bílé a také jedny skleněné, posuvné po stěně.

Designéři použili v obou místnostech zemité šedé a hnědé odstíny, jídelní stůl přesunuli do obývacího pokoje, aby jej nemusela rodina obcházet. Na podlahu, ale také na stěnu v jídelní části nechali položit lamely s dekorem tmavého dubu.

A jak se na proměnu dívají designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný? „Z proměny máme velmi dobrý pocit, protože splnila to, co jsme při návrhu očekávali a přáli si. Solidní, funkční, ani ne příliš moderní, ani historizující. Vytvořila příjemné prostředí, ze kterého se majitelům domu podle jejich slov vůbec nechce odcházet,“ hodnotí autoři proměny.

Pohovku, ačkoliv byla téměř nová, vyměnili autoři proměny za světlejší, která...

Pohovku, až byla téměř nová, vyměnili autoři proměny za světlejší, která lépe odpovídala novému barevnému pojetí interiéru.

Lamely s dekorem tmavě hnědého dubu použili designéři i jako obklad na stěnu v...

Lamely s dekorem tmavě hnědého dubu použili designéři i jako obklad na stěnu v jídelní části.

Původní obývací prostor byl podle nich nevyužitý, příliš velký, až smutný. Naopak v kuchyni bylo vše natěsnáno, především kout s jídelním stolem. Vybavení kuchyně se už ocitlo za hranicí životnosti a potřebovalo modernizaci.

Předávání proběhlo ve znamení velkých emocí, slzy tekly „téměř proudem“ a spokojenost majitelky i jejích dcer byla evidentní.

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

20 příspěvků v diskusi