Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Splnil se jí sen o krásném obýváku a kuchyni, kde má dostatek místa

  1:00aktualizováno  1:00
Nefungující kuchyň, nedostatek úložných prostor v ní, naprostá zastavěnost nábytkem a dalšími věcmi, takže se v místnosti, která slouží jako kuchyň a obývák, nemohla majitelka pohybovat. To byly hlavní tři "hříchy", jež chtěla paní Dana napravit od designérů.

Do rekonstrukce se sama pustit nemohla. Hned z několika důvodů. V roce 2004 jí život změnil úraz. Nevypadal zpočátku nebezpečně, jenže po dalších komplikacích zůstala žena během dvou let upoutaná na vozíček.

Může se hodit

Chcete si koupit byt, který bude vyhovovat vašim potřebám? Vybírejte z nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Z Dany, která žila velmi aktivním způsobem, jezdila na koni a cvičila velká psí plemena, se stala vozíčkářka výrazně odkázaná na pomoc přátel a 84leté maminky. S tělesným handicapem přišly i finanční potíže.

Proměnu místnosti tak dostali na starost designéři z nové řady televizní show Jak se staví sen, již sehraná dvojice architektka Anna Lacová a architekt Jan Ranný (v neděli 10. března v 18:00).

Kuchyňská linka nenabízela příliš úložného prostoru.

Kuchyňská linka nenabízela příliš úložného prostoru.

Pokoj byl zastavěný nábytkem i spoustou drobných předmětů, to vše ztěžovalo...

Pokoj byl zastavěný nábytkem i spoustou drobných předmětů, to vše ztěžovalo majitelce pohyb.

Vedle základních požadavků majitelce naslouchali i v jiném: moc si přála kamenný obklad na stěnu, ráda by se zbavila hluku od sousedů, má ráda přírodní barvy. A protože je věčná optimistka, nechtěla výrazně "invalidní" kuchyň, stále doufá, že se její zdravotní stav zlepší.

Jak dostat přírodu do bytu

Starý pavlačový dům má pro současný způsob zařizování řadu stavebních nedostatků, včetně rákosových stropů. Aby mohli designéři zvolit ostrůvkovou digestoř, museli použít sádrokartonový podhled, kovová kostra pomohla k zavěšení odsavače, do podhledu bylo možné zabudovat i zapuštěné osvětlení.

Fotogalerie

Staré PVC muselo jít samozřejmě pryč, nahradilo je nové, s odolným a protismykovým povrchem. Sádrokarton a skelná vata pomohly vytvořit protihlukovou stěnu, aby se od sousedů nešířil hluk.

Na jednu stěnu použili architekti fototapetu s přírodním motivem, který ještě "rozvedli" s pomocí dvou kmenů břízek. Potěší asi hlavně dvě kočky, které Daně nahrazují společnost. Do stěny instalované "schůdky" přivedou kočičí obyvatelé na rampu nad oknem, takže budou mít k dispozici opravdu zajímavý rozhled po celém bytě.

Odlehčený obklad z kamene si Dana velmi přála, v kombinaci s barvou terakota, kterou má také ráda, a otevřených polic na knihy a dekorace vznikla luxusně působící stěna.

Přírodní motiv z tapety

Přírodní motiv z tapety "prorostl" v pokoji do hmatatelné podoby dvou kmínků břízy pro potěšení kočičích spolubydlících.

Kuchyně na přání

Stará kuchyňská linka měla už opravdu odslouženo, nová, ve tvaru písmene U, přinesla kromě výrazně většího úložného prostoru hlavně estetický posun: ohřívač vody a nová vestavná pračka jsou skryty za dvířky.

Dřez doplnila také myčka, varná zóna pokračuje sníženým jídelním stolem, který může nahradit pracovní prostor pro přípravu jídla vsedě. Pod varnou desku ani pod dřez sice nelze na vozíku podjet, ale Dana si prý takové řešení nepřála, stále doufá, že se vozíku zbaví, zatím je s berlemi schopná chvilku stát nebo ujít pár kroků.

Paní Dana se teď může pohybovat v kuchyni i na vozíku, pro jeho otočení je...

Paní Dana se teď může pohybovat v kuchyni i na vozíku, pro jeho otočení je totiž potřeba minimálně 1,5 metru.

Náklady

stavební a ostatní práce           128 610 Kč
kuchyňská linka (bez montáže)   33 138 Kč
spotřebiče (včetně pračky)        114 139 Kč
lehčený kamenný obklad             10 836 Kč
PVC a koberec                            11 176 Kč
nábytek                                       41 847 Kč
doplňky a dekorace                     37 260 Kč

celkem                                       377 006 Kč

Je ovšem otázkou, zda bylo její přání rozumné, hlavně v kombinaci s plynovou varnou deskou, jež je v porovnání s indukcí z hlediska bezpečnosti méně výhodná.

Elektrická čtyřplotýnková varná deska by však mohla vyžadovat další úpravu rozvodů. Z vozíku to bude mít Dana u varné desky bez možnosti podjetí dost obtížné.

Na přání majitelky se v místnosti objevila i rozkládací pohovka, když není Daně právě nejlépe, musí si i během dne odpočinout, nejraději právě v obývací části. Je jen škoda, že pohovka nemá stavitelné opěrky hlavy nebo alespoň vyšší zádové opěradlo, aby mohla posloužit i jako pohodlné křeslo.

Odlehčený kamenný obklad si majitelka velmi přála.

Odlehčený kamenný obklad si majitelka velmi přála.

A první reakce Dany, pro niž byla rekonstrukce opravdu krásným dárkem k padesátým narozeninám? "Nechápu, kde se tady vzalo tolik místa..."




Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu.

Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl...

Simonova vila v Liberci vstala z mrtvých, zachránil ji Vojtěch Pražma

Vila v Liberci vyrostla v letech 1926-1929 v zahradě mezi dnešní Husovou a...

Dvacátá léta byla dobou mnoha stylů. Jedním z nich byl art deco vycházející ze secese, který si pohrával se stylizací...

Sýpka v Orlických horách se rozpadala. Podívejte se, jak to s ní dopadlo

Sýpka z poloviny 19. století se pomalu rozpadala.

Muzeum Orlických hor otevřelo před několika lety novou a velice atraktivní expozici. Vznikla z pomalu se rozpadající...



Najdete na iDNES.cz