Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když klenotnictví vypadá jako obývací pokoj a výstavní síň zároveň

  1:00aktualizováno  1:00
Tmavé, uvnitř nasvětlené vitríny se šperky, před nimi pult. Za ním obsluha, před pultem zákazník. Dva světy, které stojí proti sobě. Architekt Frank se rozhodl toto nepsané pojetí změnit a přišel s prostorem pro vzájemnou komunikaci.

Mosaz na betonových kvádrech a levitujících kruzích zde vlastně zdatně supluje zlato v jakési naturální, až surové podobě, která kontrastuje s elegancí a jemností zlatých šperků. | foto: Archiv soutěže Interiér roku

Klenotnictví Diagram v centru Bratislavy získalo k dispozici pouze malý prostor, naštěstí s vysokou klenbou, typickou pro historické domy. Architekt Martin Frank jej nechal zcela „vyčistit“ a zbavit jakýchkoliv příkras.

Návrh postavil na kontrastech. „Jsou to symboly: elegance versus prostota, střídmost versus opulence zlatých a stříbrných klenotů, robustnost mosazných a betonových boxů versus jemné zpracování šperků,“ popisuje svůj přístup k řešení architekt Frank.

Tvary skleněných a betonových kvádrů korespondují i s architekturou v okolí.

Tvary skleněných a betonových kvádrů korespondují i s architekturou v okolí.

Svůj projekt přihlásil do soutěže Interiér roku v kategorii Veřejný interiér, kterou organizuje Institut bytového designu, v letošním ročníku poprvé pro Českou i Slovenskou republiku.

Beton i bílý mramor

Při výběru materiálů se architekt kontrastů opravdu nebál: místo zde mají beton a mosaz, ale také sklo, kožešiny a bílý mramor. Na betonovou surovou podlahu umístil čtyři ostrůvky v pomyslném čtverci, který prostoru dává řád a zároveň umožňuje vzájemnou komunikaci.

Vedle dvou ostrůvků určených pro prezentaci a doplněných skleněnými krystaly a kožešinovými deskami tak stojí prodejní ostrůvek s jedinou nízkou skleněnou vitrínou a pak čtvrtý jako místo k usednutí a přemýšlení. Můžete si zde dát i sklenici vody či kávu. Připadáte si tu tedy spíše jako na návštěvě než v „nudném“ obchodě.

Fotogalerie

Mosazné kruhy levitující v prostoru s trubkami světelných zdrojů, které decentně svítí jen pod sebe, představují jediný lineární prvek v prostoru, který spojuje všechny ostatní do jednotného celku.

Pod kruhy vyrůstají z podlahy betonové kvádry v kombinaci s elegantní, ale hrubě patinovanou mosazí. Surově popraskané šedé dřevo, tak příjemné na dotyk na deskách pultu, funguje jako horizontál­ní členění prostoru. V nízkém horizontu odrážejí okolí odlehčené zrcadlové kvádry, opticky zvětšující prostor klenotnictví.

Místo přísných a uzavřených vitrín lemují stěny prostě osazené a decentně nasvětlené police pro bytové parfémy a luxusní svíčky, hlavní prostor pro vystavení však představují skleněné kvádry s geometricky uspořádanou skladbou mosazných „větví“, určených pro zavěšení jednotlivých šperků.

Martin Frank ani zde nezapřel tvůrce bytových interiérů, jejichž majitelé o nich mluví jako o relaxačním a uklidňujícím prostoru, kam se rádi vracejí. Totéž by mělo platit o tomto klenotnictví.

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...



Další z rubriky

Nová pražská lávka spojí ostrov Štvanice s Karlínem a Holešovicemi

Lávka překlene 38 metrů mezi Karlínem a Štvanicí a 149 metrů mezi Štvanicí a...

Po zřícení trojské lávky bude každá podobná stavba pečlivě sledována. To platí i o lávce spojující přes ostrov Štvanice...

Kupující musí při vstupu do bytu říct údivem wow, říká developer

Respekt. S památkáři nemá problém vycházet, tvrdí, že důležitá je hlavně...

Spoluvlastní firmu, která staví byty v těch nejlepších částech Prahy, s nejkrásnějším výhledem. Daniel Aalsvel umí...

Z domu zbyla jen skořápka s obřím kmenem. Okolo dubu se teď točí život

Stavební konstrukce domu: z původní podoby zbyla jen skořápka obvodových zdí a...

Před šesti lety panovalo v klidné ulici rezidenční čtvrti v belgickém Gentu pozdvižení. Jeřáb spouštěl mohutný kmen...



Najdete na iDNES.cz