Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak dostat pět lidí do tří pokojů v paneláku

aktualizováno 
Typický třípokojový panelákový byt, jakých jsou tisíce, změnil tvář díky návrhu architektů Aleše Lapky a Petra Koláře ze studia ADR. Proměna se udála v rámci projektu s názvem Raiffeisen Styl. Manželský pár, který má tři syny ve věku 4, 6 a 16 let, žije v klasickém třípokojovém bytě v panelovém domě na jednom brněnském sídlišti.
Proměna panelákového bytu

Proměna panelákového bytu | foto: VIZUALIZACE: STUDIO HORÁK

Na trochu omezenou velikost bytu si již zvykli, o jeho uspořádání se to však říci nedá. To absolutně nevyhovuje.

Mají čtyři v podstatě stejně velké místnosti s jedním oknem, z nichž jedna má navíc lodžii. Všechna okna vedou na jednu světovou stranu, jeden z pokojů slouží jako jídelna s kuchyňským koutem, sousední pokoj patří synům.

Kolem sociálního zařízení se přes předsíň prochází do obývacího pokoje nebo do sousední ložnice.

Koupelnu a toaletu již majitelé nechali přestavět, přesto je sociální zařízení malé. Za nešťastně řešené se dá označit také umístění obývacího pokoje, příliš vzdáleného od jídelního stolu, komplikovaně přístupného úzkou chodbou.

Interiér bytu je navíc zařízen poměrně masivním nábytkem, který prostory opticky zmenšuje.

Rodina chce vytvořit co možná největší společný obytný prostor s akváriem, soustředit jídelnu s obývacím pokojem do centra bytu, zvětšit a lépe dispozičně uspořádat sociální zařízení a zároveň vytvořit samostatnou místnost pro praní a sušení prádla.

Dětský pokoj a ložnice mají zůstat na svém místě, avšak s lepším uspořádáním prostoru.

Dominantou bude velký obývák
Jak si s tak náročnou přeměnou poradili architekti Aleš Lapka a Petr Kolář?

Propojením dvou středních místností a přestavěním sociálního zařízení vznikne poměrně velký obytný prostor, který tvoří centrum bytu. Příčky jsme navrhli tak, že vytvářejí takzvané niky, do nichž lze umístit vestavěný nábytek. Tím vznikne kompaktní obdélníkový prostor, do kterého jsou začleněny jednotlivé nábytkové prvky, jako například kuchyňská linka, knihovna či prostor pro televizi.

Ve vstupní části se tím získá prostor pro dostatečně velkou šatnu, samostatnou toaletu s vlastním umyvadlem, koupelnu a místnost pro domácí práce, která v současném bytě chybí.

V pravé části bude ložnice rodičů s přístupem do lodžie. Posunutím vstupních dveří do ložnice směrem k oknu vznikne prostor pro vestavěné šatní skříně. V levé části bytu vznikne dětský pokoj s odděleným koutem.

Téměř všechen nábytek navrhujeme bílý. Byt totiž není příliš velký a bílá barva ho nebude opticky zmenšovat. Navíc bílý ucelený prostor a světlá šedá podlaha umožní dobré zabydlení a doplnění o osobní věci a předměty.

Na podlahu ve všech prostorách počítá návrh s litou epoxidovou nebo cementovou stěrkou v šedé barvě, dveře budou z bílého skla bez použití prahů. Prostor se tak opticky zvětší. Někde může být podlaha pokryta barevnými koberci, podle vkusu uživatele. Okna zůstanou zachována beze změn, pouze se opraví, eventuálně vymění podle skutečného technického stavu.

Osvětlení prostor bude řešeno přisazenými stropními svítidly, jelikož světlá výška místností neumožňuje použití sádrokartonového podhledu a zapuštěných svítidel, takzvaných downlightů.

Rekonstrukce "od podlahy"
Je třeba si uvědomit, že nejde o kosmetickou úpravu, ale o skutečnou přestavbu bytu, navíc v panelovém domě. Architekti ze studia ADR proto upozorňují: Sekání drážek do panelů je téměř nemožné, proto je třeba počítat s rozvody do nově vzniklých, pravděpodobně sádrokartonových příček, případně do podlahy.

Musí se odstranit větší část vnitřních stěn, a tedy i demontovat všechny instalace a rozvody. Lze předpokládat, že podlahy nebudou zcela v rovině, takže bude potřeba je vyrovnat. Nutno počítat i s kompletní výměnou všech elektrických rozvodů a zdravotně technických instalací.

V této souvislosti dojde i na nové omítky a malby, výměnu všech dveří a osvětlení. Stávající rozvody topení zůstanou zachovány. Dá se říci, že v jednu chvíli bude byt zcela rozebrán a pak znovu postaven.

Očima architekta
Aleš Lapka a Petr Kolář - ateliér ADR

Aleš Lapka působil v řadě významných ateliérů a studií, v roce 1996 společně s architektem Petrem Kolářem založil architektonický ateliér ADR. Ten se specializuje na projekty staveb a rekonstrukcí (rodinné a bytové domy, administrativní budovy), projekty interiérů (například prodejní galerie Konsepti a Living Space, interiéry bytů), design nábytku (stolové systémy Focus a Horizont) a instalaci výstav. Ateliér získal řadu ocenění, jako je třeba Cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR za nejlepší investorský záměr, Finalista Grand prix 2003 Obce architektů v kategorii rekonstrukce, Národní cena za design 2002 v soutěži vynikající výrobek roku, udělenou Design centrem České republiky.

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Bytový dům nemá SVJ, proplacení výměny oken si část majitelů vydupala

1

Bydlím v domě se čtyřmi byty. Na opravy si šetříme na účtu vedeném pod mým jménem, SVJ nemáme. Tři byty vyměnily stará...



Najdete na iDNES.cz