Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen. Dcery pomohly mamince nejen k nové kuchyni

  1:00aktualizováno  1:00
Druhý den po Vánocích před 17 roky skončila cesta autem pro mladou rodinu tragicky: otec zahynul a maminka se těžce zranila. Jen obě dcerky vyvázly pouze s drobnými oděrkami. Přesto mladá žena dokončila rozestavěný dům a dcery skvěle vychovala. Jako odměnu jí za to pořídily novou kuchyň.

Dcery Ivana a Petra přihlásily maminku potají do televizní show Jak se staví sen. Přály si pro ni novou kuchyň jako odměnu za její obětavou péči. Maminka Ivana pracuje v dětském domově, z malého platu šetří každou korunu, aby dům udržela v dobrém stavu, ale na interiér už jí moc peněz nezbývá. Po letech si sice našla přítele, s nímž žije, ale ani tak není financí nazbyt.

Původní kuchyň, v nice stojí chladnička.

Původní kuchyň, v nice stojí chladnička.

Proměnu v dalším dílu televizní show (Prima 8. května v 21:30) si vzali na starost architekt Marek Povolný a Andrea Hylmarová.

Léta běží, nábytek stárne

Většina nábytku v přízemí, které obývá Ivana (v podkroví žije dcera s přítelem), pochází z doby, kdy se dům stavěl, což je už 24 let. Manžel zahynul, když dům nebyl ještě ani zkolaudovaný, a tak se Ivana musela hodně uskrovnit. Z platu učitelky to jednoduché opravdu nebylo.

Přesto dokázala našetřit na všechno, co bylo potřeba. Jak pro dcery, tak na dokončení a zařízení domu. Původně si dcery Petra a Ivana představovaly pro maminku pouze novou kuchyň, ale protože obývací pokoj na ni volně navazuje, rozhodli se designéři proměnit oba pokoje. A nejen to, celým přízemím prochází stejná dlažba na podlaze, a tak nakonec přibyla ještě i chodba a zádveří domu.

Fotogalerie

Celá proměna se nakonec odvinula od maminčiny záliby ve sbírání starého kameninového nádobí a obliby lehce rustikálního stylu.

Problém s podlahou

Největší problém realizace proměny se objevil hned na začátku, kdy chtěli designéři odstranit hned dvě vrstvy keramické dlažby. Jenže pod tou druhou byl nesoudržný a sypký podklad, takže bylo nutné zvolit jiné řešení.

Nakonec se vše stihlo, včetně výměny dveří za nové bílé a také jedny skleněné, posuvné po stěně.

Designéři použili v obou místnostech zemité šedé a hnědé odstíny, jídelní stůl přesunuli do obývacího pokoje, aby jej nemusela rodina obcházet. Na podlahu, ale také na stěnu v jídelní části nechali položit lamely s dekorem tmavého dubu.

A jak se na proměnu dívají designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný? „Z proměny máme velmi dobrý pocit, protože splnila to, co jsme při návrhu očekávali a přáli si. Solidní, funkční, ani ne příliš moderní, ani historizující. Vytvořila příjemné prostředí, ze kterého se majitelům domu podle jejich slov vůbec nechce odcházet,“ hodnotí autoři proměny.

Pohovku, ačkoliv byla téměř nová, vyměnili autoři proměny za světlejší, která...

Pohovku, až byla téměř nová, vyměnili autoři proměny za světlejší, která lépe odpovídala novému barevnému pojetí interiéru.

Lamely s dekorem tmavě hnědého dubu použili designéři i jako obklad na stěnu v...

Lamely s dekorem tmavě hnědého dubu použili designéři i jako obklad na stěnu v jídelní části.

Původní obývací prostor byl podle nich nevyužitý, příliš velký, až smutný. Naopak v kuchyni bylo vše natěsnáno, především kout s jídelním stolem. Vybavení kuchyně se už ocitlo za hranicí životnosti a potřebovalo modernizaci.

Předávání proběhlo ve znamení velkých emocí, slzy tekly „téměř proudem“ a spokojenost majitelky i jejích dcer byla evidentní.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce...
V Mikulově zachránili Štajnhaus. Starobylý dům nemá jedinou rovnou zeď

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce domu z 16. století, který stojí v centru Mikulova....

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se...

Vysoká kuchyňská sestava má dvířka s betonovým povrchem v černém odstínu. Končí...
Byt v klášteře má na stropě fresky, ložnice je v místě bývalé kaple

Žít v klášteře? To vyhovuje jen málokomu. Ale bydlet ve zrekonstruovaném objektu bývalého kláštera ze 17. století, to...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.