Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Oddělení v nemocnici proměnila designérka v příjemný barevný prostor

  1:00aktualizováno  1:00
Nemocnice nemusí být místem, které působí studeně a sterilně. A už vůbec ne tam, kde přicházejí na svět děti. V hořovické nemocnici se neonatologické oddělení proměnilo téměř v rodinné prostředí. Projekt je přihlášený do soutěže Interiér roku v kategorii Veřejný interiér.

Velké srdce - symbol matky - se opakuje v interiéru v několika podobách. | foto: Archiv MF Art

Situace, kdy se dítě narodí předčasně nebo dokonce s komplikacemi, kladou na nemocniční personál a matky dětí velkou psychickou zátěž. I proto se Milena Dokoupilová, primářka neonatologického oddělení nemocnice v Hořovicích, rozhodla pro netradiční řešení v případě realizace nového křídla, v němž mělo její oddělení fungovat. Majitel nemocnice Sotirios Zavalianis jí vyšel vstříc.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz. Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů nebo restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 31. 1. 2016
Vyhlášení výsledků: 8. 3. 2016

Designérka Markéta Fleischnerová ze studia MFART tak na základě konzultací s lékaři vytvořila netradiční interiér včetně dvou pokojů pro maminky.

Na prvním místě byla snaha o místo, kde se rodičky ohrožených novorozenců budou cítit bezpečně a svůj klid přenesou i na své děti.

Nové prostředí však oceňují i další zdravotníci, a to tak, že si vyžádali obdobnou proměnu, která bude dokončená v nejbližší době.

Nemocnice trochu jinak

Designérka Markéta Fleischnerová po dohodě s primářkou oddělení zvolila především neutrální uklidňující barvy, které pomohou navodit pocit bezpečí.

Fotogalerie

Tradiční bílou vystřídala smetanová, ale i teplá hnědá, a především dekor dřeva na nábytku. Všechny materiály byly voleny s ohledem na snadnou údržbu a hygienu, která je na neonatologickém oddělení nesmírně důležitá. Barevnost napomáhá i orientaci, tmavé dveře vedou do zdravotnických prostor, světlé do pokojů maminek.

Markétě Fleischnerové se podařilo prosadit i výměnu opláštění nemocničních lůžek, aby korespondovaly s designem ostatního nábytku. Nemocniční noční stolky byly vyrobené podle jejích návrhů.

Na nemocniční prostředí zde v některých místech netradičně použila tapety včetně velkoformátových s motivem srdce v pokojích maminek. V koupelnách najdete naopak „vodní“ dekoraci, a to vodopády. Motiv srdce se objevuje i na podlaze chodeb jako symbol rodiny.

Nejen ticho léčí

Kromě barev a tapet využila Markéta Fleischnerová na výzdobu chodeb také podsvícené mandaly na skle.

Další výzdobu představují velkormátové fotografie zakoupené z fotobanky, které mají ženám v těžké psychické situaci (jejich děti často doslova bojují o život) pomoci v přesvědčení, že vše dobře dopadne.

Řešení koupelen, kuchyňky, jídelního a odpočivného koutu stejně jako pokoje maminek mají evokovat domácí a především klidné prostředí, kde lze pohodlně odpočívat a relaxovat.

Fotografie byly zakoupené z fotobanky, což bylo finančně nejvýhodnější řešení.

Fotografie byly zakoupené z fotobanky, což bylo finančně nejvýhodnější řešení.

Je zajímavé, že většinu prací s instalací nábytku a dalších stavebních úprav zvládla nemocnice s pomocí vlastních zaměstnanců, to výrazně snížilo náklady. Tapety a obrazy nechala designérka vyrobit u svého dodavatele tak, aby splňovaly zdravotní normy.

Neonatologické oddělení s intenzivní péčí funguje v Nemocnici Hořovice od roku 2011, jde o největší porodnici Středočeského kraje.

Autor:




Nejčtenější

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři kočky. Majitelé je mají pro radost a k...  celý článek

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Malá dřevěná okna statku na Kokořínsku byla při rekonstrukci nově vyrobena...
Velké okno neznamená vždy nejlepší řešení. Vkus by neměl chybět

Okna odedávna charakterizovala nejen vzhled domu, ale také přímo jednotlivé stavební slohy. Vývoj tvarů, velikostí a výplní oken ovlivňoval dobový vkus a...  celý článek

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Další z rubriky

Do pokojíčku se vešla rozkládací pohovka. Na skříni sedí návrhář Petr Šlejmar a...
Klišé nečekejte. Pokojíček pro dva kluky má nejveselejší kryt na topení

Dáša s Petrem čekají dvojčata, pro které potřebují zařídit dětský pokoj. Manželé žijí v bytě v centru Plzně v secesním domě. Proměny se ujal návrhář Petr...  celý článek

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar Wilde, který v ní pobýval se svým přítelem...  celý článek

Výhled na Bratislavský hrad využili architekti maximálně: díky kryté terase jej...
Z oken domu vidí na Bratislavský hrad. Dveře tu jsou ale neviditelné

Architekti, kteří dostali za úkol navrhnout interiér novostavby rodinného domu v Bratislavě, měli použít maximum integrovaných nábytkových modulů, aby...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.