Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen pro rodinu s pěti dětmi: vše začíná v kuchyni

  1:00aktualizováno  1:00
Domek po babičce rodina s pěti dětmi zvládla přestavět a hlavně zvětšit, ale na vnitřní vybavení už peníze nezbyly. A tak je nejstarší syn přihlásil do televizní show.

Učitelka Andrea toužila vždy po velké rodině, protože z takové i sama pochází. K synovi z prvního vztahu tak s manželem Jiřím přidala čtyři další děti. A je moc šťastná.

Jiří sice její sen o spoustě dětí až tak nesdílel, ale jejímu přání vyhověl. Už sedm let se proto snaží pro svou rodinu zrekonstruovat a zvětšit s pomocí hypotéky dům po své babičce. Docela se mu to podařilo. Kuchyň s obývacím pokojem v přízemí tak mají celkem 80 metrů čtverečních! V patře jsou pokoje dětí a ložnice.

Pračka se sušičkou se do kuchyně sice bez problému vešly, ale žádný „estetický“...

Pračka se sušičkou se do kuchyně sice bez problému vešly, ale žádný „estetický“ zážitek to nebyl.

S vybavením je to však horší, tady již finance nestačily. Nejstarší z dětí, devatenáctiletý syn, který se věnuje programování a z rodného hnízda se nedávno odstěhoval, proto přihlásil rodinu do televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 21. května v 17:35).

Jeho nápad přišel všem docela vhod, mladší sourozenci by měli rádi k dispozici lépe vybavený prostor, maminka zase velký stůl, kde by se mohla potkávat celá rodina.

Proměna pro velkou rodinu

Designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný se pokusili splnit všechna přání manželů i dětí. Není jich málo, nová kuchyň i obývací pokoj, to vše na ploše, která jinak odpovídá bytu 3+1...

Andrea je momentálně na mateřské dovolené, vedle standardní péče o rodinu se snaží i o výrobu školních pomůcek používaných ve školách typu montessori.

Fotogalerie

Maminka Andrea je hodně akční (dříve dokonce pracovala jako ředitelka základní školy), takže dbá na to, aby měly děti i řadu koníčků a zájmů. Převažují různě sportovní kroužky, s nimiž finančně pomáhají i prarodiče.

Rodiče se dětem hodně věnují, spoustu práce udělali i na domě, ale... Stihnout a pořídit nelze všechno. Designéři by rodině rádi pomohli, protože vidí, že by jim nová kuchyň i obývací pokoj hodně usnadnily život.

„Proměna byla obrovská, na plochu naše největší. Obývací pokoj byl pro návrh jasnější než kuchyň. Ta se hledala déle. Zprvu jsme zkoušeli různé varianty, až nakonec vyhrála centrální pozice stolu a kolem se vinoucí kuchyňská linka. Původní interiér byl velmi nekompaktní. Byl to trochu sběrný dvůr odložených skříní a nefunkčního nábytku. Byly to jednotlivé kusy, které neladily k sobě,“ popisují designéři.

V návrhu se snažili použít i řadu původních věcí, na přání rodiny ponechali podlahu z masivních borovicových prken, zůstaly i původní šatní skříně, které designéři pouze opatřili novými dvířky. Využili i kovové nohy od konferenčního stolku, na které dali novou OSB desku.

Obývací pokoj má kolem 40 metrů čtverečních, takže se do něj vešla i velká...

Obývací pokoj má kolem 40 metrů čtverečních, takže se do něj vešla i velká rohová pohovka.

„Recyklaci“ využili i u nově vytvořeného obrazu ze starých džín, tento motiv využili i u potahu pufu. Zachovali samozřejmě i infrapanely, kterými manželé vytápějí dům, pouze je převážně umístili na strop, kde nejlépe plní svou funkci.

Autor:



Nejčtenější

Byt ve španělské Malaze byl pro rodinu dobrou trefou. Podívejte se

Terasa je velká 27 metrů čtverečních.

Rodina si pořídila ve španělské Andalusii nedaleko Malagy byt se společnou zahradou a dvěma bazény. Majitelé oslovili...

Mají dům se zvonem, udírnu na zahradě vyrobili z kotle lokomotivy

Spoustu věcí kolem domu jsem si dělal sám, třeba zábradlí u schodiště

Nenápadný dům nedaleko Prahy zapadá do terénu s takovou samozřejmostí, že máte pocit, jako kdyby tu byl odnepaměti....



Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Obraz zkázy je pryč. Varovný nápis v klášteru v Plasích však stále platí

Plaský klášter založil v malebné krajině, 25 kilometrů severně od Plzně, roku...

Klášter, zámek a památka v jednom, to je evropsky významný komplex bývalého kláštera v Plasích, který už celá staletí...

Další z rubriky

Maršovská fara byla vždy chudá děvečka. Teď je z ní místní krasavice

Faru proměnila nezisková organizace Sever s pomocí prostředků OP Životní...

Bývalá fara v Horním Maršově se podle starých zápisů během své dlouhé existence mnohokrát nacházela v neutěšeném stavu....

Interiér domu po rekonstrukci zbělal jak pod sněhovou peřinou

Ke stolu z masivního běleného dubu se může společně posadit až osm lidí.

Interiér rekonstruovaného domu Nory a Ivana září jako čerstvě napadaný sníh. Přitom nepůsobí sterilně. Perfektně...

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Najdete na iDNES.cz