Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Děsivou kuchyň rozzářila jásavě zelená, obývák slouží i jako ložnice

  1:00aktualizováno  1:00
Byt 1 + kk na bohnickém sídlišti je malý pro jednoho, natož pro dva. A když musí jeden z manželů ještě využívat invalidní vozík, je jasné, že boj o centimetry nikdy nekončí.

Když se Jiří s Anetou brali, netušili, co je potká. Těžká nemoc partnera před jedenácti roky skončila jeho téměř tříletým pobytem v nemocnicích a léčebnách. Domů se sice vrátil, ale na vozíku. Finančně se to samozřejmě na možnostech rodiny výrazně odrazilo.

Minikuchyňka (přibližně 220 × 180 cm) byla zařízena původní linkou a spotřebiči, které připomínaly muzejní trofeje. Stařičký dvouplotýnkový vařič a stará trouba překvapovaly tím, že ještě vůbec fungují, chyběla zde digestoř, nábytek a otlučený dřez působily víc než depresivně.

Původní obývací pokoj

Původní obývací pokoj

Původní kuchyně

Původní kuchyň

Kamila Douděrová a Ivana Ludvíková, designérky pořadu Jak se staví sen (Prima family v sobotu 17. března v 18:00), tak musely řešit problémy, jejichž realizace přinese jistě řadu ohlasů.

Bezbariérové řešení

Protože Jiří nemohl ani projet na vozíku do kuchyně (přitom v pořadu zaznělo, že poté, co jej musí využívat, se stalo vaření jeho hobby), nechaly designérky odstranit dveře a vyříznout zárubeň. Vstup do kuchyně se tak rozšířil. Jiří je naštěstí schopný ujít pár kroků sám.

Fotogalerie

Obě místnosti sjednotila shodná šedohnědá laminátová podlaha, bílá výmalba prostor opticky zvětšila. I pokoj má totiž (odhadem) sotva dvacet metrů čtverečních, musí přitom sloužit jako jídelna, obývák i ložnice.

Každodenní rozkládání pohovky není příjemné, ale jiné řešení manželé neměli.

Veškerý nábytek nechaly designérky odvézt. Do pokoje se vyráběly skříně na míru, do kuchyně postačila sériová produkce.

Bílá a zelená

Vybavení kuchyně bylo opravdu v dezolátním stavu. Dveře vestavných skříní nahradily nové (či pouze nově nalakované?), původní jídelní stůl a židle skončily patrně někde v kontejneru.

Celá přední stěna je prosklená, pokoj je tak hodně světlý.
V novém interiéru převládá bílá.

Průchod před a po proměně

Kuchyňskou linku tvoří horní široká klopna s elektrickým otvíráním umístěným do lišty po pravé straně spodní skříňky, spodní část pouze teplovzdušná trouba, dvě 30 cm široké skříňky a vestavná chladnička.

Designérky použily sklokeramickou dvouplotýnku a úzký nerezový dřez, v němž však lze větší kastrol umýt jen těžko. Chybí tu navíc digestoř, byť by bylo patrně možné použít jen recirkulační, na odtah se před lety patrně nemyslelo.

Na stěnu za linkou umístily autorky proměny takzvané grafosklo. Patent české firmy Jap představuje zjednodušeně sklo se zalaminovaným digitálním tiskem (nebo dokonce textilií), takže lze sjednotit dekor obkladu či dvířek včetně závěsů.

Kuchyň po proměně

Kuchyň po proměně

Sklo je kalené, takže dodatečné vrtání nepřipadá do úvahy. Digestoř se však mohla namontovat mezi dva díly skla, nebo (kdyby bylo víc času) nechat připravit montážní otvory pro digestoř do skla ještě před jeho kalením.

Vyřešit prostor o šířce 180 cm a délce kolem 200 cm je určitě obtížné, navíc pro vozíčkáře. Jídelní stůl proto nahradil malý rozkládací, pod jehož desku může JIří zajet i na vozíku.

Pokoj v bílé

Do pokoje použily designérky rozkládací pohovku Ektorp Löväsz z IKEA za 19 990 korun, kterou doplnily o lehké křeslo, mobilní stolek a bílé skříně s posuvnými dveřmi na míru.

Utírat prach na skřínkách budou manželé asi jen velmi obtížně.

Utírat prach na skřínkách budou manželé asi jen velmi obtížně.

Malé "kostky" nad pohovku vypadají efektně, v souvislosti s běžným provozem a hlavně úklidem domácnosti této rodiny však vyvolávají trochu pochybnosti. Jsou praktické?
Malý stolek doplnily čalouněné židle ve veselé "jarní" zelené, ta se objevila i v kuchyni na dvířkách.

Náklady

stavební a ostatní práce        58 928 Kč
kuchyně včetně spotřebičů    52 625 Kč
podlaha                                 21 497 Kč
nábytek na míru                    57 730 Kč
doplňky a dekorace              68 985 Kč

celkem                                255 765 Kč

Na zdi proti pohovce se objevilo grafosklo také, tentokrát s motivem ubíhající bílé chodby knihovny. Ta tak vtipně "navazuje" na bílé police, jimiž jsou zakončeny šatní skříně.

Posledním místem, kam Kamila Douděrová a Ivana Ludvíková grafosklo nechaly vyrobit, je deska malého mobilního stolku u pohovky.

Jarní zelená oživila pokoj i kuchyň.

Jarní zelená oživila pokoj i kuchyň.

A reakce majitelů? "To jsme si ani nezasloužili, je to nádherné," měla slzy v očích paní Aneta. Přes všechny výhrady je jasné, že si manželský pár polepšil. A to je pro Jiřího a Anetu to nejdůležitější.






Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

V hlubokých lesích se skrývá krásný dům. Slibuje úžasné ticho a klid

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním...

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním místem pro ty, kteří touží po klidu na...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...



Najdete na iDNES.cz