A co toto slovo vlastně znamená? Pochází z americko-španělského slova barbacoa, které bylo pravděpodobně převzato z jazyka taino, který používal dnes již vymřelý národ Aravaků žijících na Velkých Antilách, Bahamách a zejména na Kubě. Ve slovnících se barbecue používá hlavně pro označení společenského shromáždění lidí, při němž se venku griluje maso.
Výběr místa
Pro majitele rodinného domku není barbecue žádný problém. Stačí při navrhování zahrady pamatovat na příjemný kout, kde bude zpevněná plocha, třeba i s krbem, s posezením, nebo dokonce s malým altánem. Ideální místo pro domácí grilování je někde v závětří, kde vám průvan nezpůsobí bolesti hlavy a vítr nebude odnášet kouř a popílek přímo do domu nebo k sousedům. Takové místo by však nemělo být příliš daleko od domu, aby bylo snadné dojít pro zapomenuté koření či další příbory rychle do domu. Vyplatí se počítat s přívodem elektrické energie a vody, což se při přípravě jídel vždycky hodí.
Gril můžete přenášet
Výhodou grilu oproti krbu je fakt, že jde o přenosnou záležitost - ať už jde o gril na dřevěné uhlí, plynový či elektrický. Klasikou jsou grily na dřevěné uhlí. Jídla, která jsou na něm připravována, mají svou specifickou chuť.
Zdravější přípravu grilovaných jídel nabízejí takzvané lávové grily. U nich propanbutanová bomba ohřívá lávové kameny, jejichž žár pak vytváří ze syrového masa opravdovou delikatesu. "Výhodou lávových grilů je i to, že většina prodávaných modelů má dva na sobě nezávislé hořáky, takže můžete na jednom grilu připravovat dvě různá jídla, navíc při odlišné teplotě," vysvětluje Zuzana Zelenková z firmy Camping Gaz CS. Ta se specializuje na potřeby pro volný čas - grily, chladicí boxy a podobně. Dva hořáky mají také tu výhodu, že pokud se sejde menší počet lidí, můžete grilovat jen na jedné straně a na jednom zapnutém hořáku.
Lávové kameny se musí pouze jednou za čas obnovit. "Při běžném grilování asi tak jednou týdně - vydrží lávové kameny jednu až dvě sezony," říká Zuzana Zelenková. Kameny se totiž po čase rozpadnou a propadnou roštem. Pak stačí dojít do prodejny, kde grily prodávají, a koupit kameny nové. Tříkilové balení vyjde asi na čtyři sta korun, lávový gril pořídíte asi od pěti tisíc korun a výše. Klasické grily na dřevěné uhlí pořídíte už za pár set korun.
Pro sváteční "grilovače" existují na trhu i takzvané jednorázové grily, které můžete vzít i na piknik. Zaplatíte za ně od sedmdesáti korun výše. V návodech na použití najdete, že vydrží až dvě hodiny grilování. Pro toho, kdo si nechce odpustit takto připravovaná jídla ani v bytě bez zahrady či terasy, existují i elektrické grily. Ty lze totiž používat dokonce v bytě.
Děti ke grilům nepatří
Grilování má být především zábava, a aby nedošlo k nějakým nepříjemnostem, je nutné zachovávat určitá pravidla bezpečnosti. Především by se rozdováděné děti či domácí mazlíčci neměli dostat do blízkosti místa přípravy jídla. Je vhodné je zabavit a vymezit jim určitý prostor. V něm mohou mít například svůj malý zahradní domeček či pískoviště.
"Dětská dřevěná pískoviště mohou mít v sedací části úložný prostor na hračky a zvedací stříšku, která schová pískoviště a děti před nepřízní počasí i spadaným listím. Večer ji zase stačí stáhnout, aby pískoviště nelákalo psy a hlavně kočky," vysvětluje Michal Tamchyna z firmy Delta Svratka, která se specializuje na výrobu dřevěných doplňků a nábytku.
