I továrnu můžete mít rádi: prostory navržené na 30 let dopředu

  1:00aktualizováno  1:00
Společnost Lifocolor Brno se rozhodla nechat si postavit nový areál, a to s ohledem na vývoj třicet let dopředu. A myslela i na zaměstnance, aby se jim v práci líbilo.

Výrobní areál - foyer v 1. patře administrativní budovy | foto: Archiv studia K4

„Firma je svým zaměřením velmi specifická a ojedinělá jak na českém, tak na evropském trhu. Tudíž výsledkem měl být objekt šitý na míru, slučující do jednoho objektu vzájemně úzce propojené funkce: výrobu, skladování, laboratoře a administrativu,“ vysvětluje architekt Jiří Ziegler ze studia K4, které dostalo projekt na starost.

Investor se nesoustředil pouze na technologickou část, ale v jeho zadání pro architekty byly i architektonické a estetické nároky řešení objektu. A v neposlední řadě si zadavatel přál vytvořit příjemné pracovní prostředí pro své zaměstnance, a to na všech úrovních firmy.

Výrobní areál - detail grafiky ve vstupní hale

Výrobní areál - detail grafiky ve vstupní hale

S konečným výsledkem jsou spokojeni i architekti, kteří projekt přihlásili do soutěže Interiér roku, kde byl iDNES.cz hlavním mediálním partnerem (více o výsledcích zde).

Továrna budoucnosti

Tím, že úzce spolupracovali investor, architekti i grafik, vznikl příjemný a světlý interiér s barevně výraznými detaily, které dodávají prostoru hravost a pohodu.

Do budoucna se počítá s třísměnným provozem a s maximální kapacitou přibližně 70 zaměstnanců. Architekti a grafik řešili administrativní část, a to chodby, hlavní schodiště s navazujícími transparentně otevřenými prostory recepce, jídelnu, zasedací místnosti, ale i uzavřené prostory jednotlivých kanceláří a technických místností.

Koncept použitý v administrativní části se pak přenesl i do dalších částí objektu, do velkoryse otevřených prostorů laboratoří s ochozem a také do výroby se skladovou částí.

Fotogalerie

„V interiéru jsme používali převážně světlé barvy, akcentovali tóny červené a šedé, částečně zelené a žluté. Pracovalo se s přírodním linoleem, barevnou stěrkou na stěnách v kontrastu s bílou a šedou malbou, s deskami z lamina, se sklem a kovem,“ popisuje architekt Ziegler.

Ve společných prostorách administrativní části vytvořili autoři hru linií světel. Nad hlavním schodištěm je otevřené atrium zakončené sestavou zavěšených liniových svítidel.

Při navrhování kladli architekti důraz na jednoznačnost a čistotu prostorů. Výsledný produkt firmy je totiž sypký granulát, zbarvený do různých odstínů. Složitý vývoj jednotlivých barevných odstínů probíhá v laboratoři, proto je architekti záměrně hodně prosvětlili a navrhli ve striktně světlých tónech.

„Barevnou hru“ zde plní samotné produkty a technologické prvky, jako jsou barvy v prášku v průhledných dózách seřazených na policích či sypké granule, které se vysekávají z barevných visících provazců.

„Granulát jsme v interiéru použili i jako plnivo konferenčního stolu,“ upozorňuje Jiří Ziegler. Barevné destičky používané při vývoji barevných odstínů jsou tak obsaženy i v logu firmy.

Výrobní areál - interiér jídelny

Výrobní areál - interiér jídelny

Výrobní areál - detail recepce

Výrobní areál - detail recepce

Tento prvek grafik použil v abstrahované formě i na potisky prosklených stěn. V barevném plexi provedení vytváří průhled mezi vstupem a jídelnou a přechází do plastického prvku na stěně. Motiv loga se promítl například i do návrhu popisů tabulek místností či nástěnných hodin.

Jednoduchý design nábytkového vybavení byl laděný pro administrativní část do bílé barvy, ve zbývajících prostorách do šedé. Bílou a šedou oživují barevné potahy křesel, sedaček či paravánů a prosklené vitríny s finálními barevnými výrobky klientů firmy.

Autoři projektu: studio K4 - Ing. arch. Lenka Kouřilová a Ing. arch. Jiří Ziegler, grafická spolupráce - Ing. Stanislav Komínek, Ateliér S - Design studio

O firmě

Celková zastavěná plocha objektu: 4100 m2
Plochy jednotlivých provozů: administrativní část (3 nadzemní patra) - 1100 m2, laboratorní část – 550 m2, výrobní část - 1480 m2 a skladová část – 1480 m2

Lificolor se zabývá výrobou a vývojem multifunkčních koncentrátů a technických kompaundů (odvozeno od anglického slova compound, což znamená v překladu smíchat, směs, sloučenina, pozn. redakce) pro plastikářskou výrobu. Jde o dceřinou společnost světového výrobce. Investor se rozhodl pro stěhování ze stávajícího areálu, který svými kapacitami již přestával vyhovovat a nedal se již dále rozšiřovat.

Výrobní areál - celkový pohled

Výrobní areál - celkový pohled

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceňovány výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v šesti kategoriích. Předsedou poroty je prorektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové prof. Jiří Pelcl. Hlavním mediálním partnerem soutěže je iDNES.cz a pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími (nejen s vítězi) postupně seznamujeme čtenáře až do vyhlášení dalšího ročníku soutěže na stránkách Bydlení iDNES.cz

Více o soutěži zde. Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů, restaurací a podobně.

Do dalšího ročníku soutěže lze zasílat přihlášky od 4. 10. 2016. Tentokrát se mohou hlásit také architekti ze Slovenské republiky s projekty, které byly realizovány na Slovensku.

Autor:

Nejčtenější

Na samotě u Prievidze si mladá žena vybudovala bydlení jako v ráji

Na dotažení některých detailů se majitelka radila s architektkou, která navrhla...

Když jste od malička ve spojení s přírodou, dlouho ve městě nevydržíte a utečete na hory. To byl i případ sympatické a...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Další z rubriky

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Unikátní stavba z lehkého betonu získala Českou cenu za architekturu

Vítězná stavba České ceny za architekturu 2018, administrativní budova ve...

Ve finále letošního ročníku České ceny za architekturu porota vybírala vítěze mezi osmi stavbami ze 33 nominovaných...

Tudy teče řeka. Rodinný dům z roku 1965 přečkal v suchu všechny povodně

Dům Bridge End House stojí v idylické oblasti anglického města Dorchester na...

Dům Bridge End House stojí v idylické oblasti anglického města Dorchester na Temži v Oxfordshiru. Kvůli zvedání hladiny...

Najdete na iDNES.cz