Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ve svém víkendovém domě mají vše: vlastní vinárnu i luxusní koupelny

  1:00aktualizováno  1:00
Milovníci lyžování v Alpách si svůj oblíbený sport umí vychutnat. A také si dopřát pohodlí během pobytu na horách. V tomto případě si majitel pořídil v rakouském alpském středisku dokonce vlastní dům. Jeho interiér svěřil architektovi Martinu Sladkému.

V interiéru převládají přírodní barvy a materiály, masivní dub, přírodní kámen, kůže a surové železo. | foto: Archiv studia de.facto

Další příspěvek ze soutěže Interiér roku je zařazený do kategorie Soukromý interiér – novostavba. Ze strany investora měl Martin Sladký ze studia de.fakto při navrhování volnou ruku, protože se znali již z předchozí úspěšné spolupráce.

Z jídelní části je přímý výstup na terasu domu.

Z jídelní části je přímý výstup na terasu domu.

Dům v alpském lyžařském středisku slouží převážně k víkendovým návštěvám rodiny a přátel zejména v lyžařské sezoně, proto je zde dostatek ložnic i společenské zázemí pro více lidí.

Interiér bez kompromisů

V prvním nadzemním podlaží umístil architekt garáž, vstupní halu s potřebným zázemím pro lyžaře a společenskou místnost, vinárnu. Další podlaží nabízí velmi prostorný obytný prostor s kuchyní a jídelním koutem, třetí podlaží představuje klidovou zónu se čtyřmi ložnicemi a třemi koupelnami.

Fotogalerie

Interiér má užitnou plochu přibližně 340 m2, je navržený převážně z přírodních materiálů, masivního dřeva, kamene a surového železa.

Stěny obytných prostor jsou dokončené kamenným obkladem, který dobře kontrastuje s dubovou podlahou z širokých prken. Stejný materiál se objevuje i na stěnách a na stropech, což dodává interiéru pocit tepla a pohody.

Tyto dva dominující materiály, dřevo a kámen, doplňuje betonová stěrka, dubová drásaná dýha, surové železo a lakovaný nábytek v barvách bílé, antracitové a champagne.

Nábytek, který volně navazuje na truhlářské obklady stěn, byl vyjma židlí a sedacích souprav v obytném prostoru vyrobený v dílnách studia de.fakto podle návrhu Martina Sladkého.

Velký kuchyňský ostrůvek přechází v barovou desku.

Velký kuchyňský ostrůvek přechází v barovou desku.

Tento princip umožnil důraz na detail a návaznost jednotlivých řemesel. Podařilo se tak dosáhnout nekompromisního a velkorysého řešení, jemuž napomohl i přístup investora.

Jedinečnou atmosféru v interiéru napomáhá vytvářet nepřímé osvětlení, ať již v rámci podhledů, nebo samotného nábytku.

Architekt při návrhu respektoval stávající charakter budovy, její přiznané konstrukce a výhledy. Materiálovým pojetím a definováním jednotlivých prostor vytvořil uživatelům domu i jejich hostům atmosféru, která je ani po letech neomrzí.

Projekt

Autor: Ing. arch. Martin Sladký, ateliér de.fakto
Kategorie: Soukromý interiér (novostavba)

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz. Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů nebo restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 31. 1. 2016
Vyhlášení výsledků: 8. 3. 2016

Ložnice v druhém patře mají krásný výhled do okolí.

Ložnice v druhém patře mají krásný výhled do okolí.

Průhled z ložnice do koupelny

Průhled z ložnice do koupelny

Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Z Microny v Modřanech bude loftový unikát s autovýtahem až do obýváku

Zajímavostí projektu je autovýtah. Vizualizace je od studia I.D.Arch.

Luxusní dům v pražských Modřanech v bývalé továrně na letecké přístroje bude mít výtah pro auta s parkováním přímo u...

Strašidelný dům, kde žila Addamsova rodina, se musel přestěhovat

Strašidelný dům se podařilo přestěhovat 15 km od původního místa, kde byl...

Dům na adrese „0001 Pohřební alej“ zná snad každý, kdo viděl některý díl seriálu Addamsova rodina nebo film se stejným...

Autobus, můj domov. Všechno, co potřebuje, vložil do mobilního bydlení

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu...

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu zajímavé bydlení. Přestavba trvala devět...

Najdete na iDNES.cz