Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen pro matku a dceru, které milují růžovou a fialovou

  1:00aktualizováno  1:00
Vrátit se po padesátce do svého dětského pokoje k mamince, to není právě radostné. Jenže Janě nic jiného nezbylo, z částečného invalidního důchodu nájem bytu po rozchodu s partnerem neměla šanci sama zaplatit. Dvě důchodkyně tak žijí společně. Teď se ale dočkaly nového vybavení bytu.

Maminka Libuše před rokem nečekaně ovdověla, a tak jí návrat dcery Jany přišel možná i trochu vhod. Byla zvyklá být v manželství „generálem“, takže teď může velet alespoň dceři. Ke dvěma ženám se navíc o víkendech přidává i vnuk Petr, Janin syn.

Ten po rozvodu nemá kde bydlet, o své dětí se však snaží starat, pokud mu to jeho práce řidiče kamionu dovolí. Bere si je pravidelně na víkendy. V bytě pak přebývají hned čtyři generace.

Původní obývací pokoj - dveře do předsíně jsou zatarasené pohovkou, vstup je...

Původní obývací pokoj - dveře do předsíně jsou zatarasené pohovkou, vstup je přes kuchyň.

Invalidní důchodkyně Jana přihlásila maminku do televizní show Jak se staví sen, aby pro ni získala nový obývací pokoj a pro sebe novou ložnici.

Její „dětský“ pokoj totiž nemá ani skříň. O víkendech v něm přespává syn Petr s dětmi, Jana pak spí v obývacím pokoji na gauči.

Proměnu dalšího interiéru dostali na starost Andrea Hylmarová a Marek Povolný (Prima v pondělí 19. června v 21:30).

Paneláková rošáda

Byt 3+1 je v panelovém domě starém 45 let, má 72 m2. Libuše s manželem stihli zrekonstruovat koupelnu a kuchyň, smrt manžela však veškeré další práce zastavila. Petr sice finančně přispívá, ale po zaplacení alimentů mu moc nezbývá.

Jeho matka je po operaci páteře, s rozdrcenou ploténkou a kloubem nemůže práci, kterou by fyzicky ve svých pětapadesáti letech zvládla, sehnat. Proměna bytu díky televiznímu pořadu je tak pro dvě důchodkyně velkou pomocí.

Fotogalerie

„Finální dispozice obývacího pokoje a kuchyně se chvilku hledala, vzniklo mnoho variant. Hlavním problémem byl špatně vyřešený obývací pokoj a nekvalitně postavený dům. Proto bylo nutné vše radikálně dispozičně předělat a vyřešit nerovnosti v podlahách, příčkách a stropech,“ popisují designéři.

Designéři měli sice původně zadání na dva pokoje, ale protože kuchyň navazuje na obývací pokoj, rozhodli se nově zařídit i ji. A také chodbu, protože bylo nutné vyměnit nejen elektrické rozvody, ale také vybourat příčky, posunout a vyměnit dveře....

Z barev zvolili světle šedou a bílou, protože jim bylo jasné, že matka s dcerou byt brzy barevně „oživí“. Navíc si ženy přály moderní interiér, tak jej dostaly. „Použili jsme neutrální barvy navzdory původním velmi výrazným výmalbám ve fialové, žluté a růžové, což jsou k sobě naprosto pekelné kombinace,“ hodnotí předchozí barevnost designéři. Naopak zachovali tatínkovo akvárium, které bylo jeho velkou láskou.

Pohled do nové kuchyně s indukční varnou deskou, troubou i mikrovlnkou

Pohled do nové kuchyně s indukční varnou deskou, troubou i mikrovlnkou

Konferenční stolek byl stejně jako jídelní stůl vyrobený na míru.

Konferenční stolek byl stejně jako jídelní stůl vyrobený na míru.

„Nová dispozice vyřešila nešikovný úzký průchod do kuchyně. Díky ní jsme zkrátili příliš dlouhou chodbu a získali místo pro zabudovanou šatní skříň a botník, tyto základní úložné prostory v ní zcela chyběly,“ doplňují autoři popis proměny, v níž využili i nábytek vyrobený na míru.

A reakce obou žen? Starší z nich se musela hned po příchodu do nové předsíně dokonce posadit, jak s ní nová podoba „zamávala“. Byla však spokojená, stejně jako dcera, která se konečně dočkala nové ložnice.

Autor:



Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Před šesti lety vypukl v Nevřeni požár. Tragédie přinesla zajímavý nápad

Stavba Centra Caolinum Nevřeň je první etapou velkorysého projektu zpřístupnění...

Dne 23. března 2012 vypukl v Nevřeni, malé vesničce u Plzně s 270 obyvateli, velký požár. Zničil budovy místního...

Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...

Nevzhledný dům na Barrandově přestavěli na bílou krásku. Teď ji opouštějí

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na...

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na příjemnou vilku. Dům, který stojí v...

Najdete na iDNES.cz