Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak bydlí Jana Labuťová, fotografka, která fotí nejlepší české interiéry

  1:00aktualizováno  1:00
Díky své práci navštívila fotografka Jana Labuťová spoustu zajímavých bytů i domů. Z každého interiéru si odnesla inspiraci a dobrý nápad. Všechno využila při rekonstrukci svého půdního bytu. Včetně europalet.

V kuchyni je na podlaze marmoleum, jinak jsou v bytě podlahy z přírodního dřeva | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Jídelní stůl měl být původně zelený, Jana si prosadila barvu bouřkového mraku

Jídelní stůl měl být původně zelený, Jana si prosadila barvu bouřkového mraku

Bydlíte v klidné části Prahy na Zbraslavi, navíc v malé vilce jen pro několik nájemníků. Jak jste získala půdní prostor právě tady?
V místech, kde je hlavní obytná část, byly dříve dva malé byty propojené domovní chodbou. Téměř před patnácti lety se mi podařilo pronajmout jeden z bytů, brzy poté i ten druhý a následně celý prostor odkoupit včetně půdy. Pak jsme částečně zrekonstruovali hlavní prostor.

Až do minulého léta byla hned za dveřmi ložnice půda, kterou jsme používali pouze jako úložný prostor. Jenže máme dvě děti, které rychle rostou a už si zaslouží každý své soukromí. Rozhodli jsme proto na místě půdy udělat druhý dětský pokoj. Šlo o rozsáhlou rekonstrukci, takže jsme postupně došli k závěru, že je ta pravá chvíle zrekonstruovat rovnou celý byt.

Pokoj dcery Klárky je na bývalé půdě, kvůli němu celá rekonstrukce začala

Pokoj dcery Klárky je na bývalé půdě, kvůli němu celá rekonstrukce začala

Původně jste tedy tak zásadní proměnu interiéru neplánovali?
Nejdřív šlo opravdu jen o jeden dětský pokoj, ale v průběhu stavebních prací se začaly rozpadat podlahy, ve stejnou dobu se dělala nová fasáda domu a všichni se rozhodli pro nová okna. Tak jsme si řekli, že je vyměníme také, navíc jsme potřebovali nové topení a pak už to na sebe navazovalo. A protože můj muž Martin pracuje ve stavebnictví a problematice rozumí, vymyslel kompletní přeměnu prostoru.

Pokoj staršího Vojty je zařízený jednoduše, ale účelně

Pokoj staršího Vojty je zařízený jednoduše, ale účelně

Ovlivnila vás spolupráce s časopisy o bydlení?
Určitě. Každý z bytů nebo domů, který jsme s kolegou Jirkou Vaňkem fotili, měl nějaký nápad, jenž mě zaujal. Některé fotografie z Moderního bytu jsem si i vystřihávala a ukládala, opisovala jsem si kontakty na designérská studia a různé showroomy. Také se dost změnil můj vkus. Dřív jsem měla ráda romantický styl interiérů, který se označuje jako selské baroko.

Spolupracovali jste na realizaci s architektem?
Díky technickým a praktickým znalostem mého muže a tomu, kolik bytů už jsem prošla, spolupráce s architektem vlastně nebyla nutná. Martin vyřešil dispozici bytu a umístění nábytku, já jsem víc zasahovala do zařízení včetně doplňků.

Umístění klasického větráku na stropě bylo inspirováno filmy Alfréda Hitchcocka, stůl ze dvou palet je nápad manžela

Umístění klasického větráku na stropě bylo inspirováno filmy Alfréda Hitchcocka, stůl ze dvou palet je nápad manžela

Koho napadlo použít dvě europalety místo stolku?
To byl nápad Martina. Rádi kombinujeme kvalitní nábytek s industriálními prvky. A taky je zábavné dávat věcem novou funkci, nemyslíte?

Byla náročná koordinace rekonstrukce, když jste ji řešili sami?
Hlavním problémem bylo, že na celou rekonstrukci byly jen tři měsíce. Vojta je školák, a tak jsme ho měsíc vozili do školy na Zbraslav z Košíř, kde jsme přechodně bydleli. Martin měl tehdy podrobný plán, jak všechno udělat, a opravdu to zvládl. Spoustu věcí jsme ale museli objednat dlouho dopředu.

Jediné, co jsme nezvládli, byla kuchyňská deska, která měla být italská. A Italové mívají celý srpen prázdniny! Zaměřit desku na kuchyňskou linku, která ještě neexistovala, tak dlouho dopředu nešlo.

Koupelna zůstala jako jediná místnost v bytě v původním stavu

Koupelna zůstala jako jediná místnost v bytě v původním stavu

Co bylo pro váš nový byt prioritou kromě funkčnosti?
Určitě jsme chtěli co nejvíc využít přírodních materiálů. Chtěli jsme dřevěná okna, dřevěné podlahy i dveře, v tomto ohledu jsme nešetřili. Dispozičně nám šlo hlavně o to, aby byl celý prostor co nejvíce otevřený.

Udělali byste dnes něco jinak?
Nic bychom nepředělávali. Jen máme v plánu ještě postupně dokončit pár drobností. V pokojíku Klárky, kvůli kterému to vše začalo, chceme vybudovat schody na vyvýšenou půdu, ve Vojtově pokoji vytvoříme pro stejný účel lezeckou stěnu.

Do výklenku ve zdi u jídelního stolu chceme mít akvárium s rybičkami, do obývacího pokoje vestavíme knihovnu apod. Tento byt má rozhodně ještě nějakou budoucnost.

Modernizaci bytu přežila komoda, kterou si manželé koupili po narození Vojty, mají k proto osobní vztah

Modernizaci bytu přežila komoda, kterou si manželé koupili po narození Vojty, mají k ní proto osobní vztah

jana labuťová

* 1974

Vystudovala fotografii, vyučuje na Škole kreativní fotografie, věnuje se fotografování převážně architektury a reportážní fotografii.

Jana Labuťová s dětmi

Jana Labuťová s dětmi

Moderní byt


Časopis Moderní byt obhájil letos vítězství v soutěži Časopis roku Unie vydavatelů České republiky.

Ve své kategorii si odnesl skleněnou sošku už potřetí. Cena se uděluje za výsledky a přínos v předchozím roce a opravňuje k označení titulem Časopis roku po celý rok 2010.

Více se dočtete v časopise Moderní byt č. 7/2010.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Další z rubriky

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz