Ze staré stodoly má koncertní sál a ještě ušetřil na daních za dům

  1:00aktualizováno  1:00
Prohlédnout si pět nových a hlavně nejzajímavějších moderních domů v Los Angeles a okolí může každý, kdo si zaplatí vstup na výstavu bydlení spojenou s časopisem Dwell v kalifornské metropoli. Stavby vybírají jeho redaktoři, aby zájemcům představili design unikátních obydlí.

Pohled na nový dům: zrekonstruovanou stodolu doplnila dvoupodlažní stavba. | foto: Ája Bufka

Nejpopulárnější částí výstavy, která probíhá každoročně koncem června ve veletržním centru v Los Angeles, je prohlídka domů ve stylu současných představ místních architektů.

Bez zaplacení vstupného ovšem nikdo nedostane mapu s pěti adresami vybraných staveb. Potom je už každý odkázán sám na sebe: během jednoho dne lze zvládnout všech pět domů, ale tachometr může ukázat až 150 km.

Ke staré stodole si  nechal majitel přistavět menší dvoupodlažní dům.

Ke staré stodole si nechal majitel přistavět menší dvoupodlažní dům.

Na vybraných místech se zájemci o nové vize setkávají se staviteli a architekty. Ti jim během ukázky vysvětlí své představy i problémy, se kterými se setkali při navrhování i realizaci domu.

Z letos předvedených projektů srší touha tvůrců a majitelů po ekologickém a ekonomickém bydlení. Pokud jde o vzhled domů, lze mu přezdívat kvůli převládajícím tvarům „architektura krabic“.

Výjimečný dům

K letošním „perlám“ patřil dům v Beverly Hills, který nedávno navrhla firma Walker Workshop Design. Bývalou stodolu s novou dvoupodlažní stavbou s výhledem do kaňonu vystavěnou hned vedle propojili autoři projektu chodbou. Dohromady zabírá stodola a dům plochu 242 čtverečních metrů.

Bývalá stodola slouží majiteli, koncertnímu houslistovi, jako soukromá koncertní nebo projekční síň s klavírem a prosklenými stěnami od podlahy ke stropu. Možnost dokonalého zatemnění a vynikající akustika umožňují široké využiti.

Fotogalerie

V nové přístavbě jsou v horním patře dvě ložnice, které doplňuje v přízemí kuchyň s profesionálními spotřebiči, jídelnou a obývacím pokojem s krbem. K ložnicím patří stejný počet koupelen a toalet.

Dřevem obložené horní patro vypadá, jako by se vznášelo nad spodní menší částí domu i díky terase, která s průhledným skleněným zábradlím „obaluje“ skoro celý dům.

Proč nebylo jednodušší zbořit stodolu a začít stavět od podlahy vše nově? Za to mohou kalifornské daně z nemovitostí, které, zjednodušeně vysvětleno, odpovídají u nových staveb poplatkům v hodnotě přibližně deseti procent prodejní ceny.

Pokud majitel provádí jen rekonstrukci, ke které stačí podle zdejších zákonů ponechat jednu původní stěnu, zaplatí jenom za to, co přistavěl. Mnohdy to znamená velké úspory. Díky tomu se roční poplatky mohou lišit u podobně velkých domů stojících vedle sebe až o tisíce dolarů.

Bývalá stodola po rekonstrukci

Bývalá stodola po rekonstrukci

Snaha o ekologické bydlení

V současnosti u moderních rodinných domů převládají jednoduché tvary kvádrů. Uvnitř umožňují otevřený půdorys s výhledem, kvalitními povrchy i chytrými technologiemi a zařízeními ovládanými na dálku pomocí wi-fi.

Místnosti jsou otevřené přírodě, světlu, využívají regulaci chlazení a tepla podle ročních období. Preferovanými materiály těchto moderních konstrukcí jsou železem vyztužené lehké betony, dřevo a sklo. Posuvné skleněné stěny od podlahy ke stropu umožňují otevírání prostoru nejenom mezi místnostmi uvnitř domu, ale i snadný přechod ven na zahradu (často s bazénem) a zpět.

Dispozice domu preferuje propojení kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem. Je proto snadné je sdílet se všemi členy rodiny. V případě potřeby se lze uzavřít v soukromí pokojů. Nedílnou součást obydlí představují úložné prostory včetně průchozích šaten. V oblibě jsou podlahy z korku nebo bambusu a stěny z recyklovaného dřeva ze zbouraných domů a nových typů sádrokartonů.

Původní stodolu po rekonstrukci spojili architekti ze studia Walker Workshop...

Původní stodolu spojili architekti s novou stavbou pomocí chodby.

Solární články umístěné na střeše dodávají elektrickou energii do jednotlivých místností. „Inteligentní“ vytápění a klimatizace jsou podporovány izolací ve stěnách a stropními ventilátory. Zařízení „Nest Learning Thermostat“ se umí naučit, jak majitelé žijí, a udržuje obydlí při teplotě, kterému dávají přednost.

Problémy s vodou v poušti, na které se Los Angeles nachází, má částečně vyřešit systém recyklování odpadní vody „Grey water” (z kuchyně akoupelny, ale jen pro využití na zahradě a případně mytí auta) pomocí nádrží na zachycení dešťové vody, baterie s omezeným průtokem a především snaha o průmyslové odsolení vody z Pacifiku.

S tím, jak se zvyšují náklady na energie, se takové domy stávají výhodnou investicí, přestože nejsou levné. Zájemci si u nich v závislosti na lokalitě musí totiž často sáhnout hluboko do peněženky. V katalozích s nemovitostmi se třípokojové domy s obývacím pokojem, kuchyní a třemi koupelnami o ploše 300 čtverečních metrů nabízejí v cenách kolem tří milionů dolarů.

Autoři: ,



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Horská chata vypadá jako bludný kámen. Některé stěny má prosklené

Horská chata Black Lodge v Ålesundu v Norsku vypadá jako „zapomenutý“...

Mrazivé počasí a velké prosklené plochy se už dnes nevylučují. Důkazem je soukromá horská chata Black Lodge od studia...

Sklář Jakub Berdych se inspiruje poklopy kanálů i polystyrenem

V interiéru lze kanálové lahve řadit do větších celků, 2017. Originální dekor...

Skleněné artefakty od sklářského výtvarníka Jakuba Berdycha balancují na pomyslné hranici umění a designu. Svou krásou...

Dům ve tvaru srdce vznikal pět let. Výsledek majitele nadchnul

Dům ve tvaru srdce od architektky Daniely Polubědovové se stal absolutním...

Perfekcionalismus a důraz i na sebemenší detail. I tak lze charakterizovat tvorbu architektky Daniely Polubědovové....



Najdete na iDNES.cz