Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

  1:00aktualizováno  1:00
Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně a obývacího pokoje. Manžel si je přál pro svou milovanou ženu k výročí svatby i 65. narozeninám.

Manželé Jiřina a Jan oslaví letos oba 65. narozeniny. Mají tři děti, šest vnoučat a jediné, co je trápí, jsou zdravotní problémy manželky, kterou čeká náročná operace.

Manželé mají doma dva pejsky, vnoučata jezdí na návštěvu...

Manželé mají doma dva pejsky, vnoučata jezdí na návštěvu...

Jan by chtěl své manželce poděkovat za krásné manželství, proto rodinu přihlásil do televizní show Jak se staví sen (Prima, 22. května v 21:30).

Manželé by si přáli prohodit kuchyň s obývacím pokojem, aby se z kuchyně mohlo vyjít rovnou na terasu. Paní Jiřina by také ocenila možnost pokoje od sebe (v případě potřeby) oddělit posuvnými dveřmi.

Proměny se ujali architekti Kamila Douděrová a František Kobližka.

Láska (téměř) ze školky

Manželé se znají už ze školky, ve škole spolu chodili dokonce do jedné třídy. Po svatbě před 45 lety se nastěhovali do domku po Janových rodičích a žijí zde dodnes. Jiřině před lety zjistili Crohnovu nemoc, teď ji navíc čeká operace kvůli nádoru.

Fotogalerie

Jan by jí chtěl dodat spoustu radosti i motivace. Stávající kuchyň v padesát let starém domě slouží už přes třicet let, vypadá však celkem zachovale.

Obývací pokoj a jeho zařízení je ještě starší, protože většinu nábytku si manželé pořídili hned po svatbě. Jen gauč je novější, ten dostali od dcery.

Kdysi byla kuchyň tam, kde je dnes obývací pokoj, k této variantě by se manželé rádi vrátili. Paní Jiřina by jen nechtěla, aby byla kuchyň červená, přála by si však „skleník“ na staré hrnečky.

V kuchyni a obývacím pokoji použili designéři na stěnu obklady ve stylu patchworku. Tento dekor nechali vytvořit i na kamenném koberci na podlaze pod jídelním stolem, který nechali vložit mezi „prkna“ na podlaze, a dokonce i na dekoračních polštářích na pohovce v obývacím pokoji. V kuchyni se kromě bílé a dekoru dřeva objevila i tmavě modrá safírová barva, stejná pak také v obývacím pokoji.

Na obklad v kuchyni použili designéři novou sérii Up (RAKO).

Na obklad v kuchyni použili designéři novou sérii Up (RAKO).

„Mottem této proměny byl dar. Po stránce designu bychom se rádi zmínili o kuchyni, kde se povedlo sladit praktičnost, estetiku a modernost,“ říkají designéři Kamila Douděrová a František Kobližka.

Museli se vyrovnat s několika problémy, od nesourodých podlah a nutnosti jejich vyrovnání, až po napojení nové kuchyně v místě původního obývacího pokoje na rozvody vody, kanalizace a elektro, které byly naštěstí ve sklepě pod podlahou.

„Poměrně zásadní komplikace se ukázala až ve finiši kvůli naší chybě při vytyčování elektroinstalace, kdy jsme opomněli zavedení třífázového kabelu pro varnou desku. To bylo třeba udělat do již hotové kuchyně,“ přiznávají designéři.

Nová kuchyň je vybavena novými spotřebiči včetně nahřívací zásuvky na talíře a...

Nová kuchyň je vybavena novými spotřebiči včetně nahřívací zásuvky na talíře a šálky.

Do interiéru zvolili jemné, světlejší barvy v tónech teplejší šedé a béžové. Ty doplnili kontrastní modrou, dekorem tmavšího dřeva a černým sklem kuchyňských spotřebičů.

„Ozdobou jsou látková svítidla na míru a perličkou jídelní stůl s diskem na stropě, který je základnou pro trojici závěsných svítidel,“ upozorňují autoři proměny.

Jednotícím a propojujícím tvarem se stal kruh. „Odkazuje na symboliku vztahu muže a ženy a i jako kruh rodinný. Snažili jsme se jej držet a promítnout do interiéru v různých podobách, velikostech a materiálech,“ dodávají designéři.

Pro manžele přidali ještě jeden bonus, a to novou dlažbu na terasu, na kterou lze vyjít přímo z kuchyně. Místo klasických keramických dlaždic použili plovoucí dlaždice z „mramorového koberce“, které se pokládají nasucho pouhým secvaknutím plastových zámečků.

Autor:






Nejčtenější

Autorem neobvyklého domu s dynamickým interiérem je architekt Kazuyasu Kochi.
Dům šejdrem rodině nevadí. Na barvy a lichoběžníky si postupně zvyká

Někdo by v interiéru s hysterií barev a nepravých úhlů zešílel, jiný si v něm libuje a s láskou bydlí. V japonském domě, kde i dveře jsou lichoběžník, bydlí...  celý článek

Tady žil na sklonku života Ota Pavel u převozníka Jaroslava Zýky. Dnes je...
Chalupy slavných. Otu Pavla těšila rybárna, Šebánka zase Žrapidla

V malebné roubence z filmu Smrt krásných srnců byla chalupou, ve které spisovatel Ota Pavel skutečně žil. „Přestože jsem projel skoro celý svět, nikde mi...  celý článek

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko. V tomto případě však majitel teprve po...  celý článek

Novinka Minimal black matt 20 year light - klika má na své čelní straně...
Černé matné kliky jsou módní, umějí už dokonce v noci i svítit

Je jako podaná ruka: hned víte, zda je vám příjemná. Kliky u dveří se dotýkáme mnohokrát za den, přitom si jen málokdy uvědomíme, jak se v průběhu let dveřní...  celý článek

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Další z rubriky

Vysoká kuchyňská sestava má dvířka s betonovým povrchem v černém odstínu. Končí...
Byt v klášteře má na stropě fresky, ložnice je v místě bývalé kaple

Žít v klášteře? To vyhovuje jen málokomu. Ale bydlet ve zrekonstruovaném objektu bývalého kláštera ze 17. století, to je něco jiného. Zejména když je ve velmi...  celý článek

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce...
V Mikulově zachránili Štajnhaus. Starobylý dům nemá jedinou rovnou zeď

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce domu z 16. století, který stojí v centru Mikulova. Architekti Jan Hora, Barbora Hora a Jan...  celý článek

Obývací pokoj s pohodlnou čalouněnou lavicí pod oknem, která doslova láká k...
Byt ve starém činžovním domě má skvělou atmosféru a ctí staré prvky

Získat zajímavý byt v Brně, to je doslova terno. A třeba i ve špatném stavu, rekonstrukce se zde vždy vyplatí. To je i případ bytu, který zaujímá polovinu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.