Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Palác dostal s novou podobou stromy pod střechou a v přízemí Fach

  1:00aktualizováno  1:00
Historické budovy lákají pro další využití, ale co je lákavé, bývá i problematické. Památkáři pečlivě dohlížejí na to, aby cenné stavební prvky zůstaly zachované. Přízemí Pálffyho paláce v Bratislavě na Ventúrské ulici v centru Bratislavy však architekti dokázali proměnit na funkční veřejný prostor.

Nádvoří je zastřešené, díky prosklení zde mohou růst stromy. | foto: Peter Jurkovič

Pálffyho palác v centru Bratislavy byl mnohokrát přestavovaný. Dnešní barokní podobu dostala budova v 18. století, kdy se do přestavby pustil hrabě Pálffy. Přízemí však nese stopy kamenných gotických a renesančních zdí a kleneb, takže je zřejmé, že dnešní stavba vznikla spojením hned několika budov.

Díky architektům Iljovi a Martinovi Skočkovým vznikl v přízemí paláce Fach (řemeslo), restaurace, bar, kavárna s pekárnou i juice shop zároveň. Jde o velmi členité seskupení nesourodých prostor poznamenaných pěti stoletími přestaveb a rekonstrukcí.

Toalety: umístění umyvadel do prostoru představuje typické řešení tam, kde je...

Toalety: umístění umyvadel do prostoru představuje typické řešení tam, kde je problém se změnou dispozice.

Při té poslední, v letech 2012 až 2016, se palác proměnil na administrativní budovu, naštěstí se nyní původně uzavřený parter podařilo proměnit na veřejný prostor s obchody a restauracemi.

Ale nikoli na malé, na sebe nezávislé prostory, Fach se prezentuje jako jediný „celek“.

Na společnou kuchyň je napojená kavárna Bread and Coffee a restaurace s vinotékou, na ně navazuje bar a juice shop. Každý provoz však funguje samostatně a dokonce má i svoje otvírací hodiny.

Projekt zvítězil v kategorii Veřejný prostor I. v soutěži Interiér roku, jejíž výsledky byly vyhlášené 28. března 2017, letos již v „česko-slovenské“ verzi. Organizátorem akce je Institut bytového designu. Více o výsledcích zde.

Srdce tvoří nádvoří

„Srdce“ Fachu představuje především zastřešené nádvoří, do kterého je orientovaná otevřená kuchyň, restaurace a vinotéka. Díky vysazeným stromům a jemné štěrkové podlaze funguje jako celoročně využívaná terasa.

Fotogalerie

„Největší výzvou při řešení výtvarné koncepce interiéru Fachu bylo hledání, respektive vytvoření spojujícího elementu, nějakého společného jmenovatele všech provozů, přitom bylo třeba v každém dosáhnout jinou atmosféru,“ vysvětluje hlavní problém celého projektu architekt Martin Skoček.

Velmi komplikované bylo vyřešit členité a nesourodé prostory s minimální možností dispozičních úprav. Přízemí objektu totiž postrádalo palácový charakter, tvořily je původní hospodářské prostory a stáje, navíc se zachovanými torzy původních gotických a renesančních částí paláce.

Architekti se proto rozhodli zvolit jako společného jmenovatele jednotné barevné a materiálové řešení. To ovšem znamenalo pojednat vše, podlahy, stěny, klenby i strop, ve shodném povrchu, který by splnil požadovaná estetická i technická kritéria. Autoři proto zvolili stěrku připomínající středověkou omítku.

K tomu přidali více či méně solitérní prvky zabudovaného nábytku a mobiliáře. Ty jsou v jednotlivých provozech materiálově, případně barevně odlišené, aby dodaly jednotlivým částem vlastní tvář. Například juice shop doplnilo bělené dřevo, aby vynikla barva ovoce a zeleniny. Kavárna Bread and coffee byla zase postavená na přírodní barvě dubu jako charakteristického pozadí pro výrobky domácí pekárny Fachu.

Juice shop - tady se prosadilo bělené dřevo.

Juice shop - tady se prosadilo bělené dřevo.

V baru a restauraci nakonec zvítězila patinovaná ocel. Atypické prvky zabudovaného nábytku a stolů byly doplněné sedacím nábytkem a svítidly s důrazem na udržení celistvosti materiálového a barevného konceptu.

A protože název Fach odkazuje na um starých řemeslníků, vznikl požadavek na odraz tohoto názvu i ve výrazových prostředcích interiéru. A tak si architekti zvolili archetyp regálu a děrovanou sololitovou stěnu na ukládání a věšení „vercajku“ jako připomínku starých řemeslnických dílen. Tento prvek byl použitý především v juice baru a v kavárně Bread and Coffee, v restauraci a baru už zůstaly jen regály.

Autor:



Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Manželství může začít i šokem z architektury, kde se obřad odehrává

Interiér Malé bílé kaple

Las Vegas bylo prohlášeno městem v roce 1905. Dnes je kromě kasin a hazardních her proslavené jako nejpopulárnější...

Ceny za design získává Kryštof Nosál pravidelně. Umí nejen koupelny

Umyvadla Moon získala celou řadu ocenění. Každý si v této řadě může vybrat to,...

Jeho umyvadla Moon pro značku Ravak letos hned zkraje roku posbírala dvě nejprestižnější ceny za design na evropském...

Uprostřed vinice vyrůstá magická vesnice. Domy přiváží na místo kamion

Uprostřed uruguayské vinice vyrůstá nová rekreační vesnice s krásnými výhledy.

V srdci uruguayské vinice nedaleko přístavního města Maldonado vyrostla první puristická stavba se zrcadlovou fasádou a...

Najdete na iDNES.cz