Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

  1:00aktualizováno  1:00
Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci spí společně v jednom pokoji v přízemí. A to si přáli změnit oni i jejich prarodiče.

Jedenáctiletý Radek a devítiletá Jindřiška to nemají jednoduché, maminka se jich zřekla a kvůli nemoci se o ně ani starat nemůže. Psychické problémy měla už od dětství, ale naplno propukly po narození dcery Jindřišky.

S jejich otcem se po dvacetiletém vztahu rozešla, děti k němu poslala. Jenže ten péči nezvládal, u třísměnného provozu, v němž pracoval, to prostě nešlo. A tak si vnoučata vzala babička s dědou k sobě.

Ložnice v podkroví s velmi nízkým stropem, kde spala babička. Tu měli designéři...

Ložnice v podkroví s velmi nízkým stropem, kde spala babička. Tu měli designéři proměnit na dva pokoje.

Jenže když děti povyrostly, společné bydlení s prarodiči v pokojích zařízených starým nábytkem a bez špetky soukromí bylo stále obtížnější.

A to přesto, že sourozenci dělají prarodičům jen radost: oba hrají na klavír, dobře se učí a babičku s dědou mají moc rádi. A tak babičku napadlo přihlásit rodinu do televizní show Jak se staví sen.

Proměnu si vzali na starost architekti Kamila Douděrová a František Kobližka. Devátý (a závěrečný) díl přinesl patrně nejrazantnější stavební úpravy v této sérii.

Dům plný překvapení

Manželé tu žijí od roku 1967, ale dům je mnohem starší, dříve patřil rodině paní Jindřišky. Babička s dědou si pro vnoučata přejí dva samostatné dětské pokoje, aby si děti mohly pozvat kamarády a mít každý své soukromí.

Děti přespávají v ložnici prarodičů v přízemí, ani na učení nemají svoje místo. Učí se u starého stolu, u kterého se učila ještě jejich babička.

Fotogalerie

Předělat ložnici v podkroví na dva pokoje byl sice logický nápad, ale pro architekty to znamenalo navrhnout razantní řešení: otevřít strop v podkroví až do krovu, zateplit střechu a vybourat několik příček, to vše za pět dní.

„Otevřením do krovu se celý prostor neuvěřitelně zvětšil, a to tak, až nás to samotné hodně překvapilo. Byli jsme vážně jinde! Hlavně ta výška! Skoro nám bylo ,lítoʻ tam postavit příčku a rozdělit prostor na dva pokojíky,“ popisují Kamila Douděrová a František Kobližka.

Při rekonstrukci často ani netušili, co je čeká, kde se vynoří nosné sloupky, skryté trubky nebo jiná komplikace, jen těžko se dalo odhadnout, kam přesně vyjde trám a jak bude proměna nakonec působit.

„Nápad nepřišel hned. Intuitivně jsme tušili, že nechceme bourat stávající okno ve štítu, dělat nové a rozdělit prostor na dvě symetrické poloviny. Chtělo to něco víc. A tak jsme zapojili i malý pokoj u schodiště, který patřil kdysi dceři. Zásadní problém stávajícího stavu byla konstrukce krovu, která byla z větší části skrytá ve stěnách nebo nad podhledem babiččiny ložnice,“ vysvětlují designéři.

Velký problém představovalo zateplení, které zcela chybělo, komory po stranách v zimě promrzaly a byly k bydlení v této podobě zcela nevhodné.

V pokoji Radka nechybějí klávesy ani „odkazy“ na vesmír.

V pokoji Radka nechybějí klávesy ani „odkazy“ na vesmír.

Ve stěnách oddělující původní ložnici byly nosné sloupky krovu, které museli designéři „zapracovat“ do interiéru, křivou podlahu vyrovnali nasucho vrstvami desek, část krovu pak uzavřeli sádrokartonovou příčkou.

„Styl proměny jsme založili na určitém kontrastu původní konstrukce krovu, kterou jsme do interiéru přiznali, a vybavení pokojů, které působí měkce a útulně. Drželi jsme se jednoduchosti, k tomu jsme volili zajímavé prvky nábytku, provazová svítidla a tapety v dekoru postaršeného barevného dřeva,“ vypočítávají autoři proměny.

Děti dostaly i speciální dárky: každý své vlastní klávesy, Radek jako milovník vesmíru hvězdářský dalekohled a Jindřiška svou vytouženou britskou kočičku.

Trámy posloužily i pro instalaci houpačky.

Trámy posloužily i pro instalaci houpačky.

Statistika letošní série televizní show Jak se staví sen

Celková částka vynaložená na všechny proměny byla 4 948 873 Kč. Nejdražší proměna (přes 645 tisíc korun) se uskutečnila v 8. dílu v Hořicích, kde designéři proměnili tři místnosti pro dvě seniorky. Sponzoři (Whirlpool, Phase, Oresi, Sepos, Quickstep, Climax, Piedra, Philips) věnovali do proměn věci za 2,5 milionu Kč.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se...

Obývací pokoj s pohodlnou čalouněnou lavicí pod oknem, která doslova láká k...
Byt ve starém činžovním domě má skvělou atmosféru a ctí staré prvky

Získat zajímavý byt v Brně, to je doslova terno. A třeba i ve špatném stavu, rekonstrukce se zde vždy vyplatí. To je i...

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor,...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.