Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dcery nechaly rodičům předělat část bytu. Designéry zaskočily panely

  1:00aktualizováno  1:00
Novou pracovnu a ložnici v panelovém bytě si přály dospělé dcery jako dárek pro rodiče k 33. výročí svatby. Měly pocit, že pokoje už neodpovídají dnešnímu stylu bydlení, protože byly zařízené nábytkem z dob jejich dětství.

Jedna z dcer u rodičů bydlí dokonce ještě dnes, a to s malou dcerkou a manželem. Naštěstí se budou už konečně stěhovat do svého. Zuzana Strouhalová a Radovan Mačák, designéři televizní show Jak se staví sen (Prima family v neděli 28. dubna v 18:00), si tak mohli dovolit vybourat svépomocí vybudovanou šatnu v ložnici. Úložné prostory v bytě se brzy výrazně uvolní.

Zadání ovlivnily koníčky a zájmy zejména otce. Má rád motorky a rockovou muziku, v pracovně by se tak měly více odrazit. Mamince měla být navržena na míru naopak ložnice, aby se o nové pokoje "podělili".

I koberec v pracovně zůstal z dětského pokoje, nábytek byla směs hned několika

I koberec v pracovně zůstal z dětského pokoje, nábytek byla směs hned několika provedení.

Ložnice rodičů - původní stav

Ložnice rodičů - původní stav

Z dětského pokoje vznikla pracovna

Ačkoliv pracovnu využívá otec již delší dobu, stále nesla "stopy" původního dětského pokoje, od tapet, koberce až po zbytky samolepek na nábytku.
Podlaha nebyla právě rovná, ale zase nikoliv tragická.

A protože čas u těchto televizních proměn hraje významnou roli, použili podlaháři místo samonivelační stěrky pouze speciální vyrovnávací podložku, jejíž horní část tvoří lepenka, na kterou se zámkové vinylové lamely přichytí, jako kdyby byla podlaha lepená. Je tak tišší a nabízí i měkčí nášlap.

Otec má rád motorky - proto samolepka s dezénem pneumatik. A také rockovou

Otec má rád motorky, proto samolepka s dezénem pneumatik. A také rockovou muziku

Koutek pro otce: možná určen pro hraní na kytaru...

Koutek pro otce: možná určen pro hraní na kytaru...

Problém ovšem představovaly stěny. Po odstranění tapet se neobjevil štuk, jak se designéři domnívali, ale hrubý panel. Zatímco v pracovně se s šedou výmalbou dala tato vada na kráse pokládat za "industriální" stopu, v ložnici s růžovou barvou to jaksi nešlo. Na štuk nebyl čas, ten musí před výmalbou několik dní takzvaně vyzrát, proto byla zvolena sádrová stěrka a následně nová výmalba.

Fotogalerie

V pracovně byl na jedné straně použit obklad z cihelných pásků, právě pro zdůraznění industriálního stylu.

Táta rocker, maminka romantik

Protože si do pracovny tatínka přála rodina i dostatek úložného prostoru, objevily se zde skříně s posuvnými dveřmi ve dvou hloubkách, aby nepůsobily tak mohutným dojmem.

Pracovní stolek Expedit a police z IKEA vypadají sice na pohled dobře, je však otázkou, kam k nevelkému stolu umístí majitel původní počítač. Ledaže by dostal k výročí ještě laptop...

V pracovně zůstalo akvárium, navíc se v dalším díle seriálu Jak se staví sen mohou diváci seznámit i se zajímavým mladým tvůrcem, který vymýšlí netradiční akvária (více ve videu).

Vestavěnou šatnu designéři zrušili, aby byl přístup k posteli z obou stran.

Vestavěnou šatnu designéři zrušili, aby byl přístup k posteli z obou stran.

Náklady

stavební a ostatní práce           69 790 Kč
podlaha                                    38 657 Kč
nábytek                                    54 626 Kč
dekorace a svítidla                   27 446 Kč

celkem                                    190 519 Kč

Pro maminku navržená ložnice je hodně romantická, ale konečně mají oba manželé přístup k lůžku z obou stran a také postel má rozměry odpovídající páru.  

Růžovo-fialová barevnost sice pro rockera není, ale snad se s ní časem vypořádá. Výrazná tapeta na stěně za lůžkem byla vyrobená na míru.

Původní šatnu nahradila dvojdílná skříň ze zrcadlovými čelními plochami, které pokojík opticky zvětšují. Jako dekoraci použili designéři zarámované fotografie vnučky. A reakce rodiny? Jásaly hlavně dcery, podle slovního hodnocení se proměna líbila i rodičům.

Fototapeta na stěně byla vyrobena na míru.

Fototapeta na stěně byla vyrobena na míru.







Nejčtenější

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci. Nižší patra, určená pro restauraci a...  celý článek

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na...  celý článek

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a provokativní modely. A přesně v tomto...  celý článek

1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost však trvala krátce. Přesně do chvíle, kdy...  celý článek

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme...  celý článek

Další z rubriky

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě žije bývalý právník a nynější galerista...  celý článek

Dům má jednoduchý tvar a jak při pohledu od ulice, tak ze zahrady je umístěn na...
Bílý štuk a omítku odmítli. Obklopili se dřevem od podlahy až ke stropu

“Chtěli jsme bydlet ve dřevě. Líbí se nám to pohledově i pocitově, je to pro nás mnohem přijatelnější volba než bílý štuk a omítka,“ říkají majitelé domu na...  celý článek

Trojdílná kožená sedačka, křesílka a konferenční stolky jsou právě těmi...
Jak zařídit levně byt po babičce: chce to vkus a odvahu kombinovat

Díky lásce k starému originálu a citu pro kombinaci s novým se Haně podařilo vybudovat si milé bydlení, jež má velmi osobitou atmosféru. Návštěva byla...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.