Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se staví sen: na přání spojili kuchyň a obývák. Manželka plakala

  1:00aktualizováno  1:00
Před třemi roky si manželé odkoupili byt do osobního vlastnictví, ale na nové zařízení bytu jim už nic nezbylo. Interiér by si však po dvaceti letech užívání zasloužil zásadní změnu. Tu si tak vzali na starost designéři.

Byt 3+1 v Duchcově si manželé, dnes už oba důchodci, zařizovali podle svých finančních možností, jenže ani 15 let těžké práce na šachtě se směnným provozem jim dostatečné finanční zázemí nepřinesly. A tak Jarka po moderní kuchyni stále jen touží a ta původní slouží dál, už více než dvacet let.

S věkem přišlo nové uspořádání v bytě, protože po 47 letech soužití má každý z manželů rád své soukromí. Jarka obývá vlastní pokoj, kde spí a sleduje oblíbené seriály, ale také šije a žehlí.

V malém pokoji sledoval Evžen svůj oblíbený sport. Tento pokoj připojili...

V malém pokoji sledoval Evžen svůj oblíbený sport. Tento pokoj připojili designéři ke kuchyni.

Ve svém obývacím pokoji paní Jarka spí, sleduje televizi, ale také žehlí a šije.

Ve svém obývacím pokoji paní Jarka spí, sleduje televizi, ale také žehlí a šije.

Evžen si užívá druhou televizi v malém obývacím pokoji. Má totiž rád sportovní přenosy, hlavně fotbal, který Jarka opravdu nemusí. Ložnici využívá sám, ženu tak trošku „vypudil“, protože ho rušilo její pochrupkávání. Společně manželé užívají hlavně kuchyň.

Designérka Martina Pištěláková a architekt Lukáš Lipert se tak jejich sen o moderní kuchyni pokusí splnit v dalším díle televizního pořadu Jak se staví sen (Prima v sobotu 2. května v 17:35). Jejich cíl je jasný: dopřát manželům novou kuchyni a najít místo i pro časté rodinné návštěvy. Jarka a Evžen mají totiž dvě děti, sedm vnoučat a pět pravnoučat.

Do původní kuchyně se nevešla chladnička, ke stolu se vešli jen dva strávníci.

Do původní kuchyně se nevešla chladnička a u stolu mohli být jen dva strávníci.

Kuchyň už něco pamatovala, velký jídelní stůl se do ní ovšem nevešel.

Kuchyň už něco pamatovala, velký jídelní stůl se do ní ovšem nevešel.

V centru zájmu je kuchyň

Kvůli velké rodině si manželé přejí zvětšit prostor, nejlépe spojit kuchyň a obývací pokoj. Oba rádi vaří nejen pro vnoučata, která chodí na návštěvu na něco dobrého Ovšem o nějakém společném stolování nemůže být ani řeč, prarodiče mají k dispozici jen malý stůl v rohu v kuchyni, kam se vejdou jen dvě židle.

Jarka se proto chodí kochat moderními kuchyněmi jen do studií, doma má realitu poněkud jinou. Dokonce se jí do kuchyně nevešla ani chladnička a velký mrazák, které jsou v předsíni, a tak designéři museli vyřešit novou dispozici tak, aby vše bylo konečně na jednom místě.

Fotogalerie

„Proměna to byla náročná, na první pohled se prostor nezdál tolik komplikovaný. Postupně jsme ale zjišťovali, že navrhnout smysluplnou dispozici kuchyně, která bude vypadat dobře, nebude lehké. Nešikovná je pozice jádra nešťastně vystupujícího do prostoru kuchyně, i umístění plynového kotle,“ hodnotí situaci Lukáš Lipert.

S kolegyní Martinou musel počítat s téměř centimetrovými limity pro vhodné zařízení nábytkem. „Celkově jsme vytvořili přívětivý, klidný interiér pro ,babičku s dědou‘, pracovali jsme s teplými tóny barev, aby interiér nebyl křiklavý ani sterilně bílý,“ vysvětluje architekt.