Zděný, nebo montovaný krb
Připravovat grilovaná jídla lze samozřejmě i pomocí krbu. Ten, kdo zvolí venkovní krb, si může vybrat mezi prefabrikovaným neboli stavebnicovým a zděným. Výhodou těch prvních je cena - začíná už na pěti tisících korunách a postavit krb z takové skládačky zvládne i úplný laik. Jednotlivými částmi krbu procházejí železné výztuže, které se podle návodu zasunou do připravených otvorů. Nakonec se nasadí střecha. V případě nutnosti je možné jej znova rozebrat a přestěhovat jinam.
Výhodou těchto prefabrikovaných krbů je i to, že pokud nějakým způsobem rozbijete některý z dílů, není problém jej vyměnit. Pokud se budete chtít pustit sami do stavby zděného krbu, pak už budete potřebovat určitou zednickou zručnost. Je tady nutný například i správný odhad velikosti ohniště vůči délce komínu. Při chybné konstrukci totiž kouř místo toho, aby odcházel komínem, bude kuchaře nepříjemně obtěžovat. Proto bývá vhodnější přenechat tuto práci odborníkům. Pak si připravte částku od pětadvaceti tisíc korun výše.
CO STOJÍ POMŮCKY KE GRILOVÁNÍ |
Grilovací jehla asi 230 Kč |
Výhody a nevýhody různých typů grilů
GRIL NA DŘEVĚNÉ UHLÍ
Na trhu je velký výběr různých tvarů a velikostí. Na grilu kulatého tvaru se griluje rovnoměrněji než u obdélníkového tvaru. Tyto grily vám zase umožní připravit i více porcí najednou.
+ široký výběr různých tvarů a velikostí
+ ničím nenahraditelná chuť
+ nízká pořizovací cena
- delší doba přípravy jídla
- při skapávání tuku na žhavé uhlí se tvoří rakovinotvorné látky
- často vznikají plameny, které při nepozornosti mohou jídlo spálit
Pořizovací cena: 300-5200
PLYNOVÝ GRIL
Propanbutanová bomba ohřívá lávové kameny nebo keramické brikety.
+ chuť se nejvíce podobá chuti jídla připraveného na dřevěném uhlí
+ jednodušší a rychlejší příprava
+ nevznikají plameny, a tím menší je riziko spálení jídla
+ možnost regulace teploty
- velikost konstrukce grilu
- vyšší pořizovací cena
- náklady na výměnu plynové bomby a lávových kamenů
Pořizovací cena: 6000-12 000 Kč
ELEKTRICKÝ GRIL
Můžete jej mít s klasickým roštem nebo třeba s ocelovou pánví, lze jej použít jako stolní gril či volně stojící.
+ snadná a rychlá příprava
+ jednoduchá údržba
+ můžete jej využívat třeba i v kuchyni
+ jídlo se prakticky nemůže spálit
+ možnost regulace teploty
+ nejzdravější grilování
- horší příprava silnějších plátků
- postrádá charakteristickou chuť jídla připraveného na dřevěném uhlí
Pořizovací cena: 800-5000 Kč
JAK BEZPEČNĚ GRILOVAT * gril postavte na rovnou plochu * používejte jen kvalitní dřevo, které není špinavé či upravené barvou, lakem nebo impregnací * k zapálení nikdy nepoužívejte hořlavé látky, jako například benzin nebo líh * grilujte pouze v otevřeném prostoru, výjimkou je elektrický gril, který můžete použít i v místnosti * nepřenášejte gril, jestliže je uhlí ještě žhavé * nepouštějte děti do blízkosti grilu (ani rozdováděného psa!) * maso pokládejte na rošt až po vytvoření uhlíků * marinované pokrmy, malé či křehké kousky a tučná masa je vhodnější připravovat na grilovací mřížce z hliníku nebo na hliníkové fólii; okraje alobalu lehce zvedněte, šťáva či tuk z grilovaného masa nebudou kapat do ohně * maso musí být dobře propečené, a to především u kostí; kuře si můžete například "předpéci" v troubě a pak teprve grilovat * ze zdravotního hlediska jsou nejvhodnější grily, které nemají žádný nebo jen malý přímý kontakt mezi zdrojem tepla a uvolněným tukem. Takovou podmínku nejlépe splňují plynové grily s lávovými kameny či elektrické přístroje s plotýnkou, případně grily s vertikálním ohništěm |
Garden party - zní to honosně, ale nejde o nic jiného, než o příjemné posezení s přáteli na zahradě. |