Jak se staví sen pro rodinu smolařů: designéři vsadili na barvy

  1:00aktualizováno  1:00
Dvoje dvojčata v rodině, to se jen tak někomu nepovede. Jenže čtyřletý Matýsek z mladší sourozenecké dvojice skončil víc než na rok na vozíku v léčebně, a tak na rekonstrukci domu rodičům nezbývaly síly ani finance. Nový dětský pokoj a jídelna měly být dárkem jemu i rodičům k 15. výročí svatby.

Manželé Štěpánkovi bydlí s dětmi (dvanáctiletými a čtyřletými dvojčaty) v padesát let starém domě. Jeho postupnou rekonstrukci zastavila vzácná kloubní choroba, která upoutala Matýska na dlouhou dobu na vozík.

Rodiče se u něho v léčebně poctivě střídali, navíc pracují na směny, takže si teprve teď zase začínají užívat společný rodinný život. Smůla tak snad už skončila, o první dítě totiž přišli.

Dvojčata podědila nábytek po starších sourozencích.

Dvojčata podědila nábytek po starších sourozencích.

Dvojčata spala vedle sebe, Matýsek si stěžoval, že sestra chrápe...

Dvojčata spala vedle sebe, Matýsek si stěžoval, že sestra chrápe...

Snem rodiny byl velký jídelní stůl, u něhož by mohli rodiče oslavit nejen 15. výročí svatby, ale také nově zařízený dětský pokoj. Mladší dvojčata se totiž musela zatím smířit jen s tím, co zůstalo po starších sourozencích. Matějovi se také nelíbilo, že musí spát vedle sestřičky Magdy, která podle něho chrápe.

Fotogalerie

Splnění jejich přání si vzali na starost designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný, nová dvojice televizního pořadu Jak se staví sen (Prima 14. března v 17:35).

Kromě nového zařízení dvou místností je čekalo vyřešit i velké kusy odpadávající omítky na stropě v dětském pokoji.

Dětský pokoj versus designéři

„Původní stav umožňoval pořádně se ´vyřádit´. Stropy a stěny v domě jsou však křivé, takže se zabudovaným nábytkem jsme se museli poprat, aby zapadl tam, kam bylo zamýšleno. Největší výzvou bylo splnit očekávání čtyřletých dětí, které jsou ve svých soudech a vystupování nekompromisní a dají to člověku jasně najevo,“ říká architekt Marek Povolný.

V pokoji se zvětšil počet úložných prostor, což vzhledem k záplavě plyšáků děti ocení, výrazně se zde vylepšilo osvětlení. Společně se světlou podlahou a bílým nábytkem, který oživuje žlutá barva, tak získal prostor na vzdušnosti.

Nový dětský pokoj čtyřletých dvojčat vsadil na bílou barvu.

Nový dětský pokoj čtyřletých dvojčat vsadil na bílou barvu.

Jako vtipný detail použili autoři proměny dětské kresby dvojčat, z nichž nechali vyrobit vyřezávané samolepky a ozdobili jimi nábytek i stěny. Jako hravý detail skvělé fungují i svítidla Memory od Borise Klimka v podobě balonků, které mladý designér navrhl pro českou značku Brokis.

Designéři se nakonec rozhodli předělat i chodbu, z níž se vstupuje do dětského pokoje a jídelny, aby tuto část domu sjednotili. Vybavili ji nábytkem z IKEA, zatímco v dětském pokoji převládá nábytek vyrobený na zakázku.

„Osobně mám nejlepší pocit z provedení dětského pokoje. Je to účelné, jednoduché a přitom esteticky vydařené,“ hodnotí Marek Povolný.

Malý Matýsek se nejvíce těšil na vlastní postel.

Malý Matýsek se nejvíce těšil na vlastní postel.

Samolepky na stěnách byly vyrobené podle kreseb dvojčat.

Samolepky na stěnách byly vyrobené podle kreseb dvojčat.

Lustry - balonky Memory navrhl v různých barvách a velikostech Boris Klimek pro...

Lustry Memory navrhl Boris Klimek pro značku Brokis.

Jídelna pro rodinu

„Docela jsme se trápili s nerovnými zdmi a s mnoha vrstvami předchozích nátěrů. Ve všech místnostech jsme také hodně postrádali světlo. Proto jsme výběru osvětlení věnovali dost pozornosti. Zariskovali jsme a vytvořili modernější interiér,“ říká Andrea Hylmarová.

Omezený prostor jídelny, která slouží i jako obývací pokoj, přivedl designéry k pořízení menší pohovky potažené koženkou (Polstrin design). Výběr materiálů ovlivnil požadavek na snadnou údržbu (vzhledem k věku mladších dvojčat) a ohledy se braly i na kočky, které s rodinou žijí. Naštěstí tvoří sedáky takzvané minibonelly, tedy pružiny uložené v polyuretanové pěně, takže vydrží i zátěž, kterou představuje skákání dětí. To hned předvedl malý Matýsek při „kolaudaci“.

Velký stůl je pro šestičlennou rodinu důležitý.

Velký stůl je pro šestičlennou rodinu důležitý.

Pohovka z Polstrinu design je kvůli snadné údržbě  z koženky, a také kvůli...

Pohovka je kvůli snadné údržbě z koženky, a také kvůli kočkám.

Zatímco v dětském pokoji byla jako barevný akcent zvolena žlutá barva, v jídelně je to tyrkysová, která se objevila i na subtilním křesle s podnožkou (IKEA). Žlutá „pronikla“ do jídelny alespoň na doplňcích.

Děti byly z proměny svého pokoje nadšené, zejména Matýsek si svůj „splněný sen“ opravdu užíval.

Autoři proměny

Ing. Andrea Hylmarová vystudovala mezinárodní obchod na VŠE. Poté absolvovala roční studium na pražské DesignŠkole. Při navrhování je pro ni velmi důležité poznání klienta jako člověka.

Ing. Marek Povolný
Vystudoval Fakultu stavební, obor Pozemní stavby a architektura ČVUT v Praze. Marek je zkušený architekt, své profesi se věnuje již 14 let. Má za sebou řadu úspěšných realizací. Jeho přístup je moderní, vychází však z potřeb klienta. Jeho motto zní: „Nedělit estetiku a funkčnost.“

Předsíň původně v plánu nebyla, ale designéři ji přidali do rekonstrukce, aby...

Předsíň původně v plánu nebyla, ale designéři ji přidali do rekonstrukce, aby se z pokojů nepřecházelo přes původní interiér, který by s nimi nekorespondoval.

Náklady

stavební a ostatní práce:         75 125 Kč
podlaha:                                     56 828 Kč
nábytek:                                     88 253 Kč
osvětlení:                                  18 099 Kč
dekorace a doplňky:                33 386 Kč

celkem:                                     271 691 Kč

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Rekonstrukce koupelny trvala jediný den. Takovou změnu majitelka nečekala

Deset let stará koupelna potřebovala změnu.

Tereza snila o nové koupelně v romantickém vintage stylu. Přání jí splnil designér Petr Šlejmar, který se pustil do...

Nejlepší dřevěnou stavbou roku 2018 se stala kancelář na stromě

Celkový vítěz soutěže, projekt Tree Office. Návrh umožňuje pracovat nebo...

Do šestého ročníku největší studentské soutěže zaměřené na dřevěné stavění v České republice, Stavby s vůní dřeva 2018,...

Největší jízdárna v Čechách. Unikátní stavba Windischgrätzů unikla zkáze

Budova byla postavena mezi lety 1858 a 1861.

Tři kilometry západně od Tachova v Plzeňském kraji leží Světce, které se zásluhou knížete Alfréda I....



Najdete na iDNES.cz