Do kuchyně (Oresi) se jim podařilo umístit i velkou chladničku a mrazák Whirlpool, které suplují americkou ledničku. Do úzké předsíně nechali designéři položit světlý „mramorový koberec“ a odstranili pestrobarevné závěsy, chodba se rázem opticky zvětšila. Celá proměna je jasným důkazem, že v malých bytech bývá lepší vyhnout se tmavému nábytku i výrazně barevné výmalbě.  

Odstraněná příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem nikomu nechybí.

Odstraněná příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem nikomu nechybí.

Jak vše dopadlo

Dominantu prostoru představuje přesah podlahové vinylové krytiny Quick-Step na stěnu za televizí, designéři ho použili pro sjednocení a zklidnění prostoru. Původní nábytek neodpovídal charakteru proměny, takže své místo tu našla jen sedačka, která byla v dobrém stavu.

Manželům sice vyhovují dva „obývací“ pokoje, ale občas jim chybí místo při větší rodinné návštěvě. Designéři proto spojili obě místnosti skleněnou posuvnou příčkou. Jejím otevřením lze pokoje propojit, ale zároveň mají manželé možnost nerušeného sledování televize ve „své“ místnosti.

„Bylo jasné, že propojíme kuchyň s obývacím pokojem, příčka mezi těmito pokoji nebyla nosná. Tušili jsme také, že ,sáhneme‘ i do pokoje paní Jarky po její nosnou zeď, předtím byl totiž její pokoj dispozičně trošku větší, ale k ničemu to nebylo,“ říká Martina Pištěláková.

Kvůli rodinným návštěvám se podařilo autorům proměny umístit do obývací části velký jídelní stůl pro šest osob.“Naším cílem bylo vytvořit příjemný domov, který by manželům připomínal zahrádku, kde společně tráví tolik času. Moc se mi také líbily dekorace ve formě lahví a džbánů, které měl Evžen, a Jaruška zase vlastnila hodně knížek o vaření či zahradě. Dále se nám líbila jejich původní sedačka a fotky vnoučat a rodiny, všechny tyto věci v novém interiéru zůstaly a krásně se tam hodí,“ dodává designérka Martina.

Slzy dojetí byly význačnou odpovědí na to, zda se manželům proměna líbí. Emotivní reakce skončila „společnými“ slzami paní Jarky i Martiny Pištělákové.

Do kuchyně se vešla velká chladnička a mrazák, škoda jen sporáku s kombinovanou...
Spoustu úložného prostoru ocení každá hospodyně.

Do kuchyně se vešla velká chladnička a mrazák, škoda jen sporáku s kombinovanou varnou deskou (plyn a sklokeramika) umístěného až do rohu, takže chybí odkladní plocha po pravé straně.

Náklady

Stavební a ostatní práce              141 932 Kč
Podlaha                                          45 445 Kč
Nábytek                                          67 057 Kč
Kuchyňská linka                             67 300 Kč
Spotřebiče                                    119 750 Kč
Osvětlení, dekorace a doplňky       66 131 Kč

Celkem                                         507 615 Kč

Autor:



Nejčtenější

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...



Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...

Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Dům pravé blondýnky. Reese Whitherspoonová svou rolí zvýšila cenu domu

Takřka dramatickou chrámovou atmosféru zdůrazňuje v obývacím pokoji tmavé dřevo...

Cenu domu v Beverly Hills, Holmby Hills a Bel-Air v Los Angeles neurčuje zdaleka jen jeho kvalita, ale také jméno...

Další z rubriky

Češi s hromadou kamení dokážou doslova zázraky. Podívejte se

Před pár lety jen hromada kamení nebo totální ruina. Dnes krásná stavba, u níž...

Před pár lety jen hromada kamení nebo totální ruina. Dnes krásná stavba, u níž by vás ani nenapadlo, že někdy vypadala...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Proměna bytu: v malém 2+1 potřebuje rodina místo pro tři syny

Ložnice rodičů slouží i jako pokoj nejmladšího syna.

Pohodlné bydlení pěti lidí v bytě 2+1 je dost obtížné. Vymyslet však interiér pro rodinu, kde nejstarší dospělý syn...



Najdete na iDNES.cz